Hirdetés

Legalább negyedmilliárd dollárt nyert az MNB a tavalyi aranyvásárláson

Eidenpenz József, 2019. szeptember 17., 13:26

Van, aki aztán tud spekulálni. Az MNB tavaly nagyon jó érzékkel vett bele az aranyba. A jegybanki aranytartalékot növelő befektetés értékét azóta az arany 23-27 és a dollár/forint 9-10 százalékos értéknövekedése egyaránt növelte. Ez legalább negyed milliárd dollárt, minimum százmilliárd forintot jelent.

(Fotó: MNB)
(Fotó: MNB)

Tavaly október 16-án jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy 31,5 tonnára emelte az ország aranytartalékát október eleji vásárlásaival. Mivel előtte sok évig csak 3,1 tonna volt a tartalék, ezért ez azt jelenti, hogy 28,4 tonnát vásároltak.

Felettébb jókor, hiszen először a 2018 végi tőkepiaci turbulenciák miatt indult meg az arany ára. Majd májustól a globális kamatcsökkentési várakozások, recessziós jelek, a nagy jegybankok aranyvásárlásai és egyéb hírek nyomán indult be igazán az arany. A nyár folyamán hat éves csúcsokra érkezett, és ez a mozgás többé-kevésbé szeptemberben is tart.

Hirdetés

Hogy pontosan mennyi volt az ár (és mennyi a szállítási és egyéb járulékos költség), azt nem tudjuk, de becsülhetjük. Tavaly október első két hetében volt a világpiaci ár 1187 dollár is, meg 1226 dollár is unciánként. Ez 1,084 milliárd és 1,119 milliárd dollár közötti bekerülési árat valószínűsít. (A 28,4 tonna=28 400 kilogramm=28,4 millió gramm, azaz 913 095 troy uncia. Egy troy uncia ugyanis 31,103 gramm.)

Jókora csomagnak számít

Október 10-ről 11-re egyébként történetesen jó nagyot ugrott az arany ára. Nicsen kizárva, hogy ebben az MNB vásárlásának jelentős szerepe volt, mert mintegy 1,1 milliárd dollárral rövidebb távon valószínűleg már a világpiacot is meg lehet mozgatni. (Vagy pedig a jegybanki vásárlásról szóló pletykával.)

Az MNB által 2018 októberében vásárolt 28,4 tonna arany értéke, milliárd dollárban. (Tradingview.com)
Az MNB által 2018 októberében vásárolt 28,4 tonna arany értéke, milliárd dollárban. (Tradingview.com)

Mennyit nyert az MNB, illetve az ország ezen az egyszerre konzervatív és spekulatív beszerzésen? E pillanatban 1502 dollár a világpiaci ár, de a dollár/forint árfolyamot sem érdemes figyelmen kívül hagyni. (Még akkor sem, ha erre az MNB-nek van némi befolyása.)

Negyedével ugrott az arany

Ha csak az arany árát nézzük, annak minimum 22,5 százalékos az emelkedése tavaly október elejétől, de ha az akkori ársáv alján vettek, ez elérheti a 26,5 százalékot is. A dollár pedig 275 forint közeléből ment mostanáig 301-re, ez további 9,5 százalék.

Az MNB által 2018 októberében vásárolt 28,4 tonna arany értéke, milliárd forintban. (Tradingview.com)
Az MNB által 2018 októberében vásárolt 28,4 tonna arany értéke, milliárd forintban. (Tradingview.com)

Amint a grafikonokon is látható, az MNB által tavaly vett kincs értéke dollárban 1,1 milliárd környékéről emelkedett 1,37 milliárd környékére, tehát legalább 0,27 milliárd dollárt nyerhetett rajta az ország. Ugyanez forintban a forintgyengülés miatt még látványosabb emelkedés. Ugyanis 309 milliárd forint környékéről 413 milliárd közelébe emelkedett. Ez 104 milliárdos, avagy 34 százalékos emelkedés. (Második grafikon.)

Nem spekuláció volt?

“Az aranytartalékot rövidtávú befektetési és/vagy hosszútávú stabilitási célból tartják az országok jegybankjai. A Magyar Nemzeti Bank mostani döntését a stabilitási célok vezették, az aranytartalék tartása mögött nincsenek befektetési megfontolások” – írta tavaly a jegybank. “Az arany normál időszakban is bizalomerősítő tulajdonsággal rendelkezik, azaz nemcsak szélsőséges piaci környezetben, a nemzetközi pénzügyi rendszerben történő strukturális változások, vagy mélyebb geopolitikai válságok során tölthet be stabilizációs és védvonal szerepet. Mindemellett az arany továbbra is az egyik legbiztonságosabb eszköznek tekinthető” – tették hozzá.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?