Hirdetés
Hirdetés

A nap sztorija – mi közük a döglött méheknek a tőzsdéhez?

2019. április 26., 18:15

Óriási botrány van a Bayer részvényesi közgyűlésén Németországban, miközben odakint a környezetvédők tüntetnek. A kisbefektetők mellett a nagybefektetők is idegesek, mert a részvény 40 százalékkal esett közel egy év alatt, a Monsanto felvásárlása óta. A vezetéstől végre lépéseket követelnek. A Monsanto glyphosat nevű vegyszere miatt perlő rákbetegek száma 13 ezer fölé emelkedett.

Forrás: <a href='http://www.123rf.com/photo_9187144_abstract-3d-illustration-of-poison-bottle-with-tablets.html'>madmaxer / 123RF Stock Photo</a>
Betelt a méregpohár (Forrás: madmaxer / 123RF Stock Photo)

Nem sűrűn fordul elő, hogy egy részvénytársaság közgyűlésén döglött méhek várják a résztvevőket. Ma mégis ez történt, a Bayer közgyűlése előtt demonstrálók ezt szórták a bejáratnál a járdára. De nem csak ők dühösek, hanem lassan szinte mindenki, aki a Bayer-Monsanto friggyel kapcsolatba került.

A kis– és nagyrészvényesek fő problémája természetesen az, hogy a történelmi rekordok közelében levő tőzsdeindexek ellenére a Bayer-részvények árfolyama gödörben van. Olyannyira, hogy ma a cég közgyűlésén Werner Baumann, a Bayer igazgatóságának elnöke ezért külön bocsánatot is kért.

Hirdetés

A részvények az utóbbi egy évben értékük hozzávetőleg harmadát veszítették el, a Monsanto felvásárlása óta pedig mintegy 40 százalékkal süllyedtek, 100 euró feletti árról a mai 62 euróra. Ma egyébként másfél százalékos pluszban vannak.

(Stockcharts.com)
Bayer-árfolyam (Stockcharts.com, USA dollárban)

Már a nagyok is idegesek

Ugyanakkor a cég vezetője, akit Mister Glyphosat-nak is csúfolnak a háta mögött, védi a mundér becsületét, és továbbra is jó, stratégiai jelentőségű döntésnek tartja a Monsanto felvásárlását. Sokan mások kevésbé, mert a glyphosat nevű gyomirtó vegyszer használata miatt az USA-ban már 13 400 személy indított pert a konszern ellen. Leginkább rákbetegek hibáztatják a vegyszert betegségükért.

Ez a Bayer tőzsdei kapitalizációjából (az összes részvény összesített tőzsdei értékéből) nem kevesebb, mint 30 milliárd eurót semmisített meg a Teleboerse.de szerint. Ez nem csak kisbefektetőknek fáj, a Blackrock, a Deka és az Union Invest vagyonkezelő óriások, valamint a részvényesek egyes csoportjait képviselő letétkezelők (proxyk), az Adviser ISS és a Glass Lewis is lépéseket követelnek. (Megtagadni készülnek a felmentvényt az igazgatóságtól a közgyűlésen.) A Blackrock alapkezelő 6,5 százalékkal a cég messze legnagyobb részvényese.

Egy per 80 millió dollár?

A Bayert már két esetben elmarasztalták a bíróságok, de nem jogerősen, további ellenlépéseket tettek. A cég váltig állítja, hogy nem a vegyszer okozta az emberek betegségét. Március végén egy 80,3 millió dolláros kártérítést ítéltek meg ellenük – egyetlen egy felperes javára.

A cégvezetés a fúziótól 2022-ig évente egymilliárd eurós megtakarítást remél. De azt állítják, hogy már most is profitábilisabbak, mint a konkurensek. Még novemberben bejelentették, hogy globálisan 118 ezer dolgozóból 12 ezret építenek le. Ebből friss becslések szerint 4500 Németországra esik, elbocsátásokra azonban itt 2025-ig nincs módjuk. Ehelyett békés úton csökkentik a létszámot, vagyis a távozók, nyugdíjazottak helyett nem vesznek fel új embereket, vagy közös megegyezést hoznak tető alá. A legtöbb munkahely az adminisztrációban vagy az informatikában szűnik meg.

Az elszámolás napja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung helyszíni tudósítása a “elszámolás napja” címet viseli, mert sok elégedetlen részvényes tartogatta haragját mára. A cikk szerint cseppet sem hagyományos közgyűlés a mai. Miközben 47 részvényes kért szót odabent már rögtön az elején, odakint a környezetvédők tartottak nagy tiltakozó menetet.

“Herr Baumann, Herr Wenning, húzzák végre ki a szekeret a kátyúból” – kiáltotta az egyik hozzászóló, a kisrészvényeseket képviselő DWS szervezet képviselője a cég vezetőinek. A közgyűlés a hírek szerint a hozzászólók nagy száma miatt pénteken késő estébe is nyúlhat majd.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?