Hirdetés
Hirdetés

Ez már tényleg a vége? Nulláig zuhan a bitcoin?

Eidenpenz József, 2018. március 15., 14:03

Közel két hete esik a bitcoin árfolyama, a csúcsról már mintegy 60 százalékot ment vissza. Ez azonban szinte normálisnak mondható ennél az eszköznél, aligha valószínű, hogy a vég kezdetét jelzi. A Google viselkedése sem perdöntő ebben. Sokkal nagyobb kérdés, mikor lesznek igazán jól működő, felhasználóbarát projektek, alkalmazások, amiket mindenki használhat.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

A már közel két hete hulló bitcoin árfolyamesése tegnap újabb lendületet kapott, valószínűleg főleg annak a hírnek a hatására, hogy a Google száműzi oldalairól a kriptovilág hirdetéseit. A bitcoin árfolyama ma hajnalban 7700 dollárig zuhant, ez egy hét alatt már mintegy 23 százalék.

A Karácsony előtti 19 800 dollár körüli csúcsról pedig már 61 százalékot esett a vezető kriptodeviza értéke. Ez azt jelenti vajon, hogy végképp vége a történetnek? Aligha. Akik régebb óta foglalkoznak vele, tudják, hogy 60, sőt 80 százalék körüli lejtmenetek eddig is voltak. (Például 2013 vége-2015 eleje, 1100 dollárról 180 környékére, hatodára.)

Hirdetés

A bitcoin megszűnését, összeomlását, elértéktelenedését stb. stb. pedig szinte létrejöttétől fogva rendszeresen megénekli a sajtó egy része. Külön gyűjteménye van az ilyen “gyászjelentéseknek”, már több száz cikk van benne.

Visszaesett az érdeklődés

Tény, hogy a kriptodevizák kereskedésének forgalma, vagy például a kriptodevizákra jelentkező Google-keresések nagyot csökkentek az idén, az érdeklődés irántuk nyilván visszaesett a decemberi őrület óta. (Erről itt írtunk nemrég.) Ez biztosan nagyban hozzájárul az árfolyam lecsorgásához.

A bitcoin azonban, amint a grafikonon látható, ma is mintegy nyolc és félszer, az ether 12-szer annyit ér, mint egy évvel ezelőtt. Egy-két éve sok tulajdonos boldog lett volna a mostani árak láttán. A szektorból naponta jön fél tucatnyi-tucatnyi jelentősebb hír, szabályozók nyilatkozatai, vállalati beruházások, tőkebevonások, szoftverfejlesztések, új termékek.

Sok hírről egyébként később kiderül, hogy vagy álhír, vagy pontatlan volt, vagy nincs jelentős befolyással a kriptodevizákra. Dél-Korea szabályozói törekvéseit például sokan betiltásnak nevezték, pedig inkább szabályozásról van szó, ami egyben legalizálást és továbbfejlődést is jelenthet.

Egy nehéz nap éjszakája

“A SEC (US tőzsdefelügyelet) szerint az összes cryptotőzsde szemétdomb, Japán is elkezdte piszkálni a tőzsdéket, India be is zárt mindjárt két tőzsdét és állítólag ma is feltörték a Binance-t… Majd szépen lassan kiderült, hogy: egyrészt a SEC és Japán is csak azt szeretné, hogy kevésbé legyen kupleráj a tőzsdéken, a két indiai tőzsde napi forgalma kimutathatatlanul alacsony a piachoz képest, a Binance-t meg valójában ma se törték fel” – írta egy március 7-i, több mint ezer dolláros bitcoin-áresés alkalmával a Variance.hu.

Majd hirdetnek hatékonyabban

Az Investing.com kriptodeviza-szakértője, Tanzeel Akhtar szerint a Google lépése aligha jelenti a kriptodevizák végét. Januárban a Facebook döntött hasonlóképpen. A hirdetők várhatóan majd a kripto-tárgyú oldalakra mennek át. (Több tucatnyi, csak ezzel az üzletággal foglalkozó híroldal lehet már legalább.)

Annál is inkább, mert a Google és a Facebook úgyis főleg újoncokat, laikusokat érne el hirdetéseivel, a kripto-ágazatban való befektetéshez pedig komolyabb tudásra van szükség. Így a speciális oldalakon hirdetni hatékonyabb is lehet – idéznek kriptodeviza-vállalkozókat. Sőt, vannak, akik szerint itt az ideje a Facebook-Google hirdetési monopólium lerombolásának a blokklánc-technológia segítségével.

Jöhetnek pozitív fejlemények

Victor Dergunov, a Seekingalpha szakírója szerint az érdeklődést a kriptodevizák iránt a közeljövőben ismét növelheti a Lightning Network szoftverfejlesztés fokozatos terjedése (olcsó és gyors tranzakciók), a bitcoin-ETF-ek engedélyezése az USA-ban, vagy nagyobb intézményi befektetések. Ám az árfolyam szerinte hosszú időn keresztül maradhat 10 ezer dollár alatt. (Certifikátok, befektetési társaságok formájában egyébként már most is lehet értékpapírosított bitcoint venni.)

Egész iparágak alakulnak át?

De a lényeg az ágazat sok szereplője szerint nem az árfolyam, hanem a technológia (blokklánc+kriptodeviza, vagy blokklánc kriptodeviza nélkül) felhasználási lehetőségei, gyakorlati alkalmazásai.

Egész ágazatok megreformálását ígérik, mint a szerencsejáték-ipar, az internetes reklámok, a felhőben történő adattárolás és archiválás, az értékpapír-kereskedelem, az élelmiszer-biztonság, az orvosválasztás vagy a biztosítási szektor, sőt a legális marihuána-termelés és kereskedelem.

Felhasználóbarát alkalmazások kellenének

A legtöbb projekt azonban még gyerekcipőben jár. A programozók programoznak, a cégek még csak tőkét vonnak be ICO-val, a rendszerek nem vagy csak korlátozottan működőképesek. Vagy némelyek úgy működnek, hogy kisebbfajta akadémikusi végzettség kell a használatukhoz (például egy saját blokklánc kiszolgáló /node/ működtetése).

Lehet, hogy pár év is el fog telni, amíg az igazán használható, felhasználóbarát, széles körben terjeszthető szolgáltatások meg fognak jelenni. A bitcoin eddigi történetébe pedig egy újabb több éves árfolyam-lecsorgás vagy stagnálás is simán beleillik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?