Hirdetés
Hirdetés

Óriási sztori: bűnözők fizetnék ki az államadósság ötödét? Simán megtörténhet

Gáspár András, 2017. december 11., 16:30

Bulgária a teljes államadóssága ötödét kifizethetné abból a bitcoinból, amit állítólag még májusban foglaltak le egy lefülelt szervezett bűnözői csoporttól - azóta ugyanis meghatszorozódott a kriptodeviza értéke. Az ügyészség azonban most azt állítja, nem is foglaltak ők le semmi ilyesmit. Hasonló akciókba azonban biztosan belefutunk a közeljövőben: bűnözők pénzéből harcolhat a világ az államadósság ellen?

Elképesztő utat jár be idén a bitcoin árfolyama: az év első napjaiban még 1000 dollár környékén állt a kriptopénz jegyzése, a napokban már bőven 16 ezer dollár fölötti összeget adnak egyetlen egységéért. A legutóbbi hullámban 20 százalékot drágult, miután szintet lépett és a "való világban" is elkezdtek kereskedni vele - a háttérről és az egyre vadabb további kilátásokról friss elemzésünkben írtunk >>

Miközben minden lélektaninak tekintett szint áttörésekor egyre hangosabb az összeomlást várók tábora, egyelőre semmi jele annak, hogy megszakad a száguldás (na nem mintha egy buborék kipukkadásának egyébként bármiféle előjele szokott volna lenni azon kívül, hogy eszetlen drágulás előzi meg). A téma lázban tarja a világot, mi is ezer cikket tettünk és teszünk közzé a bitcoinról és más kriptopénzekről, most azonban egy érdekes aspektusa merült fel a kérdésnek, mégpedig Bulgáriában.

Hirdetés

A bűnözők pénze néha az államhoz kerül

A bolgár hatóságok ugyanis májusban lecsaptak egy szervezett bűnözői hálózatra. 23 bolgár állampolgár került lakat alá, akik a gyanú szerint vámcsalással rövidítették meg az államot. A letartóztatások mellett számos bizonyítékot, eszközt is lefoglaltak, a listán volt bő 200 ezer bitcoin is. Akkoriban valamivel 2 ezer dollár alatt forgott a bitcoin, dollárban kifejezve a lefoglalt mennyiség értéke így 420 millió körül lehetett, ami elég szép summa. Csakhogy a bitcoin értéke azóta bőven meghatszorozódott, így a Coindesk összeállítása szerint az összeg dollárban már meghaladja a 3,3 milliárd dollárt is. (Külön érdekesség, hogy a cikket jegyző újságíró megjegyzi: a bitcoin értéke annyira hektikusan változik, hogy mire a megírt cikket a szerkesztője átolvasta, már javítani kellett a leírt számokon...)

Ma már így dolgoznak a hightech bűnözők?

A vád szerint egyébként egy vírust is lefejlesztettek bolgár bűnözők, aminek segítségével betörtek a bolgár vámhivatal számítógépeibe, és így megoldották, hogy ne kelljen fizetniük, amikor árut visznek be az országba. A vírust a hatóság lefizetett alkalmazottai juttatták be az állami számítógébekbe. Összességében nagyjából 10 millió leva megfizetését kerülték el - ez nagyjából 6 millió dollárnak avagy 1,6 milliárd forintnak felel meg. A bűnözők a hatóságok májusi közleménye szerint az ilyenkor szokásos okból választották a bitcoint a vagyon felhalmozásához: a "hagyományos" pénzhez képest sokkal nehezebb nyomon követni a mozgását. A bűncselekmény természetesen ugyanígy levezényelhető más országokban is, a csoport csápjai Macedóniába, Görögországba, Romániába és Szerbiába is elértek.

Az államadósság ötödét kifizethetnék belőle

Ennek az ügynek a felgöngyölítése során foglalta le az említett bő 200 ezer bitcoint a hatóság, ami most 3,4 milliárd dollárt érhet. Ez rengeteg pénz, forintra átszámolva több mint 900 milliárd - de inkább arra érdemes felhívni a figyelmet, hogy 2016-ban a teljes bolgár GDP 52,4 milliárd dollár volt. A lefoglalt bitcoin értéke tehát

az egyéves bolgár GDP 6 százalékát is meghaladja, és simán ki lehetne fizetni belőle a bolgár államadósság egyötödét.

A bitcoin árfolyama az elmúlt 1 évben. Forrás: Coindesk
A bitcoin árfolyama az elmúlt 1 évben. Forrás: Coindesk

Lássuk be, ez igen csábító lehetőség: szabad szemmel nagyon is jól látható szintet lépni a makromutatókban úgy, hogy erre bűnözőktől szerzett, mondhatni örlünkbe pottyant pénzt használunk fel. A piacon be is indult a találgatás: mit kezd most vajon Bulgária a hatalmas mennyiségű bitcoinjával? Milyen piaci hatása lenne annak, ha azt egyszerre próbálnák pénzzé tenni? Vajon mekkora spekuláns a bolgár kormány, zárják most a pozit 16 ezer dolláros árfolyamszint környékén vagy ráülnek, hátha lesz ez hamarosan kétszer ennyi vagy tízszer ennyi is...?

A hatóság tagad

Válaszok egyelőre nincsenek, ám a bolgár híroldalak tudósítása szerint a helyzet messze nem egyértelmű: a májusi közléssel szemben az ügy felderítésén dolgozó különleges ügyészség most azt állítja, egyetlen bitcoint sem foglaltak le a nyomozók. Ahhoz ugyanis, hogy lefoglalhassák a bitcoint, az kellene, hogy felmerüljön a gyanú, hogy bűncselekmény elkövetéséhez használták fel - márpedig állítólag ilyen eddig nem történt.

A nyomozás jelenleg is folyik, számos szakértő dolgozik az ügyön, hamarosan lesz is valami előrelépés, de Ivan Geshev , a különleges ügyészség vezetője egyelőre arra hívja fel a figyelmet: önmagában a kriptodevizákkal történő kereskedés nem bűn, így egyelőre nincs okuk vizsgálni, pláne lefoglalni az érintett bitcoinokat. Azt persze nem lehet tudni, hogy a nyomozás egy későbbi fázisában nem kerül-e sor rá...

Ha végül úgy is alakul, hogy ezúttal valóban nem jut bűnözők által felhalmozott bitcoin Bulgária birtokába, szinte biztos, hogy hasonló esettel fogunk még találkozni a közeljövőben - az FBI már több alkalommal is tartott aukciót lefoglalt bitcoinokra, A különbség az, hogy míg korábban párszáz dolláros árfolyamon mentek el a tételek, ma már simán 16 ezer dollár fölötti szinten lehet elpasszolni egységenként a kriptodevizát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?