Hirdetés

Trump nem száll le a Fedről

2019. augusztus 07., 18:50

Hiába csökkentette az alapkamatot egy hete az amerikai jegybank, Donald Trump továbbra is nyomás alatt tartja a Fed-et. Pedig a piacokon épp a hozamok alakulása a legújabb aggodalomra okot adó tényező.

Donald Trump a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Donald Trump (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

A keddi korrekció után szerdán ismét eséssel indult a kereskedés a Wall Streeten, az elemzők szerint a befektetők most leginkább a kötvényhozamok miatt lettek idegesek. A 10 éves amerikai államkötvények több éves mélypontra kerültek, szerdán ugyanis 1,63 százalék volt, úgy, hogy augusztus elején még 2 százalék felett volt a hozamuk. Ilyen alacsony hozamokra 2016 óta nem volt példa. Ebben valószínűleg közrejátszik az is, hogy a befektetők a részvények helyett akár még ezen a szinten is kötvényekbe teszik a pénzüket, de az alapkamat várható alakulásától sem független a hozamok.

Hiába vágott a Fed

Ami utóbbit illeti, egy hete vágott 25 bázispontot a Fed, igaz akkor a szervezet elnöke, Jerom Powell óvatosságra intett a folytatás kapcsán. A jegybank vezetője azt hangsúlyozta, hogy figyelemmel kísérik a folyamatokat, és ha szükség van rá, akkor közbeavatkoznak. Más nagy gazdasági egységekkel (EU, Kína, Japán) összevetve egyébként messze az USA-ban a legjobb a gazdasági helyzet, így a Fed valóban megengedhetné magának azt a luxust, hogy kivár a további kamatcsökkentéssel.

Persze ehhez "be kell fogni a fülüket", az amerikai elnök Donald Trump ugyanis ismét rákezdett a kamatcsökkentéses mondókájára. A gazdasági ciklusokban nem, legfeljebb rövid távon gondolkozó elnök szerint a Fednek sokkal gyorsabban és agresszívebben kellene a kamatokat csökkenteni. Az általa nevetségesnek titulált mennyiségi szigorítást MOST abba kell hagyni, írta Trump szerdán egy kora reggeli tweet-sorozatában. Az elemzők szerint az elnöki üzenet indította meg szerdán az amerikai államkötvények hozamait a lejtőn, és emiatt kezdtek el reggel zuhanni. A heves árfolyam mozgások miatt a 3 hónapos és tízéves értékpapírok közötti hozamkülönbség a legnagyobb 2007 áprilisa óta, amikor már látszódtak az első jelei az egy évvel később a tőzsdéket elsöprő pénzügyi válságnak.

A piaci várakozás szerint a Fed idén még legalább egyszer mindenképpen fog kamatot csökkenteni, de vannak akik két vágást várnak. Az elnök viszont türelmetlen: "nem tudunk várni", írta Trump, és felszólította a Fed-et, hogy cselekedjen most.

Nem működik a ráolvasás?

Az elemzők körében és a szaksajtóban a tavalyi évben került a zsargonba a Trump-put kifejezés, amely arra utal, hogy a piacok ugyan időnként rossz irányt vesznek (nem ritkán éppen Trump döntései vagy kijelentései miatt), ám a tőzsdeindexek bűvöletében élő elnök egy nagyobb esés után mindig megjelenik a színen és igyekszik menteni a helyzetet, de legalábbis szóbeli intervencióval "felénekelni" a legfontosabb mutatókat. A hétfői zuhanás után is voltak olyan hangok, hogy az újabb vámok miatti esést valahogy majd megpróbálja Trump ellensúlyozni, ám az elemzők szerint ha most csupán arra futotta részéről, hogy a Fed monetáris politikáját próbálja befolyásolni, az kevés lesz.

Az elnök a Fedet kritizálva a patrióta húrokat is megpengette, amikor ezt írta a Twitteren:

"A mi problémánk nem Kína, erősebbek vagyunk, mint valaha. Csak úgy ömlik a pénz az Egyesült Államokba, miközben Kína több ezer társaságot veszít más országokban, és valutájuk ostrom alatt áll".

Hirdetés

Azt is leírta szerinte ki a hibás, amikor nem kis önteltséggel így fogalmazott:

"A mi problémánk a Fed, amely túl büszke, hogy elismerje a hibáját, hogy túl gyorsan és túlzott mértékű megszorításokról döntöttek (és hogy nekem volt igazam!)"

Érdemes persze megjegyezni, hogy az elnök a reggeli kirohanásában - nem először persze - megint nem mondott igazat. Az elnök ugyanis azt sugallja, hogy a Fed továbbra is alkalmazza a mennyiségi szigorítást. Korábban elkezdték ugyan a "tapering" néven ismert folyamatot, amely során a 2008 óta irdatlanul felduzzasztott mérlegét próbálta a jegybank leépíteni, ezzel azonban az utóbbi időben  leálltak, annak ellenére, hogy a jelenlegi mérlegfőösszeg még mindig nagyon messze van a válság előttitől.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Salvini ma diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze – ő jövő vasárnap lép fel Rómában. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?