Hirdetés

Lehet-e a robotokból is tőzsdeguru?

2019. október 06., 13:01

A mesterséges intelligencia óriási fejlődése oda vezetett, hogy a gépek ma már nagy segítséget jelentenek a megfelelő részvények kiválasztásában. Óriási előny, hogy millió és millió adatot tudnak kielemezni gyorsan, vagy műholdképeket tudnak feldolgozni, és az érzelmeik sem befolyásolják őket. De vannak korlátaik is.

Leváltják-e a robotok az embereket a részvény-befektetések aktív kiválasztása során? – teszi fel a kérdést a Financial Times. A gépi tanulás és matematikai módszerek segítségével a számítógépek megtalálhatják a megfelelő részvényeket.

Bár a gépi tanulás hatalmas jövő előtt áll azon a téren, hogy segítse a befektetőket a felülteljesítő részvények megtalálásában, az emberekre is szükség lesz. Feladatuk a megfelelő algoritmusok kidolgozása és a befektetési döntések tesztelése, gyakorlása. Csak más, az eddigiektől eltérő képességekkel rendelkező emberekre lesz ehhez szükség.

Hirdetés

A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia egyik ága lehetővé teszi a nagy teljesítményű számítógépek számára, hogy folyamatosan javítsák teljesítményüket a meghatározott célok érdekében. De anélkül, hogy az embereknek kellene diktálniuk a pontos módszertani lépéseket.

Magukat fejlesztik a gépek

A részletes utasítások végrehajtása helyett a számítógépek nagy mennyiségű adatot elemeznek algoritmusok segítségével. Az algoritmusaikat kísérletezés és a hibákból való tanulás útján maguk fejlesztik tovább. A számítógépek felderíthetnek olyan szabályszerűségeket, amelyeket az emberek nem is tudnának érzékelni.

Az aktív részvényportfólió-kezelők már régóta működtetnek kvantitatív befektetési alapokat. Ezek számos olyan tényezőt figyelembe vesznek, amelyek befolyásolhatják a jövőbeli részvényárakat, mint például a piaci kapitalizáció, a momentum (az ár lendülete, tendenciája), az érték és a növekedés viszonya.

Összefüggések millióit vizsgálják

E kvantitatív alapok működtetésekor a részvénykezelők kifinomult számítógépes modelleket alkalmaztak az egyes tényezők közötti kapcsolatok azonosítására ahhoz, hogy meghatározzák a felülteljesítő értékpapírokat.

De miben jobb a gépi tanulás, mint az eddigi kvantitatív elemzés? Képes a túlteljesítő részvényeket azonosítani olyan minták alapján, amelyeket az emberek nem vettek volna figyelembe. A lehetséges összefüggések millióit képesek áttekinteni, hogy azonosítsák a jó vagy rossz befektetési teljesítményre jellemző mintázatokat a vállalatoknál.

Már értik a nyelvünket

A természetes nyelvfeldolgozás javításával a gépi tanulás összehasonlíthatja a kritikus kifejezéseket. Az adatelemző tudósok így hatalmas számú nagy terjedelmű dokumentumban, például a SEC tőzsdefelügyeletnek szóló bejelentésekben vagy szabadalmi kérvényekben is fel tudják fedezni a fontos információkat.

Ezek az új algoritmusok képeket és hangokat is kvantitatív módszerekkel feldolgozható adatformátumokká alakíthatnak. A műholdas fényképeken ezek az algoritmusok lényeges tényeket találhatnak. Megszámolhatják a kezdődő házépítéseket Kínában, vagy az autók számát egy élelmiszerbolt-hálózat parkolóiban.

Az emberek hibái nélkül

A gépi tanulás a hatalmas adatbázisok szigorú és folyamatos értékelésével csökkentheti az emberi elfogultságot, amely oly sokszor aláássa a megalapozott befektetési döntéseket. Ezek a torzulások például a túlzott önbizalom, a hibák beismerésének kerülése és a trendek túlzottan makacs követése.

A gépi tanulásnak is vannak azonban korlátai, hibái. A torzulások felismerésére és megszüntetésére a vállalatoknak tehetséges adatfeldolgozó szakemberekre van szükségük.

A válság felértékelte az intuíciót

Mivel a mesterséges intelligencia a következtetéseit a létező adatokból vezeti le, nem tudja megjósolni az olyan jövőbeli mintákat, amelyek nem a múltban gyökereznek. Erre jó példa a 2008-as pénzügyi válság, ami jelentős szakadásokat okozott sok korábbi folyamatban. A befektetési szakembereknek részben intuíció és intelligens találgatások alapján kell megítélniük a jövőbeli trendeket.

A mesterséges intelligencia anélkül talál összefüggéseket, hogy megértené azok mögöttes okait. Tehetséges szakemberekre van szükség, akik eldöntik, hogy egy jelenség inkább csak zajt jelent, vagy befektetési jelzés. A szakértői csapatok néha napokat töltenek a gépi jelzések kiértékelésével.

Trump és a mesterséges intelligencia

A közösségi média szigorú számítógépes elemzése alapján az adatbányász tudósok előre jelezték, hogy Donald Trumpot 2016-ban megválasztják elnöknek. Ez a helyes előrejelzés azonban különböző befektetési forgatókönyvekhez is vezethetett volna. Attól függően, hogy hogyan reagál az amerikai részvénypiac erre a győzelme. (Végül optimista lett – a szerk.)

Bár a gépi tanulás hatékony eszközöket kínál a részvénykiválasztás javításához, továbbra is tehetséges szakemberekre lesz szükség az adatok tisztításához, feldolgozásához, nyereséges ügyletekké történő átalakításához.

A nagyoké a terep

Az aktív vagyonkezelőknek sokkal több tőkét kell fordítaniuk ennek megvalósítására, sokkal több szakembert kell felvenniük magas szintű tudással. Ez valószínűleg a sok erőforrással rendelkező, nagy csoportokat hozza előnybe és akadályokat gördít az új indulók számára.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?