9p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Fundamentum, értékeltség és szentiment. Ezt a három szempontot mérlegelik az MKB-Pannónia Alapkezelőnél, amikor arról döntenek, mibe fektessék a befektetők pénzét – árulja el az alapkezelő portfóliómenedzsere, Czifra Gábor. Arra, hogy a befektetési szakemberek tavaly jó döntéseket hoztak, bizonyíték, hogy mindkét általuk kezelt alapot kategóriájukban a legjobbnak ítélte a szakma a Privátbankár.hu Klasszis szavazásán.
Czifra Gábor

A Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap az MKB Észak-Amerika Részvény Alap, míg a Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alap az MKB PB TOP Alap lett. Mi a sikerük titka?

A rövid távú és kiugró hozamok elérése is fontos számunkra, de azt lényegesebbnek tartjuk, hogy hosszabb távon, az adott kockázat mellett elérhető nyereséget maximáljuk a befektetőknek. Nem egy-két nagyobb pozícióra fókuszálunk, hanem a célravezető portfóliót diverzifikációval igyekszünk kialakítani. Ez utóbbinak három lépcsője van. Először mindkét alapba hat-tíz eszközt szelektálunk, másodszor a kiválasztott pozíciókra limiteket alkalmazunk, harmadszor a veszteséget csökkentő, azaz stop-loss limiteket használunk. A tavalyi év második felében egyébként meglehetősen nehézzé tette a vagyonkezelést, hogy nagyon együtt mozogtak a különböző eszközosztályok, vagyis egyszerre romlottak a kötvényhozamok és estek a részvényárfolyamok.

És erre hogyan reagáltak?

Csökkentettük a kockázatok súlyát a portfólión belül. 2018 elejétől, vagyis az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború kirobbanása óta megrendültek a fundamentumok, a kínai gazdaság lassult, csökkent az ipari termelés, romlottak az üzleti indikátorok, mégis a részvénypiacok alapvetően emelkedtek. Nekünk ez intő jel volt ahhoz, hogy a részvénykitettség csökkentésével mérsékeljük a kockázatot. Ezt meg is tettük: míg például a PB TOP Alapban a részvények súlya 2017-ben még 23-25 százalék volt, addig 2018 szeptemberében már csak 3-4 százalék.

Mely részvényeket tartották meg?

Az abszolút hozamú alapunkban 2018 második felében már főként magyar papírokra fókuszáltunk. Mindenekelőtt a Magyar Telekomra, amelynek helyzetét a Digi piacra lépése és az 5G frekvenciapályázat magas költsége miatt sokan negatívan ítéltek meg, ezért a részvényeinek árfolyama jelentősen esett. Mi viszont abból indultunk ki, hogy ha azt az árat, amelyen a Telenort megvette a cseh érdekeltségű PPF befektetői csoport, kivetítettük volna a Magyar Telekomra, akkor csak maga a mobil üzletága többet ért volna, mint a teljes cégcsoport, a T-Commal, T-Home-mal együtt. Ezenkívül a Digi magyar piacra lépése folyamatosan halasztódott, miközben láttuk, hogy a cégnek nincs elég tőkéje ahhoz, hogy ezt megfinanszírozza. Nem véletlenül esett folyamatosan a Digi-részvények árfolyama Romániában. Elemzéseink azt mutatták, hogy 6 százalékos osztalékhozamnál a Magyar Telekom részvénye meglehetősen alulértékelté vált 400 forinton, ezért bevásároltunk belőle.

Emellett vettünk az OTP részvényeiből is, mivel a bankban komoly növekedési potenciált látunk. Európa második-harmadik legtőkeerősebb bankja, amely sorra vásárolja fel a francia Société Générale eladósorba került közép- és kelet-európai érdekeltségeit. Hazai banki piaci erős fundamentumai, a növekedési potenciál és a komoly szinergialehetőségek erős alapot jelentenek a részvényárfolyam fenntartható, hosszú távú emelkedésének.

A Richterbe is beszálltunk 2018-ban, ahol az volt a sztori, hogy egy nagy nyugat-európai intézményi befektető másfél év alatt fokozatosan leépítette a tulajdonrészét, miközben a magyar gyógyszercég fundamentumait sokkal erősebbeknek ítéltük meg, mint a piac. Úgy véltük, hogy ez a nagyarányú pozícióleépítés az elmúlt év végéig, az idei év elejéig végbemegy, azt követően viszont csökkenhet az eladói nyomás a Richter-részvényen. Ezenkívül szerintem a Cariprazine és az Esmya nevű termékeik körüli bizonytalanságot is túl pesszimistán ítélte meg a piac. Így, ha az idén fordulat áll be a befektetői szentimentben és a részvények kereslet-kínálatában, akkor az pozitívan hathat a papír árfolyamára 2019-ben.

Nagy részt tartottunk még az alapban magyar államkötvényből is, abból a megfontolásból, hogy itt alakult ki a világ megmeredekebb hozamgörbéje. Szerintünk a befektetők túlzottan negatívan reagáltak arra, hogy az olajár 80 dollárig kúszott fel, így az infláció átmenetileg - elsősorban a bázishatás miatt - 3,6-3,8 százalék közé gyorsult 2018 második felében. Ezért vásároltunk magyar államkötvényeket tavaly októberben-novemberben és ez év elejéig tartottuk is azokat.

Ezek szerint hajlamosak szembemenni a piaccal, ugyanabból az adatból, eseményből eltérő következtetéseket vonnak le, mint a többség.

A portfóliókezelés alapja, hogy a piac által nagy valószínűséggel félreárazott eszközökbe fektetünk, hogy később a félreárazás megszűnésével profitot realizáljunk. Ilyen szempontból minden sikeres portfóliókezelőnek a többség véleményével ellentétes módon kell gondolkoznia, és tudnia kell szembemennie a piaccal egy bizonyos pontig, amíg a kockázatkezelési szabályok megengedik. Ha van egy viszonylag kedvező fundamentum, értékeltség és a szentiment, a technikai oldal is vonzó, de ez az árakban nem tükröződik megfelelően, akkor érdemes vásárolni. A Richter mellett például az döntött, hogy a piac a fundamentumot nem megfelelően vette figyelembe, a papírok értékeltsége kedvező volt és úgy láttuk, hogy a szentimentben lesz fordulat. Az OTP-nél pedig a fundamentum kedvező piaci értékelése helytálló, ám ahhoz képest a részvények kicsit drágák voltak, a szentiment viszont pozitív – ezek így együttesen elegendő voltak számunkra a beszálláshoz.

Az Észak-Amerikai Alapnál is hasonló volt a megközelítésük?

Nem. Ott más stratégiát választottunk, inkább a slágerszektorokra fókuszáltunk, vagyis a technológiai részvényeket súlyoztuk felül, és igyekeztünk a trenddel egy irányba menni. Ez a szektor ugyanis az amerikai gazdaság szíve-lelke, amelynek cégeit a jó profittermelő képesség és tőkemegtérülés, valamint a vonzó növekedési kilátások jellemzik. Ezért e szektor cégei – például a Facebook, a Google és az Apple – papírjait túlsúlyoztuk az alapban. Ezzel szemben a pénzügyi, az energetikai cégeket, illetve az úgynevezett „old economy”-hoz tartozó társaságok – autó- és nyersanyaggyártók, bányaipari cégek – részvényeit a benchmarkhoz képest kisebb arányban szerepeltettük, mert ezek növekedése kicsi, ágazataikban jelentős a verseny, miközben az USA-Kína közötti kereskedelmi háborúnak a szokásosnál nagyobb mértékben vannak kitéve.

Emellett még a dollár-forint árfolyammal is „számoltunk” az alapban, miután annak több mint 90 százalékos a dollárkitettsége. Így amikor 290 forint volt egy dollár, akkor enyhén forint-túlsúlyos volt az alap. A zöldhasúnak ugyanis legalább akkora szerepe van egy észak-amerikai részvényekre fókuszáló alapban, mint a mögöttes eszközöknek. A dollár-forint árfolyamban a volatilitás magas, 240 és 290 forint közötti, ez mintegy 20 százalékos sáv, így érdemes ezt kihasználni.

Az idén megismételhetik a tavalyi jó teljesítményt?

Az utóbbi időben az a legnagyobb kihívás a számunkra, hogy a stagnáló vagy romló fundamentumok miatt a piac nagyon spekulál a laza monetáris politikára, emiatt már nehéz jó, olcsó és viszonylag kedvező hozam-kockázat arányú befektetéseket találni. Ezért is volt nehéz év a tavalyi. Azt láttuk, hogy azok a cégek, amelyek nagyon függenek a kínai gazdaság növekedésétől és a kereskedelmi háború érzékenyen érinti őket, erősödtek és a részvényeik túl drágává váltak, annak ellenére, hogy a fundamentumok romlottak. Ez az ellentmondás nehezen volt kezelhető. A piac nagyon akar hinni a pozitív jövőképben, illetve a laza jegybanki politika mindenhatóságában. Így nehéz eltalálni azt a pillanatot, amíg ezzel a szentimenttel szemben érdemes dacolni. A tavalyi utolsó negyedéves extrém volatilitás mellett az alap ezért nem vállalt fel jelentős kockázatokat, mert türelmesen ki kell várni a megfelelő pillanatot, amíg a piac számára is nyilvánvalóvá válik, hogy mi történik és kialakulnak az egyértelmű trendek. Így inkább lemaradunk az első 4-5 százalékos emelkedésről, és nem ragadunk bele egy széles és iránytalan piaci sávba. Az Észak-Amerikai Alap viszont kicsit bátrabb és agresszívabb pozíciókat tart, emiatt az továbbra is technológia-túlsúlyos.

Azért tűnik furcsának a PB TOP részvénysúlyának csökkentése, mert általában ezen, magas kockázatú értékpapírokkal lehet elérni magasabb hozamokat.

Hosszú távon arra törekszünk, hogy trendszerűen emelkedjen az alap árfolyama, és ha a hozam-kockázat arány szempontjából nehéz jó befektetési célpontot találni, akkor inkább türelmesen várunk és a nulla közeli teljesítménnyel akár három-négy negyedéven keresztül is „úgymond” elégedettek vagyunk. Egy befektető ugyanis egy alapnál általában arra kíváncsi, hogy miért esett hirtelen nagyot, miért szakadt be az árfolyama. Mi arra összpontosítunk, hogy ez a szakadás az alapjainknál minél kisebb valószínűséggel és mértékkel történjen meg. A magyar piac sajátossága, hogy kockázattűrésben messze vagyunk a nyugat-európai piactól. Egy angol vagy egy svájci privátbanki ügyfél egy közepes kockázatú, vegyes portfólióban is akár 40-50 százalékos arányban tart részvényt. Magyarországon ennél jóval kisebb a kockázatvállalási képesség, illetve a részvények súlya, ezt nekünk a termékfejlesztésnél figyelembe kell vennünk.

Kérdés, a befektetők elfogadják-e, ha egy-két sikeresebb periódust egy gyengébb követ.

Ezeket a befektetési alapokat csak a hosszú távon gondolkodni képes és akaró befektetőinknek ajánljuk, ezt mutatja az ajánlott befektetési időtáv is, ami ezen alapok esetében öt év. A befektetők egyébként tapasztalataink alapján jellemzően ritkábban „néznek rá” a portfóliójukra, általában két-három negyedévnyi türelmi időszakot adnak az alapnak és akkor fontolják meg a tőkekivonást, ha nem látnak változást.  Aki mindennap követi az árfolyamokat, az általában nem befektetési alapba teszi a megtakarításait.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG