Hirdetés

November végétől lesz fullon a megtámadott szaúdi olajkitermelő

Csabai Károly, 2019. október 09., 18:30
Cimkék
tőzsde
, olaj
, IPO
, Szaúd-Arábia

Ezt Amin Nasser, a Saudi Aramco elnök-vezérigazgatója jelentette be. Cége a kapacitását a felére volt kénytelen csökkenteni a szeptember 14-ei attakok hatására. A szaúdi olajkitermelő feje egyúttal azt is elhintette, hogy végre megvalósítják a már 2016 óta csőben lévő tervüket, s még ez év végéig a rijadi tőzsdére viszik a céget, igaz, egyelőre csak a részvényeik 1 százalékát.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

November végén már naponta 12 millió hordó olajat hoz a felszínre a Saudi Aramco, szemben a szeptember végi 11,3 millióval. Ez a maximális kapacitása, ami hosszabb távon fenntartható – jelentette ki Amin Nasser elnök-vezérigazgató a CNBC riporterének egy londoni konferencián.

A növelés bejelentése abból a szempontból lényeges, hogy Szaúd-Arábia a folyékony arany legnagyobb exportőre, s az OPEC-en belüli és azon kívüli termelők megállapodásának részeként eddig jóval 12 millió hordó alatt tartotta a napi teljesítményét, annak érdekében, hogy gátat vessen az árcsökkenésnek.

Hirdetés

Végre meglehet az IPO?

A szeptember közepi támadások az elnök-vezérigazgató szerint nem veszélyeztették a Saudi Aramco tervbe vett nyilvános részvénykibocsátását, sőt még meg is erősítették e szándékot. Pedig a cég IPO-ját már többször is elhalasztották 2016-től, vagyis azóta, hogy az először szóba került. Most Nasser azt mondta, „bármikor készen állunk, amikor a tulajdonosok az áldásukat adják a tőzsdei bevezetésre”. A hírek szerint október végére készülhet el a nyilvános részvénykibocsátási tájékoztató.

Az Aramco összességében mintegy 5 százalékos pakettjét értékesítheti a rijadi tőzsdén, ebből 1 százaléknyit még 2019 vége előtt, további 1 százaléknyit pedig 2020-ban. Mohammed bin Salman királyi herceg 2 ezermilliárd dollárra becsüli a cég értékét, az elemzők ennél pesszimistábbak, ők 1500 milliárdot mondanak.

Az IPO sikere persze részben az olajártól függ, amely egy év alatt mintegy 30 százalékkal ment lejjebb, dacára a Perzsa-öbölben meglévő geopolitikai feszültségeknek. A nemzetközi olajpiacon benchmarknak számító – és a hazai üzemanyagárak meghatározásánál is figyelembe vett – északi-tengeri Brent típus hordója szerda délután valamennyivel 59 dollár alatt cserélt, több mint 1 százalékkal magasabban, mint kedden. Ám az még így is olcsóbb, mint volt az Aramco elleni támadások előtti napon.

Cél a diverzifikáció

Nasszer szerint sok tényező hat manapság az olajárra, közöttük is mindenekelőtt a világgazdaság helyzete. „Úgy vélem, a piac meglehetősen elégedett azzal, ahogyan a Saudi Aramco reagált a támadásokra, ám ezt felülírhatja az USA és a Kína közötti kereskedelmi vita” – mutatott rá egy jelentős árbefolyásoló faktorra a cég elnök- vezérigazgatója. Hozzátéve, az olajkészlet elegendő a piacon.

Szeptember végén a Fitch Ratings leminősítette Szaúd-Arábia adósbesorolását, a Perzsa-öbölben jelentkező geopolitikai kockázatokra hivatkozva. Ez azért volt fájó a közel-keleti országnak, mert a Vision 2030 nevű hosszú távú programja keretében éppen befektetőket keres, hogy az eszközeit az olaj mellett más befektetési termékekkel diverzifikálja, s függetlenítse magát az energiaipari bevételektől. Ennek érdekében dollárban denominált iszlám kötvények kibocsátására készül, s e program része lehet a Saudi Aramco IPO-ja.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Salvini ma diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze – ő jövő vasárnap lép fel Rómában. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?