Hirdetés
Hirdetés

Nem lehet panasza a magyar befektetőknek

2019. november 08., 11:23

A kedvező nemzetközi hangulat és a remek vállalati eredmények is segítik a hazai befektetőket. Az amerikai tőzsdéken újabb történelmi rekordok születtek, és más nagy tőzsdéken is az év legmagasabb szintjére törtek az indexek. Itthon két nagyvállalat is a vártnál jobb számokat közölt.

Hirdetés

Újabb csúcsok születtek a Wall Streeten csütörtökön, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 182,44 ponttal, 0,66 százalékkal, 27 675 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 8,42 ponttal, 0,27 százalékkal gyarapodott, és 3085,2 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 23,89 ponttal, 0,28 százalékkal emelkedett, 8434,52 ponton zárt. Tegnap a német piacon is szárnyaltak az árfolyamok, és a BUX is történelmi csúcson fejezte be a napot. A pénteki napot kivárás jellemzi eddig.

1; Űrszámok az OTP-től
Ahogy arról beszámoltunk, az OTP rendkívül kedvező számokat közölt, amelyek a bázis időszak eredményét és az elemzői várakozásokat is túlszárnyalta. A várható trendekről Bencsik László vezérigazgató-helyettes beszélt, aki kiemelte, hogy az új akvizíciók nélkül is nőttek a bank számai. Ugyanakkor a mostani eredményben még nem szerepelt minden megszerzett új egység.

2; Kedvező fordulat a Richternél
A legnagyobb hazai gyógyszergyártó is kedvező számokat közölt, igaz az üzleti eredményt egy egyszeri tétel rontotta. A társaság negyedéves eredményeit ismertető sajtóeseményen Orbán Gábor azt mondta, hogy a költségeket igyekeznek megfogni, és jövőre például az ideinél kisebb béremeléssel számolnak.

3; A vártnál kissé magasabb lett az infláció
Az elemzők által prognosztizálthoz képest minimálisan erősödött az infláció. Az MNB a feldolgozott élelmiszerek árindexének alakulásával magyarázta, hogy októberben egyaránt 0,1 százalékponttal emelkedett az infláció és a maginfláció az előző hónaphoz képest.

4; Jelentősen bővült a német export
Erőteljesen, az utóbbi közel két év legnagyobb mértékével bővült Németország exportja szeptemberben, ami némi megkönnyebbülést jelent azon széles körben osztott aggodalmak közepette, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszióba süllyedhetett a harmadik negyedévben.
A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 1,5 százalékkal, 111,6 milliárd euróra, míg a behozatalé 1,3 százalékkal, 92,4 milliárd euróra emelkedett. A kereskedelmi mérleg többlete 19,2 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 18,1 milliárd, illetve az augusztusban elért 18,7 milliárd eurós szufficittel.
Az év első kilenc hónapjában a kivitel értéke 997,1 milliárd eurót, a behozatalé pedig 828,3 milliárd eurót tett ki, így a mérlegben 168,8 milliárd euró többlet alakult ki, míg a folyó fizetési mérleg 190,7 milliárd eurós többletet mutatott. Éves összehasonlításban az export értéke 0,9 százalékkal, az importé pedig 1,9 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 4 százalékkal csökkent, a folyó fizetési mérleg többlete viszont 6,0 százalékkal emelkedett.

5; A várnál jobb külkereskedelmi adatot közölt Kína
A vártnál kisebb mértékben csökkent Kína exportja és importja októberben, miközben az amerikai-kínai kereskedelmi háború legújabb fejleményeként a felek a kölcsönösen kivetett pótvámok fokozatos kivezetését tervezik.
A kínai vámhivatal pénteken közzétett adatai szerint októberben a kivitel dollárban számított értéke éves összevetésben 0,9 százalékkal esett vissza, szemben az elemzők által jósolt 3,5 százalékos zsugorodással. A csökkenés, bár jócskán enyhült a szeptemberi, 3,2 százalékos visszaeséshez képest, már harmadik hónapja tart. A tartós zsugorodás hátterében a változatlanul gyenge kereslet, valamint az elhúzódó, amerikai-kínai kereskedelmi háború áll, amelynek folyományaként ráadásul szeptember 1-től újabb, több mint 125 milliárd értékű kínai árucikkeket sújtó amerikai büntetővámok léptek életbe.
A behozatal dollárban számított értéke októberben 6,4 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Elemzők 8,9 százalékos visszaesésére számítottak a szeptemberi, 8,5 százalék után. A kínai import ezzel hatodik hónapja lejtmenetben van, növekedést ugyanis utoljára áprilisban produkált. Az eredmény nem meglepő a nemrégiben közzétett, gyenge termelési adatok, illetve termelői árindexek tükrében. A kínai külkereskedelmi mérleg 42,81 milliárd dolláros többlettel zárt októberben, míg elemzők 41,20 milliárd dollárra számítottak a szeptemberi 39,65 milliárd dolláros szufficit után.
A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban a külkereskedelmi többlet 26,42 milliárd dollár volt októberben, emelkedett a szeptemberi 25,88 milliárd dollár után. A január-októberi időszakban azonban az Egyesült Államokba irányuló kínai kivitel továbbra is csökkenést mutat: a tavalyi év azonos időszakához képest 11,3 százalékkal 347,8 milliárd dollárra zsugorodott, miközben az amerikai termékek importja az év első tíz hónapjában éves összevetésben 25,4 százalékkal 100 milliárd dollárra esett vissza.

6; Kisebb magyar cégek is jelentettek
Vártnál kisebb veszteségről számolt be Waberer’s. A vállalat árbevétele 7 százalékkal csökkent éves alapon, ezen belül a nemzetközi árufuvarozási szegmens 12 százalékkal esett vissza míg a regionális logisztikából származó árbevétel 2 százalékkal bővült. A 12,9 milliárdos EBITDA 19 százalékkal maradt el a bázisértéktől, ám az idei év legmagasabb negyedéves értéke lett, amit a vezetőség elmondása szerint mutatja, hogy az elmúlt negyedévekben megkezdett strukturális átalakítások és költségcsökkentések pozitív hatásai kezdenek megmutatkozni, idézte a számokat az Equilor hírlevele. A Waberer’s 5,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet, ami az előző évinek közel duplája, de jelentősen jobb, mint a 11 milliárd forintos veszteségről szóló elemzői várakozás.

Emelkedő bevételekről, de csökkenő eredményekről számolt be a Zwack. A hazai szeszesitalgyártó bruttó árbevétele 5,3 százalékkal emelkedett éves alapon, de az adózott eredmény 32,4 százalékkal esett. A gyenge eredmény fő oka az idén januárban bevezetett népegészségügyi adó, mely minden alkoholtartalmú italra vonatkozik és az adó mértékét is növelték. Ennek határára emelkedett a bruttó értékesítés, de a vezetőség várakozásainak megfelelően jelentősen csökkent az értékesítés volumene. A menedzsment nem változtat az idei várakozásain, továbbra is 10 százalékos nettó árbevétel csökkenést és 46 százalékos adózott eredmény csökkenéssel számolnak a teljes évre. A cég részvényeinek árfolyama a tegnapi kereskedésben 0,6 százalékkal csökkent.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Csak játszunk és szívunk – bombaüzlet a videojáték és a kannabisz?

Csak játszunk és szívunk – bombaüzlet a videojáték és a kannabisz?

Korunk erős trendjei közé tartozik az orvosi célú kannabisz legalizációja, terjedése és a videojáték-ipar nagy forradalma. Az intézményi befektetők is nagy lehetőségeket látnak ezekben az ágazatokban, ami ráadásul válságálló lehet. Azaz gazdasági ciklusoktól, visszaesésektől független “megatrend”.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?