Hirdetés

Az MNB miatt 311,9 forint az euró, felülteljesített a BUX

Eidenpenz József, 2015. június 02., 18:59
Cimkék
forint
, OTP
, svájci frank
, Mol
, tőzsde
, MNB
, euró

Nagyot gyengült a forint, részben az MNB ma bejelentett intézkedései miatt ugrott meg az árfolyam, bár az euró az összes devizához képest drágult. A BUX főleg a Mol miatt emelkedett, felülteljesítve például a német indexet.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Az euró/forint keresztárfolyam a ma reggeli 308,50 forintos szintről 311,90-ig is felszaladt a délután folyamán. Utoljára január végén járt ezen a szinten az árfolyam.

Állampapírt vesznek a bankok

Hirdetés

Az MNB mai döntése, amellyel korlátozzák a kéthetes jegybanki betétet, és új, három hónapos instrumentumot vezetnek be, azt eredményezheti, hogy a kereskedelmi bankok fokozottabban fordulnak az állampapírok felé – mondta Fekete Ákos, az OTP Bank treasury üzletkötője.

Ha nem akarják lekötni az MNB-nél a pénzüket, akkor kéthetes helyett a rövid futamidejű állampapírok felé fordulnak majd, de a három hónapos instrumentum már a hosszabb futamidejű állampapírok piacára is kihathat. Mindez egyfajta monetáris lazításnak (kamatcsökkentésnek – a szerk.) felel meg – tette hozzá.

Görög pletyka

Ezen kívül az euró a nemzetközi színtéren is erősödött az összes fontosabb devizával szemben, ami mögött az a pletyka állhat, hogy állítólag megegyeztek a hitelezők Görögországgal kapcsolatban. Másrészt egy reggeli hír szerint az Eurózóna inflációja is a várakozásoknál kedvezőbben alakult, ami jó hír az Euróövezet számára.

További árfolyamok>>>>>
További árfolyamok>>>>>

A forint egyébként az utóbbi időben, április közepétől többet gyengült, mint a török líra, eléggé alulteljesítőek voltunk a térségbeli országok között. A második legnagyobb gyengülést a líra, a harmadikat a zloty szenvedte el. A hétvégi törökországi választások után egyébként javulhat a líra helyzete.

Mol fel, OTP le

A hazai részvénypiacon nem volt nagyobb hír, a Mol, a Richter és a Telekom emelkedett, az OTP jelentősen esett (1,6 százalékot), így végül a BUX 0,3 százalékot ment fel. Ezzel felülteljesítette az európai részvénypiacokat – mondta Fekete Ákos.

Nagyot esett még a norvég korona, az emelkedő olajár ellenére. Norvégiában ugyanis kamatcsökkentés várható.

További árfolyamok>>>>>
További árfolyamok>>>>>

Milyen bőrben van az USA?

A héten a szakember szerint lesz még egy EKB kamatdöntő ülés is, a legérdekesebbek azonban az amerikai munkaerő-piaci adatok lesznek. Ha ezek kedvezőek, kiderülhet, csak átmenetileg volt-e rossz bőrben az első negyedévben az amerikai gazdaság. Ez pedig a későbbi kamatemelés szempontjából fontos – fejezte be a szakember.

Az euró/dollár egyébként devizáknál szokatlan, 2,2 százalékos emelkedésen volt túl este fél hét körül, a keresztárfolyam a reggeli 1,093 környékéről 1,1170-ig száguldott, több mint egy heti esést törölve le egy nap alatt. Meggyengült a svájci frank is, vagy inkább ahhoz képest is drágult az euró, 1,33-ról majdnem 1,42-re.

Drágult az olaj

A WTI típusú olaj egy, a Brent majdnem kettő százalékkal drágult, a nemesfémek csak kicsit mentek feljebb.

A főbb amerikai részvényindexek mínuszban nyitottak és pár órát ott tartózkodtak, de itteni idő szerint hat körül szerény pluszban lendültek.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Tavaly december végén közel 45 milliárd forint volt a hitelállomány.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?