Hirdetés
Hirdetés

Rekord évet zárt az OTP, megdrágult a részvény is

Fellegi Tamás, 2018. április 13., 12:22

Ma tartotta a közgyűlését az OTP, ahol döntöttek az osztalék megemeléséről. A bank tavaly igen jó évet tudhatott maga mögött, a részvény árfolyama is nagyot emelkedett. A papír európai összehasonlításban nem olcsó, de ha sikerül fenntartani a jelenlegi növekedést a banknál, tartósan magasan maradhat.

Rekord eredmény

Az OTP Bank tavaly 284 milliárd forintos, minden korábbinál magasabb eredményt ért el. Ennek oka a kiváló makrogazdasági környezet, illetve a kockázati költségcsökkentés (ez átmeneti tételként jelenik meg), valamint az adócsökkentés: a társasági adó 19-ről 9 százalékra mérséklődött. Ugyanakkor fennáll még a bankadó, ami az OTP esetében tavaly 15,8 milliárd forint. Más országokban már kivezették a bankadót, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató reméli, hogy ha egyelőre meg nem is szűnik, tovább csökkenhet a hazai bankadó mértéke.

A bank tőkearányos nyeresége 22,4 százalék, ezzel bőségesen sikerült túlteljesíteni a korábbi célokat. Az orosz és az ukrán banknál is jó a tőkearányos nyereség, ami azért örvendetes, mert korábban az orosz gazdasági válság és az orosz-ukrán háborús helyzet miatt a két bank erősen veszteséges volt. A térségbeli bankokkal összehasonlítva az OTP-nél a második legnagyobb a tőkére vetített megtérülés, csak az orosz Sberbank volt ennél nagyobb a Bloomberg listája szerint.

Hirdetés

Kamatmarzs, költségek

Ami kedvezőtlen a bank részére, az, hogy folytatódott a nettó kamatmarzs csökkenés, de hát ez együtt jár a rendkívül laza monetáris politikával, a rendkívül alacsony kamatszinttel. A bank várakozásai szerint ez a folyamat idén is kitart, viszont később, ha normalizálódni kezd kamatszint, megindulhat a javulás. Kedvező a banknál, hogy a nemteljesítő hitelállomány aránya csökken, csoportszinten tavaly 9,6 százalék volt, Magyarországon 6,4 százalék.

Az OTP nem tud költségcsökkentést végrehajtani, elsősorban a bérnövekedés miatt. A marketing költségek is növekedtek, és a tervek szerint idén 6 százalékos lesz a költségnövekedés, főleg a béremelések, valamint a digitalizáció fejlesztése miatt.

Osztalék

A bank 61 milliárd forint kifizetését javasolta osztalékként, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ez részvényenként 219 forint, de tekintettel arra, hogy a bank tulajdonában lévő sajátrészvények utáni osztalékot is a részvényesek között osztják fel, a valóságban 221 forint körül lesz. A jelenlegi részvényárfolyam mellett ez nagyjából 2 százalékos osztalékhozam.

Csányi Sándor elmondta: időről időre felmerül a kérdés, hogy miért nem fizetik ki a nyereség nagyobb hányadát osztalék gyanánt, a válasz az, hogy a rendelkezésre álló tőkét mindaddig további bankok vásárlására fordítják, amíg ez ésszerű befektetésnek tűnik a jövőbeni növekedés szempontjából.

Árfolyam

Ami a bank részvényének értékeltségét illeti, az egy részvényre jutó tőkeérték P/BV 2 fölötti értékével az egyik legnagyobb Európában, vagyis a befektetők magasra értékelik a bankot. A piaci kapitalizáció is igen magas, 10 milliárd euró, az OTP-t csak a KBC és az Erste előzi meg.

OTP, egy év
OTP, egy év

Ha az OTP fenn tudja tartani a magas eredményt, sőt növelni is tudja, akkor kevésbé tűnik drágának a részvény, persze a legfontosabb tényező a részvénypiacok nemzetközi trendje. Ez pedig 9 éve emelkedő, ha komolyabb visszaesés következik be, az óhatatlanul érintheti a legnagyobb hazai részvényt. Mindenesetre amíg az ár 11 ezer forint fölött van, technikailag stabil a papír.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?