Hirdetés

A nap sztorija: megcsúszott az olaj

Csabai Károly, 2019. július 02., 17:25
Cimkék
OPEC
, Olaj

Több mint 2 százalékkal esett mind az észak-amerikai könnyűolaj (WTI), mind a Brent típusú nafta hordójának a jegyzése. Annak ellenére, hogy a kőolajat exportáló országok nemzetközi szervezete (OPEC) és szövetségesei ma 2020 márciusáig meghosszabbították a termeléscsökkentési megállapodást. Hogy erre mégis a közgazdasági logikával ellentétesen reagált a piac, azt elemzők azzal magyarázzák, hogy a befektetők aggódnak, a globális gazdaság lassulása kioltja a termeléscsökkentés hatását, s az árak emelkedéséhez további mérséklésre lenne szükség.

A tárgyalásokra azért volt szükség, mert az OPEC, valamint Oroszország által a napi olajtermelés 1,2 millió hordós csökkentéséről aláírt, ez év elején életbe lépett egyezmény határideje június végén lejárt. A Bécsben tartott megbeszéléseken először az OPEC országai döntöttek az alacsonyabb termelés fenntartásáról, azzal a céllal, hogy stabilizálják az olajpiacot és megtámogassák az árakat. Majd a szervezet döntését az OPEC-en kívüli nagy olajtermelők, köztük Oroszország is jóváhagyták. Eszerint további kilenc hónappal, 2020. március 31-éig meghosszabbodott az olajtermelés csökkentéséről szóló megállapodás.

Iparági szakértők biztosra vették a termeléscsökkentés meghosszabbítását, miután annak szombaton már megágyazott a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia egyezsége, amit ráadásul Irak és Irán is támogatott.

Hirdetés

Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolaj termelésének nagyjából felét. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtése és ezáltal a világpiaci árak erősítése céljából. Az egyezséget azóta többször meghosszabbították.

A keddi paktum ellenére a New York-i árupiacon (NYMEX) késő délutánig a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (1 hordó_159 liter) ára 1,5 dollárral, 57,59 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése pedig szeptemberi határidőre 1,3 dollárral, 63,76 dollárra csökkent.

Idehaza azonban a benzin tovább drágul. Nagykereskedelmi árát a Mol 5 forinttal emeli szerdán, a gázolajé nem változik - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból. A benzin literenkénti átlagára így 385 forintra nő, a gázolajé 393 forint marad.

Oroszország egyébként pont kedden ismertette energiaiparának friss adatait. Ezek szerint olaj- és gázkondenzátum termelése 2,5 százalékkal, 277,86 millió tonnára, míg a gáztermelése 3,5 százalékkal, 377,47 milliárd köbméterre nőtt az idei első hat hónapban az előző év azonos időszakához képest. A napi átlagtermelés 11,25 millió hordó volt. Kőolajból az oroszok 122,12 millió tonnát exportáltak, ami éves összevetésben 5,5 százalékos növekedés.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hét éve volt utoljára ilyen drága az arany

Hét éve volt utoljára ilyen drága az arany

A sárga nemesfém unciáját (1 uncia=31,1035 gramm) az a félelem hajtotta ma napközben a 2013 óta nem látott 1650 dollár közeli szintre, hogy a kínai koronavírus miatt a világgazdaság növekedése jócskán lelassul. Emiatt ugyanis a befektetők elővették a jó öreg menedékeszközt és a kockázatosabbnak vélt instrumentumokból abba csoportosítják át pénzeik egy részét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?