7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mi az a Revolut alkalmazás, amiről sokan beszélnek, fizetnek vele, és miért akarják a bankok megadóztatni? Tényleg ingyenes, vagy vannak rejtett költségek? Biztonságban van-e a rajta elhelyezett pénz? Miből élnek a működtetői, ha ingyenes? Kell-e ilyen nekem?

Sokan felkapták fejüket arra a pár nappal korábbi hírre, hogy a Magyar Bankszövetség a tranzakciós illeték elhagyását javasolja a lakossági átutalásoknál, egyben az illeték kiterjesztését szorgalmazzák az “új elektronikus fizetési rendszereknél” (fintech cégeknél). Ez főleg a Revolut mobilalkalmazást érintheti, amelynek a hírek szerint már sok hazai ügyfele van.

“A múlt hónapban már csaknem százmillió euró értékű tranzakciót bonyolítottak le a magyarországi Revolut-felhasználók, akiknek a száma meghaladta a negyedmilliót” – írta a VG.hu. Nem csoda, az alkalmazásra feltöltött pénzt díjmentesen lehet költeni, átváltani más devizára. Ellentétben a borsos, úgynevezett illetékkel is növelt hazai tranzakciós díjakkal.

A határokon túlnyúló pénzügyi tevékenységet legálisan végző brit Revolut fő vonzereje, hogy egyszerű és olcsónak látszik. Lehet 10-15 perc alatt regisztrálni otthonról, a karosszékből. Ingyenes számlavezetés, ingyenes készpénzfelvétel, ingyenes átváltás devizák között középárfolyamon. Ingyenes bankkártya, díjmentes kártyás vásárlás… egy álomnak tűnik a banki díjdzsungelhez képest. Nem csoda, hogy 4,8-as osztályzat, ötmillió programletöltés látható az androidos Google Play Store-ban.

Olcsó az euró náluk

Ma délben 330,1617 volt az euró átváltási árfolyama a Revoluton, miközben a legjobb pénzváltók a valtutacentrum.hu szerint Budapest belvárosában 332-333-ért adták. (Utóbbiak valószínűleg már a tranzakciós illetékkel együtt, de erre nem vennénk mérget.)

Az egyik nagy bankunk deviza-eladási árfolyama ekkor a honlapja szerint 334 volt. A valuta, tehát készpénz majdnem 340-be került volna ugyanitt eurónként. A valuta vételi és eladási ajánlatok között 5,8, a devizaárak között 2,0 százalék árrés volt. Ez egy-két évi forintkamat jelenleg. A különbségek tehát hatalmasak. (Főleg alacsony kamatkörnyezetben fájó ez, ahol a pénz folyton veszít értékéből.)

Forintban megy a feltöltés is

A Revolutra bankkártyával érdemes pénzt tenni. Ad nekünk ugyan egy nemzetközi (IBAN) számlaszámot is, amire utalni lehet, de az az Egyesült Királyságba megy. Így számolni kell a nemzetközi átutalások csúnya hátrányaival, mint hosszú idő (1-3 nap) és magas költség. Pont, amit el akarunk kerülni.

(Illusztráció)

Korábban a Revolut hátrányaként említették, hogy a kártyás feltöltés csak devizában volt lehetséges. Így ha nincs eurónk, akkor ahhoz, hogy a pénz a rendszerükbe kerüljön, előbb elbukunk egy átváltási díjat. A hírek szerint ezt a problémát kiküszöbölték, májustól forintban is lehet feltölteni rá pénzt. Nagyobb hátrányt nem találtunk a használatában vagy a költségekben.

Sokan pályáznak a babérjaira

Van, aki egyenesen “bankgyilkosnak” nevezi a Revolutot, de erre a jelek szerint sok más cég és fizetési alkalmazás is pályázik: Bank 26, Transferwise, Curve, esetleg Apple Pay, Paypal, a Facebook új fizetési alkalmazása és a Libra kriptodeviza jutott hirtelen eszünkbe. (Ráadásul a bitcoin és más kriptodevizák fejlesztői is szívesen betörnének erre a piacra, bár eddig valójában nem sok sikerrel.)

Így aztán nem csoda, hogy a bankok be lehetnek ijedve, és lobbizni kezdtek, ha nem is a betiltásáért, de a megadóztatásáért. (És saját adóterheik könnyítéséért, de ez természetes.) Remélhetőleg nem veti vissza a pénzügyi innovációs folyamatot ez a harc, és nem vezet szolgáltatások de facto betiltásához, mint az Uber esetében.

Kellenek az innovációk

Az éles konkurencia, a sokféle fejlesztés, innováció miatt kevéssé valószínű, hogy ezt a szolgáltatást is betiltanák vagy teljesen ellehetetlenítenék Magyarországon. Egész Európában az innovációk fontosságát hangsúlyozzák manapság. Kérdéses az is, egyáltalán tudnák-e követni a hatóságok a pénz útját, ha már kiutaltuk az országból, és így meg lehetne-e adóztatni. A Brexit esetleg megkavarhatja a helyzetet, de ha úgy adódik, biztosan lesznek utánzók más országokból is.

De miből élnek ezek?

Ha nem tudod legyőzni, állj az élére?

A német Bankszövetség inkább a forradalmi folyamatok élére próbál állni, lobbizni kezdett az Európai Unió saját kriptodeviza-jellegű termékének, a “digitális eurónak” a létrehozásáért. Hogy ne maradjon le a versenyben, például a távol-keleti konkurenciával szemben. A kínai állam is magas szinten fejleszti az ország fintech-jövőjét. Ott is blokklánc-technológia alapú elektronikus fizetési rendszer van napirenden.

Az ingyenes számlavezetés csak a Revolut alapcsomagjára vonatkozik (“Standard”). Havi 2500 forintért “Premium”, havi 4200-ért “Metal” csomagot lehet kérni. Ezek egy sor plusz szolgáltatást ígérnek, mint külföldi egészségbiztosítás, poggyász- és járatkésés biztosítás, elsőbbségi ügyfélszolgálat, egyszer használatos virtuális kártyák, pénzvisszatérítés minden kártyás fizetés után, hozzáférés 5 kriptodevizához stb. (Díjlistájuk.)

Mint ismeretes, a bankkártyákat kibocsátó cégek kapnak jutalékot a kártyaelfogadó kereskedőktől is. A Revolutnak ebből is lehet bevétele. Ebből tudnak még visszatérítést is adni az ügyfélnek a kártyás fizetések után a Metal csomagban.

Elúszhat-e a pénzünk?

Ha pénz, nem feledkezhetünk meg a biztonságról sem. A magyar bankok magánügyfelei az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) révén jelentős összegig, százezer euróig (mintegy 31 millió forint jelenleg) biztosítva vannak. A bankbetétek így eddig a határig biztonságosnak tekinthetők. De mi a helyzet a Revoluttal és társaival?

Ezek sajnos nem bankok, bár bankban őrzik az ügyfelek pénzét. A magyar OBA kiadott két külön tájékoztatót erről (itt»»» és itt»»»). A lényeg, hogy a Revolut Ltd.-nél elhelyezett értékek nincsenek hasonló módon biztosítva. A cég által létrehozott Revolut Bank UAB pedig a litván betétbiztosítási rendszer védelme alá tartozik. (Vélhetően csak egy bizonyos összeghatárig – a szerk.) Tehát nem várhatunk olyan erős védelmet, mint a hazai bankokban. Kérdéses, mi lesz a pénzünk sorsa egy hasonló fintech-szolgáltató csődjénél. Kétesélyes.

Mindig vannak ügyfélpanaszok

Az olcsóság automatizált, de gyakran nehézkes vagy hibás megoldásokat szül a Kiszámoló blog és az N24 szerint is. Sok ügyfélpanaszt említenek az elérhetetlen ügyfélszolgálatról, döcögő ügyfélazonosításról, váratlan és érthetetlen számla-zárolásokról. “Majd pont akkor nem érem el őket, amikor a világ másik végén valamelyikünket baleset ér vagy kórházba kerül, meg majd egy angol virtuális céggel vitatkozhatok, ha valami panaszom támad, mert ők nem akarnak valamire fizetni” – írja a Kiszámoló az utasbiztosításokról. (Egyes hiányosságokat, mint a magyar nyelvű honlap hiánya, viszont már azóta javítottak.)

Ennyi előny és hátrány után mindenki eldöntheti, hogy kell-e neki ilyen alkalmazás, illetve mekkora összeget mer rábízni. Vagy milyen tartalékokat – készpénz, második bankkártya – visz magával az útra, ha valami gond lenne az olcsó szolgáltatóval.

Ki fog itt kinek adózni?

Az érem másik, mindannyiunkat érintő oldala, hogy gobalizált, internetes, határok nélküli, high-tech világban az adóztatás kérdése egyre kínosabb. Nemcsak a politikusoknak. Ahol a reklámbevételek zöme a Google és a Facebook zsebét dagasztja, ahol a gyárakban a sok robot azért is éri meg, mert az után nem fizetnek tb– vagy nyugdíjjárulékot. Ahol a karácsonyi ajándékokat egyre gyakrabban Németországból, Nagy-Britanniából, Szlovákiából vagy Kínából rendeljük…

Ki fog tehát kinek adót fizetni? Ha nincs adóbevétel, miből fizetik majd a nyugdíjat, egészségügyet, a többi állami kiadást? Nem irigyeljük az ezzel foglalkozó politikusokat, de mindez a mi bőrünkre megy. A számlát a végén valahol mindig a fogyasztó fizeti. De az az eset is nagyon rossz, ha elzárják az emebreket világszínvonalú szolgáltatásoktól, mert betiltják, ellehetetlenítik a legjobb ajánlatokat.

Gyors döntésekre lenne szükség – globálisan. Miközben a magyar hatóságok a lassan 11 éve létező bitcoinról sem igen vesznek tudomást.

Hasonló cikkeink:

Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

A nagy dilemma: államkötvényt vegyek, vagy inkább eurót?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:31
A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. 
Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG