Hirdetés

A közel-keleti feszültségek mozgathatják a héten a pénz- és tőkepiacokat

Csabai Károly, 2020. január 06., 12:00

Az amerikaiak iraki dróntámadása kockázatkerülésre késztetheti a befektetőket, a menedékeszköz arany már ma reggel közel hétéves csúcsot döntött. Az olaj ára pedig négy hónapja nem volt ilyen magas. E trend megfordulására rövid távon nem lehet számítani, még akkor sem, ha a héten megjelenő makrogazdasági adatok kedvezőek lesznek.

Az ázsiai és a csendes-óceáni tőzsdék hétfő reggeli nyitása már előre vetítette, milyen nap, sőt hét vár a befektetőkre. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyamalakulását mérő index lefordult 18 havi csúcsáról és 1,03 százalékkal, 550,73 pontra süllyedt. A tokiói börze barométere még ennél is nagyobb, közel 2 százalékos bukóban állt. Európa is pirosba borult, s a határidős árfolyamok mínuszos kezdést vetítettek előre a tengerentúlon is.

A közel-keleti helyzet felforrósodása felhajtotta a válságok idején biztos menedéknek számító eszközök, valamint a kőolaj árát. Az arany ára közel hétéves, a kőolajé pedig négyhavi csúcsra emelkedett. A sárga nemesfém unciája már csaknem 1580 dollárt ért, míg a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent a márciusi határidős jegyzésekben hordónként 2,32 százalékot drágulva immár átlépte a 70 dolláros szintet, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára pedig 2 százalékkal, 64 dollár fölé emelkedett, mielőtt korrigált.

Hirdetés

Továbbra is a 330-as szint környékén maradt a forint árfolyama az euróval szemben, bár a múlt héten 329-ig erősödött, a hetet 330-nál kezdte.

Nézzük, milyen fejleményekre érdemes figyelniük a pénz- és tőkepiacon üzletelőknek.

1. Fokozódó közel-keleti konfliktus

Korántsem jelent jót, hogy amerikai információk szerint Irán fokozott harckészültségbe helyezte rakétaerőit, miután Donald Trump arra figyelmeztetett, hogy országa akár „aránytalan mértékű” válaszcsapással reagálhat, ha a perzsa állam bármilyen amerikai célpontot vagy személyt megtámad. Irán vasárnap felmondta a 2015-ös nemzetközi atomalkuból még fenntartott nukleáris kötelezettségeit, az iraki parlament pedig arra kérte a kormányt, szólítsa fel távozásra az Irakban állomásozó külföldi csapatokat.

2. Fontos makrogazdasági adatok

Ma az Eurózónából érkező szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek, a német ipari termelési adatok, a tengerentúlon pedig szintén az amerikai szolgáltató szektori és kompozit beszerzési menedzser indexek, valamint a munkaerőpiaci adatok lehetnek érdekesek. Az előjelek kedvezőek, hiszen Nyugat-Európában a vártnál jobban alakultak a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, igaz, ez a spanyol, az olasz és a német mutató esetében csak azt jelenti, hogy a szektorok visszaesése lassult, csak a francia jelez enyhe bővülést.

Az Eurostat kedden publikálja a decemberre vonatkozó inflációs adatot. Az októberi 0,7 százalékos mélypontról novemberben már 1 százalékra ment fel a mutató értéke és a decemberi adat a Danube Capital R&A Zrt. elemzése szerint már várhatóan bőven 1 százalék felett lesz, alapvetően a bázishatásnak köszönhetően. Ennek ellenére az év további részében nyomott inflációs környezetre lehet számítani, az Európai Központ Bank legfrissebb előrejelzése átlagosan 1,1 százalékosra teszi az idei átlagos pénzromlást, míg 2021-re 1,4, 2022-re 1,6 százalékot vár.

3. Kötvényt bocsáthat ki a Daimler

Méghozzá kedden, kétéves futamidővel és 3 milliárd jüan (1 jüan=0,14 dollár) értékben – állítja egy, az ügyben érintett személy. A Daimler legutóbbi, tavaly novemberben piacra dobott, Panda nevezetű kötvényei közül a kétévesek évi 3,68, a háromévesek 4,04 százalékos kamattal keltek el, az előbbiek 2 milliárd, az utóbbiak 3 milliárd jüan értékben. A nyomott részvénypiaci hangulat miatt nem szabad a vállalat papírjainak pénteki, 1,8 százalékos zuhanásából arra következtetni, hogy a befektetők nem lelkesednek az újabb Panda-sorozatért.

4. Jól kezdett a Disney

A becslések szerint 33,7 millió dolláros bevételt hozott a legújabb Star Wars-film a harmadik héten az amerikai és kanadai mozikban, ezzel a megjelenés óta a 918 millió dollárt is túlszárnyalta a sorozat kilencedik része. A Disneynek ez lenne a hetedik filmje a 2019-ben megjelentek közül, amely átlépi az egy milliárd dolláros küszöböt – emlékeztet az Equilor Befektetési Zrt. elemzése. Ám még ez a jó hír sem tudta ellensúlyozni az amerikai-iráni konfliktus miatti rossz piaci hangulatot, ennek tudható be, hogy a Disney-részvények árfolyama 1,1 százalékot csökkent.

5. Lehet fantázia a félvezető-részvényekben

A Merck vezérigazgatója szerint ugyanis a globális adatforgalom az idén 30 százalékkal nőhet, emiatt a 2019-es megtorpanás ellenére jelentős növekedési potenciált lát a szektorban. A vállalat tavaly vásárolta meg a félvezető alkatrészeket gyártó Versum Materials nevű céget, amivel jelentősen növelte az eladósodottságát, korlátozva a pénzügyi mozgásterét, ám a Merck vezetője szerint a beruházás már két éven belül látványosan megtérülhet.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Magyar revízió és európai fejreállás – újraindul a játszma

Magyar revízió és európai fejreállás – újraindul a játszma

A nemzeti érzések világszerte robbanásszerűen erősödnek Indiától Brazíliáig és az Egyesült Államoktól Magyarországig. A NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állítja, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?