Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas bukás az alapszámla

2017. március 10., 20:30

Az unió kérte, az emberek viszont nem kapnak rajta. Jó, ha a százat eléri azon ügyfelek száma, akik az indulás óta eltelt 5 hónapban alapszámlát szerettek volna nyitni. Senkit nem ért azért ez olyan nagy meglepetésként, de mégis érdemes leszögezni: így tényleg nem lehet a kispénzűeket a bankolásra csábítani.

Mondhatni csúnyán bebukott az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelni kénytelen alapszámlacsomag Magyarországon, legalábbis azon válaszok alapján, amelyeket a hazai pénzintézetek juttattak el lapunkhoz.

A Bankszövetség egyébként már 2012-ben döntött az önszabályozásról: ennek nyomán bocsátotta ki ajánlását az alapszintű szolgáltatásokat nyújtó lakossági fizetési számlákról. A hazai bankok kínálatában 2012 óta számos olyan lakossági számlatermék létezik, amely megfelel az uniós elvárásoknak.

Az alapszámlák létrehozására még egy tavaly októberi kormányrendelet kötelezte a bankokat. Ez a rendelet annak az uniós irányelvnek felelt meg, amely azt segítené elő, hogy azok is rendelkezzenek egy alapvető funkciókat kínáló bankszámlával - lehetőleg jó áron -, akik eddig valamilyen okból távol maradtak a bankolástól. A magyar lakosság nagyjából ötöde nem rendelkezik bankszámlával, a célcsoport ők lettek volna, illetve azok a szerényebb jövedelműek, akik eddig nem tehették meg ezt.

Hirdetés

Van jobb

Csak hát úgy néz ki, hogy tényleg a kutyát nem érdeklik ezek a termékek, amire kapásból tudunk is mondani egy jó okot: a nagyon egyszerű tulajdonságok mellett baromi drágák lehetnek ezek csomagok a kínálat többi részéhez képest, ami azért komoly kettősségeket ébreszt, ha valóban a kevés pénzből élőket akarták megfogni vele. Az alapszámlák díját  az előző év bruttó minimálbérének 1,5 százalékára limitálta a rendelet, azaz havi maximum 1575 forintot lehetett elkérni érte. Ezért az ügyfél 4 ingyenes átutalást vagy csoportos beszedési megbízást kapott 100 ezer forintig, illetve a szokásos két ingyenes készpénzfelvételt ATM-ből, aminek viszont van egy nagyon nagy hátránya: maximum 150 ezer forintot lehet kivenni belőle, de ami még rosszabb, hogy bankfiókban csak 50 ezer forintot lehet felvenni vele. Nem kell sokáig kutatni a számlaajánlatok között, hogy kicsivel több feltétel teljesítésével ennek töredékéért tudjunk bankolni.

Nekünk sem voltak nagy reményeink a számlacsomag sikerességével kapcsolatban. Tavaly az indítás előtt körbekérdeztünk, és már akkor azt mondta szinte minden piaci szereplő, hogy az alapszámlánál sokkal kedvezőbb ajánlatokkal várták eddig is az ügyfeleket. Részletek >>>

Valószínűleg ezt a tényt a bankok is tudatosítják az alapszámlával szemező ügyfeleikben - már ha valaki nem jött volna rá magától, mivel alig akad olyan, aki alapszámlát szeretne nyitni Magyarországon. A konstrukciót tavaly október óta kötelezően nyújtják a bankok. Ehhez képest például

“a K&H-nál egy alapszámlát nyitottak ez idáig” - közölte lapunkkal a bank.

Nagyobb érdeklődésre számít viszont az UniCredit. Ők több más bankhoz hasonlóan diplomatikusan azt írták, egyelőre mérsékelt az érdeklődés a termék iránt “de az alapszámlával kapcsolatos ügyfélkérdések és visszajelzések azt mutatják, hogy vidéken várhatóan nagyobb érdeklődésre tarthat számot”. A bank nem is számszerűsítette, hogy mennyien kérték eddig, egyelőre még nagyon alacsony a számlanyitók volumene a pénzintézet tájékoztatása szerint.

A Budapest Banknak sem kell kapkodnia az új alapszámlák megnyitásával, néhány hónap alatt 14 ember nyitott náluk ilyet, ahogy a CIB Bank sem fog belefulladni az érdeklődők számába: “az alapszámla elindítása óta minimális érdeklődést tapasztalunk a termék iránt” - válaszolták a Privátbankárnak.

Az Otp nem kertelt, kerek-perec leírják, hogy amint meglátják az ügyfelek a többi számlacsomag kínálatát, egyből felejtős lesz az alapszámlacsomag. “Az érdeklődés elenyésző a kormányrendelet szerinti alapszámla iránt az OTP Banknál, és az érdeklődő ügyfelek is általában a termék összehasonlító megtekintését követően másik számlacsomagot választanak (...)  Általánosságban elmondható, hogy az ügyfeleknek érdemes az adott bank többi ajánlatát is végignézni, ugyanis lehet, hogy más termékkel jobban járnak” - zárják levelüket, és valóban, érdemes átböngészni a kínálatot, hiszen a lehetőségekhez képest sokkal olcsóbban is tudunk bankolni, a kereséshez pedig már több összehasonlító oldal is ad segítséget.

A kötelezőt hozza, de másra nem jó

Akiket tehát ezzel csábítanának a folyószámlák csodálatos világába, sokkal rosszabb kondíciókkal bankolhatnak a pénzintézetek más ajánlataihoz képest, így - ahogy az a válaszokból is kitűnik - az alapszámla nem váltotta be a hozzáfűzött uniós és kormányzati elvárásokat. Ha pedig minden így marad, akkor még azoknak az új ügyfeleknek is elmegy a kedve a bankokkal történő együttműködéstől, akik eddig azt hitték, jó lóra tettek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Immár 75 dollár fölött a Brent típusú olaj, és a dollár is erőre kapott. A tőzsdéken nyugalom van, Ázsiában csak Kína emelkedett. A BUX erősödik, főleg a Mol és a Richter hatására, de ma a Mészáros-papírok is nekiindultak. A forint nem bírt a 310-es szinttel, így újra gyengélkedésbe kezdett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?