Hirdetés

Visa, Plaid, Revolut – Hatalmas felvásárlás a fintech ágazatban

2020. január 14., 18:04

A kártyakibocsátó gigász, a Visa megvásárolja a Plaid fintech-céget egy 5,3 milliárd dolláros üzletben. A vevő ezzel elmélyíti a Szilícium-völgyhöz fűződő kapcsolatait és új piacokhoz jut. Nemrég a Revoluttal is partnerségre lépett.

A Visa megvásárolja a Plaid fintech (pénzügyi technológiai újításokkal foglalkozó) társaságot, amelynek fő profilja, hogy a mobilalkalmazásokat az ügyfelek bankszámláival köti össze – közölte a felvásárló cég a sajtóval. Az ügylet 5,3 milliárd dollár értékű.

A Szilícium-völgyben székelő vállalat felvásárlását olyan csúcsbefektetők is támogatják, mint Mary Meeker és Andreessen Horowitz, valamint a Goldman Sachs – írta a Financial Times. Nem egészen két évvel ezelőtt a célpontot még csak 2,65 milliárd dollárra értékelték.

Hirdetés

A Visa ezzel újabb erőfeszítéseket tesz, hogy lendületet vegyen a gyorsan növekvő fintech-szektorban. Még 2017-ben kisebbségi részesedést szerzett a svédországi Klarna fizetési szolgáltatónál, amely a nyáron lett Európa legértékesebb fintech vállalata.

Az aggregátorok villága

A Plaid úgynevezett „aggregátor” szoftvert kínál, amely lehetővé teszi a fintech-vállakozásoknak és más pénzügyi szolgáltató cégeknek az ügyfelek bankszámla-adatainak elérését. Ügyfelei között szerepel a Mint és az Acorns pénzügyi tervezési alkalmazása és a Venmo pénzátutalási alkalmazás.

“A Visa és a Plaid kombinációja a fintech-világ epicentrumába helyez bennünket, kibővítve a teljes célpiacunkat és felgyorsítja hosszú távú bevételnövekedési pályánkat” – dicsekszik a Visa. Egy évvel ezelőtt a Plaid is mintegy 200 millió dollárért vásárolt meg egy rivális aggregátort, a Quovót. Más hasonló aggregátorok a kaliforniai Yodlee, amelyet az Envestnet 2015-ben 660 millió dollárért vásárolt fel, és az Utah-alapú Finicity.

Adatkezelési aggályok

Az aggregátorok a lap szerint már régen ellentmondásos kapcsolatban állnak a bankokkal, amelyek gyakran fenntartásaikat fejezik ki az ügyfelek személyes adatainak kezelésével kapcsolatban. Különös aggodalomra ad okot számukra az, amikor a fogyasztók banki bejelentkezési adataikat harmadik fél fintech-jeinek továbbítják. Ahelyett, hogy biztonságos API-kat (alkalmazás-programozási felületeket) használnának, amelyek a jelszó kiadása nélkül továbbíthatják a bankból az adatokat.

A JPMorgan Chase például nemrég kijelentette, megtiltja a fintech-ek számára, hogy ügyfeleik banki jelszavát használják fiókjaik eléréséhez. A Visa lépése a Plaid átvétele érdekében hozzájárulhat a nagyobb bankokkal való kapcsolatai megerősítéséhez. A JPMorgan most kedvezően nyilatkozott a hírrel kapcsolatban.

Nőni fog a piac

A Zacks Investment Research szerint a Plaid termékei főképp az Acorns, a Betterment, a Chime, a Transferwise és a Venmo szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Ezek az alkalmazások népszerűek a fogyasztók körében a saját pénzügyeik tervezéséhez. Ez magában foglalja a kiadásokat, a megtakarításokat és a beruházások figyelését.

Az amerikai bankszámlával rendelkezők 25 százaléka használja a Plaid szolgáltatást több mint 2600 fintech fejlesztőhöz való kapcsolódáshoz, több mint 11 000 pénzügyi intézményben– írták. Így a Visa számára a Plaid tűnik a legmegfelelőbbnek. A Plaid szolgáltatások iránti kereslet valószínűleg csak növekedni fog.

Az embereknek már a 75 százaléka váltott pénzt alkalmazáson keresztül 2019-ben, szemben a 2015-ös 18 százalékkal. (Nálunk főleg a brit Revolut népszerű, erről itt írtunk.)

Repkednek az ezermilliárdok

A Visa készpénzt és hitelt használ fel az ügylet kifizetéséhez. Ez nem lesz hatással a társaság korábban bejelentett részvény-visszavásárlási programjára vagy az osztalékpolitikára. Az akvizíció várhatóan a következő 3–6 hónapban zárul le – írták.

A Visa továbbra is az élen jár a fizetési ágazatban, ennek volumene 8,45 ezer milliárd dollár volt 2019 szeptemberében. Szemben a Mastercard 4,34 ezer milliárd, az American Express 1,17 ezer milliárd és a Discover Financial Services (Diners Club) 172 milliárd dolláros forgalmával.

Kriptopénztárca és kriptotőzsde

A Zacks elemzőcég a Visa részvényét tartás (Hold) ajánlással látta el. Tavaly 42,5 százalékot emelkedett a papír, szemben az iparág 44,5 százalékos átlagával.

Úgy tűnik, a kriptodeviza– és blokklánc-üzletág egyre gyakrabban összeér a többi fintech-ágazattal. A Cointelegraph kriptodeviza-portál szerint a Plaid az Abra kriptovaluta-pénztárcát is szolgáltatja. A Coinbase kriptovaluta-tőzsde is a Plaid szolgáltatásait használja az ügyfelek banki adatainak beszerzésére.

Libra nem, Revolut igen?

A Visa pedig benne volt a Facebooknak a Libra nevű kriptodeviza létrehozására alapított konzorciumában, de azután kilépett belőle. A Cointelegraph szerint a vállalat “továbbra is megbeszéléseket folytat a Facebook-val a Libra-ról, annak ellenére, hogy a szabályozó hatóságok világszerte nyomást gyakorolnak a projektre”.

Szeptember végén a Visa bejelentette, hogy partnerségi kapcsolatban áll az Egyesült Királyságban működő Revolut-tal is. A partnerség lehetővé tette a Revolut számára, hogy termékét új államokban terjessze ki, például Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon, Oroszországban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?