Hirdetés

Aggasztó német adat, padlón lévő forint – ezekre figyelnek a piacok

2019. szeptember 23., 11:07

Nem indult jól a hét, továbbra is bizonytalanságok uralják a tőzsdei hangulatot. A vezető európai piacok eséssel indultak, és a forintot sem kímélik. Az sem ad túl sok okot a bizakodásra, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kapcsán inkább csak a kérdőjelek szaporodtak.

Pénteken a nyitás után még pozitív volt a hangulat a Wall Streeten, napközben viszont negatívba fordultak az indexek, a kereskedelmi tárgyalások körüli bizonytalanságok miatt. Hétfőn az ázsiai piacok kisebb mozgással fejezték be a napot, az európai börzék viszont komolyabb mínuszokat mutatnak. Több olyan információ is napvilágot látott, amely inkább a lefele mutató kockázatokat erősítette.

1; Továbbra sem lehet tudni mi lesz a kereskedelmi háborúval

Pénteken az amerikai tőzsdeindexek a nap elején látott pluszokból azért váltottak mínuszba, mert kiderült, az USA-ban tartózkodó kínai delegáció a tervezettnél előbb hazautazott, és olyan pletykák indultak el, amely szerint továbbra sincs közös platformon a két fél.

Ezt ugyanakkor ellensúlyozta az, hogy később pozitív nyilatkozatok jelentek meg. A Washingtonban tartott, pénteken véget ért kétnapos tanácskozást az amerikai fél "termékenynek", a kínai küldöttség pedig "konstruktívnak" értékelte.

Hirdetés

Hogy mégis komoly gondok vannak, azt jelezte, hogy Donald Trump azt mondta, nem szükséges a kereskedelmi egyezmény Kínával az elnökválasztás előtt. Egy szombati sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök úgy fogalmazott: "teljes körű megállapodást akarunk, a részleges egyezmény engem nem érdekel". Hangsúlyozta, hogy számára nem fontos a megállapodás megkötése a 2020-ban tartandó amerikai elnökválasztás előtt. Trump kifejtette, hogy az esetlegesen felgyorsított, nagyon gyorsan lezajló tárgyalások nem vezetnek "jó" eredményhez. "Jól kell csinálni a dolgokat" - fogalmazott. Hozzátette: ez a megállapodás nagyon összetett, elsősorban a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó része bonyolult.

2; Csalódást keltő a német BMI

A várakozásoknál sokkal gyengébb lett a német beszerzési menedzserindex. A hétfőn reggel publikált számok szerint az előző havi 51,7 és a várt 51,5 ponttal szemben csupán 49,1 pont lett a szeptemberi érték. A német adat komoly mértékben esik lattba az eurózóna átlagánál, így nem csoda, hogy az is jelentősen alulmúlta a várakozásokat. Az európai PMI értéke a várt 47,3 ponttal szemben csupán 45,6 pont lett. A gyengécske kilátásokra reagálva az európai tőzsdéken komoly eséssel indult a hét.

3; Újabb mélyponton a forint

Tovább gyengült a magyar fizetőeszköz, amelyről külön írásban is beszámoltunk. A forint hétfőn délelőtt az euróval szemben áttörte a 335-ös szintet. Korábban pénteken 334,3-nál volt az előző történelmi mélypont.

4; Csődbe ment a Thomas Cook

Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein. A csőd hírét hétfő hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA).

A CAA, valamint a brit közlekedési minisztérium, a külügyminisztérium és az üzleti ügyek minisztériuma által ismertetett közös tájékoztatás szerint a CAA haladéktalanul hozzákezd már kidolgozott, Matterhorn-művelet nevű készenléti tervének végrehajtásához a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására.

A közlemény szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete. Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.

A hírre a légitársaságok részvénye is gyengüléssel reagált, az elemzők szerint ugyanis rövid távon jelentős számú utas "eshet ki".

5; Patthelyzet a Brexitnél

A brit miniszterelnök, Boris Johnson továbbra sem szeretné elhalasztani a kilépést, viszont ezt nehéz lesz október végén végrehajtani. Ennek hátterében egyrészt az a határozat áll, hogy a megállapodás nélküli brexithez a parlamentnek is hozzá kell járulni. Kézenfekvő lenne, hogy akkor a korábbi egyezséget módosítva lépjenek ki, erre viszont aligha kerül sor, erről a hétvégén a Bizottság leköszönő elnöke Juncker beszélt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél