Hirdetés

Kivágják a prémium kategóriából a magyar tőzsde botrányrészvényét - újabb bírság

2015. január 09., 11:12

A BÉT vezérigazgatója 5 milliós pénzbírságot szabott ki a Business Telecomra, és le is fokozza a részvényét.

A botránypapírt a tőzsde Prémium kategóriájából átsorolják a Standard kategóriába. Az átsorolást követő 1 éven belül nem is kérheti a társaság, hogy visszahelyezzék. A BUX és a BUMIX indexből már november 21-én kikerült a papír.

A tőzsde egyúttal felszólítja a kibocsátót, hogy a jövőben fokozottabban ügyeljen a szabályzat betartására, valamint a tőzsde felé fennálló tartozásait haladéktalanul rendezze - több tételben több mint 7 millió forinttal tartoznak a BÉT közleménye szerint.

Hirdetés

A tőzsde és a felügyelet szerepét betöltő MNB számos határozatban figyelmeztette már a BTelt a tőzsdei szabályok, a tájékoztatási kötelezettség teljesítésére, több bírságot is kapott már a társaság, már kétszer fel is függesztették a kereskedést papírjaival - jelenleg is tart a legutóbbi felfüggesztés, nem lehet kereskedni a társaság papírjaival a BÉT-en, mivel a felfüggesztés okaként az MNB határozatában megjelölt rendkívüli tájékoztatást még mindig nem adta ki a cég.

A tőzsde arra is felhívja a figyelmet: magas a közkézhányad, a december 30-i állapot szerint a részvények 62,8 százaléka foroghat a tőzsdén (foroghatna, ha nem lenne felfüggesztve).

Rengeteg a baj

Már régóta nagyon nagy gondok voltak a Business Telecom háza táján, ezért nem is igazán meglepő, hogy a társaság közgyűlése nemrég profilváltásról és kivonulásról döntött.

Magyar Telekom is pereli a BTelt elmeradt szolgáltatási díj és járulékai miatt, több mint 944 millió forint a pertárgy.

Mint emlékezetes, az MNB 2014. szeptember végén már figyelmeztette és felszólította a BTel-t a rendkívüli tájékoztatással kapcsolatos jogszabályi rendelkezések betartására, illetve a feltárt jogszabálysértések miatt 2,5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.

A cég jelentése szerint a bő félmilliárdos nyereségből szűk félmilliárdos veszteség lett. Az árbevétel nőtt, de a részvényárfolyam több mint 90 százalékot esett egyetlen év alatt.

A cég papírjai még a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, azonban kikerültek a BUX és a BUMIX indexből november 21-én. A BÉT vezérigazgatója az index bizottság javaslatára azért döntött így, mert a társaság sorozatosan megszegte a tájékoztatási kötelezettségeit.

November közepén közel egy teljes napra leállt a cég országos szolgáltatása, a honlapja és ügyfélszolgálata is elérhetetlenné vált - az ügy pikantériája, még a Budapesti Értéktőzsdét sem lehetett telefonon elérni, mert a BTel szolgáltatásait használják. Ezzel az üggyel kapcsolatban sem volt kielégítő a tájékoztatás a felügyelet szerint.

Korábban egyszer már az MNB felfüggesztette a társaság részvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat. A jegybank 5 millió forint bírságot is kiszabott a cégre.

Nemrég arról is beszámoltunk: Timur Rahimkulov nagybefektető egymilliárd forintért cserébe próbálhatja meg felfuttatni a BTelt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

Moratóriumot vezetne be az EU az arcfelismerő rendszerek nyilvános használatára, de a Google is támogatja a technológia ideiglenes halasztását. Közben egy aprócska start-up cég, a Clearview AI egy három milliárd képet tartalmazó gigantikus méretű adatbázist épített fel arcfelismerő rendszeréhez.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?