Hirdetés
Hirdetés

Rekord évet zárt az OTP, megdrágult a részvény is

Fellegi Tamás, 2018. április 13., 12:22

Ma tartotta a közgyűlését az OTP, ahol döntöttek az osztalék megemeléséről. A bank tavaly igen jó évet tudhatott maga mögött, a részvény árfolyama is nagyot emelkedett. A papír európai összehasonlításban nem olcsó, de ha sikerül fenntartani a jelenlegi növekedést a banknál, tartósan magasan maradhat.

Rekord eredmény

Az OTP Bank tavaly 284 milliárd forintos, minden korábbinál magasabb eredményt ért el. Ennek oka a kiváló makrogazdasági környezet, illetve a kockázati költségcsökkentés (ez átmeneti tételként jelenik meg), valamint az adócsökkentés: a társasági adó 19-ről 9 százalékra mérséklődött. Ugyanakkor fennáll még a bankadó, ami az OTP esetében tavaly 15,8 milliárd forint. Más országokban már kivezették a bankadót, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató reméli, hogy ha egyelőre meg nem is szűnik, tovább csökkenhet a hazai bankadó mértéke.

A bank tőkearányos nyeresége 22,4 százalék, ezzel bőségesen sikerült túlteljesíteni a korábbi célokat. Az orosz és az ukrán banknál is jó a tőkearányos nyereség, ami azért örvendetes, mert korábban az orosz gazdasági válság és az orosz-ukrán háborús helyzet miatt a két bank erősen veszteséges volt. A térségbeli bankokkal összehasonlítva az OTP-nél a második legnagyobb a tőkére vetített megtérülés, csak az orosz Sberbank volt ennél nagyobb a Bloomberg listája szerint.

Hirdetés

Kamatmarzs, költségek

Ami kedvezőtlen a bank részére, az, hogy folytatódott a nettó kamatmarzs csökkenés, de hát ez együtt jár a rendkívül laza monetáris politikával, a rendkívül alacsony kamatszinttel. A bank várakozásai szerint ez a folyamat idén is kitart, viszont később, ha normalizálódni kezd kamatszint, megindulhat a javulás. Kedvező a banknál, hogy a nemteljesítő hitelállomány aránya csökken, csoportszinten tavaly 9,6 százalék volt, Magyarországon 6,4 százalék.

Az OTP nem tud költségcsökkentést végrehajtani, elsősorban a bérnövekedés miatt. A marketing költségek is növekedtek, és a tervek szerint idén 6 százalékos lesz a költségnövekedés, főleg a béremelések, valamint a digitalizáció fejlesztése miatt.

Osztalék

A bank 61 milliárd forint kifizetését javasolta osztalékként, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ez részvényenként 219 forint, de tekintettel arra, hogy a bank tulajdonában lévő sajátrészvények utáni osztalékot is a részvényesek között osztják fel, a valóságban 221 forint körül lesz. A jelenlegi részvényárfolyam mellett ez nagyjából 2 százalékos osztalékhozam.

Csányi Sándor elmondta: időről időre felmerül a kérdés, hogy miért nem fizetik ki a nyereség nagyobb hányadát osztalék gyanánt, a válasz az, hogy a rendelkezésre álló tőkét mindaddig további bankok vásárlására fordítják, amíg ez ésszerű befektetésnek tűnik a jövőbeni növekedés szempontjából.

Árfolyam

Ami a bank részvényének értékeltségét illeti, az egy részvényre jutó tőkeérték P/BV 2 fölötti értékével az egyik legnagyobb Európában, vagyis a befektetők magasra értékelik a bankot. A piaci kapitalizáció is igen magas, 10 milliárd euró, az OTP-t csak a KBC és az Erste előzi meg.

OTP, egy év
OTP, egy év

Ha az OTP fenn tudja tartani a magas eredményt, sőt növelni is tudja, akkor kevésbé tűnik drágának a részvény, persze a legfontosabb tényező a részvénypiacok nemzetközi trendje. Ez pedig 9 éve emelkedő, ha komolyabb visszaesés következik be, az óhatatlanul érintheti a legnagyobb hazai részvényt. Mindenesetre amíg az ár 11 ezer forint fölött van, technikailag stabil a papír.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Bitcoin-árfolyam ide vagy oda, kriptodevizákkal is, de még inkább az ezeket működtető blokklánc-technológiával rengeteg cég foglalkozik, köztük hatalmas multik is. A blokklánc-technika sokuk szerint olcsó, megbízható és gyors tranzakciókat tesz lehetővé, így beszivároghat a kiskereskedelembe, a szállításba, a bankvilágba, az elektromos autókba és még ki tudja, hová.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?