Hirdetés
Hirdetés

Fellegvár a szakadék szélén: hogy keresnek százezreket a legdurvább válságban?

2018. április 20., 08:49

Mit tehetsz akkor, hogyha az országot, amiben élsz, megbénítja egy politikai, gazdasági és társadalmi válság, ráadásul a pénzed is értéktelenné vált? Nos, a venezuelaiaknak megvan a válasza erre a kérdése, az összeomlás szélén álló országból ugyanis a bitcoin-bányászat egyik fellegvára lett.

Arról sokat lehet vitatkozni, hogy a bitcoin egy óriási lufin álló hazugságvár, vagy minden idők egyik legnagyobb újítása, az viszont mindenképpen biztos, hogy világszinten, különösebb centralizáció nélkül, a bankok kihagyásával lehet vele kereskedni. Ráadásul az összes bitcoin 80 százalékát már kibányászták, így egy működő demokráciában, ahol normális szinteken áll az infláció, a népszerűsége korlátozott, ugyanis annyi más helyről meg lehet gazdagodni, illetve jó befektetéseket találni – írja az Economist.

Csakhogy a félelmetes hiperinflációs rátával rendelkező Venezuelában ezek a lehetőségek nincsenek meg, ugyanis a bolivár 2016 óta értéke 99 százalékát elvesztette (1 forintért ma 236 bolivárt adnak), ráadásul a központi bank 15 éve korlátozza azt, hogy mennyit lehet devizákból vásárolni, így például a dollár kisebb kincs az országban. Azt még a bitcoin kritikusai is elismerik, hogy egy olyan helyen, mint Venezuela, a kriptodeviza igencsak hasznos lehet.

Alulárazott áram, és a virágzó üzlet

Azok a szerencsés venezuelaiak, akik megengedhetik maguknak, hogy importáljanak egy olyan gépet, mint például az Antminer S9, amely körülbelül 2000 dollárba kerül az Amazonon, és az elektromosságért és hűtésért cserébe hőséget, zajt, és nem mellesleg frissen bányászott bitcoint ad, jól jártak, ugyanis van egy terület, amiben a világon Venezuelával sehol sem tudnak versenyezni: az áram ára.

Hirdetés
A bitcoinnal és Venezuelával is sokat foglalkoztunk a Privátbankár.hu-n, cikkeinket itt és itt lehet megtalálni a témában! >>>

Az országban az elektromosság árát a szolgáltatók tulajdonosa, a kormányzat szabta meg, ezért egy bizonyos szintnél tovább nem emelkedhet, ennek köszönhetően a Crescent Áramszolgáltató felmérése alapján ma Venezuelában a legolcsóbb bitcoint bányászni.

Így nem csoda, hogy a bányászat a fénykorát éli, mivel így egy alulárazott erőforrást (elektromosság) tudnak bitcoinná alakítani. A localbitcoins.com adatai szerint Venezuelában már több bitcoinnal kereskednek, mint Kínában, és ez nem is csoda, a bányászok hetente több száz dollárt is meg tudnak keresni, ami az országban komoly vagyonnak számít.

Veszélyben van, aki bányászni kezd

Sajnos, mint minden jó biznisz, ez is felkeltette a kormányzat figyelmét, Nicolás Maduro elnök pedig nem kedveli a bitcoin-bányászokat. Ráadásul, bár az áram árát tekintve előny az, hogy állami kézben vannak a szolgáltatók, ez azt is jelenti, hogy fogyasztás alapján meg tudják találni a kriptodevizákat kereső venezuelaiakat. Az országban nincsenek szabályozások a kriptopénzekre nézve, így a razziák alatt elfogott embereket olyan vádakkal viszik bíróság elé, mint „energialopás”, és sokszor a lefoglalt bányászgépeket a kormányzat használja tovább.

A venezuelai kriptodeviza különös története Komoly homlokráncolást váltott ki a szakemberekből, hogy pont a venezuelai elnök indított kriptodevizát úgy, hogy egyébként sikerült csődbe vinnie a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező országát. A petrót azóta Amerika lényegében be is tiltotta. Részletek. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?