Hirdetés

Nem lehet panasza a magyar befektetőknek

2019. november 08., 11:23

A kedvező nemzetközi hangulat és a remek vállalati eredmények is segítik a hazai befektetőket. Az amerikai tőzsdéken újabb történelmi rekordok születtek, és más nagy tőzsdéken is az év legmagasabb szintjére törtek az indexek. Itthon két nagyvállalat is a vártnál jobb számokat közölt.

Hirdetés

Újabb csúcsok születtek a Wall Streeten csütörtökön, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 182,44 ponttal, 0,66 százalékkal, 27 675 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 8,42 ponttal, 0,27 százalékkal gyarapodott, és 3085,2 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 23,89 ponttal, 0,28 százalékkal emelkedett, 8434,52 ponton zárt. Tegnap a német piacon is szárnyaltak az árfolyamok, és a BUX is történelmi csúcson fejezte be a napot. A pénteki napot kivárás jellemzi eddig.

1; Űrszámok az OTP-től
Ahogy arról beszámoltunk, az OTP rendkívül kedvező számokat közölt, amelyek a bázis időszak eredményét és az elemzői várakozásokat is túlszárnyalta. A várható trendekről Bencsik László vezérigazgató-helyettes beszélt, aki kiemelte, hogy az új akvizíciók nélkül is nőttek a bank számai. Ugyanakkor a mostani eredményben még nem szerepelt minden megszerzett új egység.

2; Kedvező fordulat a Richternél
A legnagyobb hazai gyógyszergyártó is kedvező számokat közölt, igaz az üzleti eredményt egy egyszeri tétel rontotta. A társaság negyedéves eredményeit ismertető sajtóeseményen Orbán Gábor azt mondta, hogy a költségeket igyekeznek megfogni, és jövőre például az ideinél kisebb béremeléssel számolnak.

3; A vártnál kissé magasabb lett az infláció
Az elemzők által prognosztizálthoz képest minimálisan erősödött az infláció. Az MNB a feldolgozott élelmiszerek árindexének alakulásával magyarázta, hogy októberben egyaránt 0,1 százalékponttal emelkedett az infláció és a maginfláció az előző hónaphoz képest.

4; Jelentősen bővült a német export
Erőteljesen, az utóbbi közel két év legnagyobb mértékével bővült Németország exportja szeptemberben, ami némi megkönnyebbülést jelent azon széles körben osztott aggodalmak közepette, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszióba süllyedhetett a harmadik negyedévben.
A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 1,5 százalékkal, 111,6 milliárd euróra, míg a behozatalé 1,3 százalékkal, 92,4 milliárd euróra emelkedett. A kereskedelmi mérleg többlete 19,2 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 18,1 milliárd, illetve az augusztusban elért 18,7 milliárd eurós szufficittel.
Az év első kilenc hónapjában a kivitel értéke 997,1 milliárd eurót, a behozatalé pedig 828,3 milliárd eurót tett ki, így a mérlegben 168,8 milliárd euró többlet alakult ki, míg a folyó fizetési mérleg 190,7 milliárd eurós többletet mutatott. Éves összehasonlításban az export értéke 0,9 százalékkal, az importé pedig 1,9 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 4 százalékkal csökkent, a folyó fizetési mérleg többlete viszont 6,0 százalékkal emelkedett.

5; A várnál jobb külkereskedelmi adatot közölt Kína
A vártnál kisebb mértékben csökkent Kína exportja és importja októberben, miközben az amerikai-kínai kereskedelmi háború legújabb fejleményeként a felek a kölcsönösen kivetett pótvámok fokozatos kivezetését tervezik.
A kínai vámhivatal pénteken közzétett adatai szerint októberben a kivitel dollárban számított értéke éves összevetésben 0,9 százalékkal esett vissza, szemben az elemzők által jósolt 3,5 százalékos zsugorodással. A csökkenés, bár jócskán enyhült a szeptemberi, 3,2 százalékos visszaeséshez képest, már harmadik hónapja tart. A tartós zsugorodás hátterében a változatlanul gyenge kereslet, valamint az elhúzódó, amerikai-kínai kereskedelmi háború áll, amelynek folyományaként ráadásul szeptember 1-től újabb, több mint 125 milliárd értékű kínai árucikkeket sújtó amerikai büntetővámok léptek életbe.
A behozatal dollárban számított értéke októberben 6,4 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Elemzők 8,9 százalékos visszaesésére számítottak a szeptemberi, 8,5 százalék után. A kínai import ezzel hatodik hónapja lejtmenetben van, növekedést ugyanis utoljára áprilisban produkált. Az eredmény nem meglepő a nemrégiben közzétett, gyenge termelési adatok, illetve termelői árindexek tükrében. A kínai külkereskedelmi mérleg 42,81 milliárd dolláros többlettel zárt októberben, míg elemzők 41,20 milliárd dollárra számítottak a szeptemberi 39,65 milliárd dolláros szufficit után.
A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban a külkereskedelmi többlet 26,42 milliárd dollár volt októberben, emelkedett a szeptemberi 25,88 milliárd dollár után. A január-októberi időszakban azonban az Egyesült Államokba irányuló kínai kivitel továbbra is csökkenést mutat: a tavalyi év azonos időszakához képest 11,3 százalékkal 347,8 milliárd dollárra zsugorodott, miközben az amerikai termékek importja az év első tíz hónapjában éves összevetésben 25,4 százalékkal 100 milliárd dollárra esett vissza.

6; Kisebb magyar cégek is jelentettek
Vártnál kisebb veszteségről számolt be Waberer’s. A vállalat árbevétele 7 százalékkal csökkent éves alapon, ezen belül a nemzetközi árufuvarozási szegmens 12 százalékkal esett vissza míg a regionális logisztikából származó árbevétel 2 százalékkal bővült. A 12,9 milliárdos EBITDA 19 százalékkal maradt el a bázisértéktől, ám az idei év legmagasabb negyedéves értéke lett, amit a vezetőség elmondása szerint mutatja, hogy az elmúlt negyedévekben megkezdett strukturális átalakítások és költségcsökkentések pozitív hatásai kezdenek megmutatkozni, idézte a számokat az Equilor hírlevele. A Waberer’s 5,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet, ami az előző évinek közel duplája, de jelentősen jobb, mint a 11 milliárd forintos veszteségről szóló elemzői várakozás.

Emelkedő bevételekről, de csökkenő eredményekről számolt be a Zwack. A hazai szeszesitalgyártó bruttó árbevétele 5,3 százalékkal emelkedett éves alapon, de az adózott eredmény 32,4 százalékkal esett. A gyenge eredmény fő oka az idén januárban bevezetett népegészségügyi adó, mely minden alkoholtartalmú italra vonatkozik és az adó mértékét is növelték. Ennek határára emelkedett a bruttó értékesítés, de a vezetőség várakozásainak megfelelően jelentősen csökkent az értékesítés volumene. A menedzsment nem változtat az idei várakozásain, továbbra is 10 százalékos nettó árbevétel csökkenést és 46 százalékos adózott eredmény csökkenéssel számolnak a teljes évre. A cég részvényeinek árfolyama a tegnapi kereskedésben 0,6 százalékkal csökkent.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?