Hirdetés
Hirdetés

A magyarok miatt magas az osztrák nyugdíj

2018. június 14., 06:06

A németek előszeretettel mennek Ausztriába, a nyugdíjasok szeretik Nagy-Britanniát, Spanyolországot és más meleg éghajlatú országokat. A magyarok is folyamatosan egyre többen vannak Spanyolországban. A német nyugdíjasok irigylik az osztrák társaikat, nem véletlenül.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Mintegy 870 ezer német élt 2017-ben különböző más EU-s országokban – írta az Iwd.de. Ennek a létszámnak a legnagyobb része, 20 százaléka (181 600 ember) Ausztriában élt, elsősorban a nyelvi azonosság miatt. (A németben a DACH, “tető” kifejezés az autók jelzése alapján egyben a Németország-Ausztria-Svájc nyelvterület kódneve is. A “tető alatt lenni” = német ajkú államban élni.)

Az Ausztriában élő németek 20 százaléka fiatal, 20-29 éves, sokan még tanulnak – írják. A német Hauptverband.at társadalombiztosítási szervezet adatai szerint az Ausztriában dolgozó külföldiek között is a legnagyobb csoportot teszik ki a németek, létszámuk az utóbbi időben hol alulról, hol felülről közelítette a százezret. Összehasonlításképpen a magyar munkavállalók száma 85-90 ezer körül jár, ezzel másodikak vagyunk a németek után. (Erről itt írtunk.)

Hirdetés

A németek második legkedveltebb országa Nagy-Britannia, ami bár nem német nyelvű, de a legtöbb német már beszél angolul. Tavaly 8 százalékkal nőtt az ott élő németek száma (146 900-ra, 2017 eleji adatok). Spanyolországban 141 100 ember élt, utána Franciaország és Hollandia következett.

Spanyol és bolgár árak

A spanyol napsütés főleg a nyugdíjasok körében kedvelt, minden harmadik ott élő német 65 éven felüli. A Bulgáriában élő németeknek pedig negyede nyugdíjaskorú – a hasonlóan kedvező éghajlat mellett az alacsony megélhetési költségek is szerepet játszanak ebben.

A német nyugdíjbiztosító a statisztikák szerint 150 országba utal nyugdíjakat, és már évente mintegy 1,8 millió főnek – írtuk korábban.

Irigyek a szomszédokra

A német nyugdíjasok egyébként gyakran irigykedve pillantanak Ausztriára – írja a német Sächsische Zeitung (Szászországi Újság). Németországgal összehasonlítva ugyanis a déli szomszédaik valóságos nyugdíjas-paradicsomnak számítanak.

Ausztriában ugyanis – kissé régi, 2015-ös adatok szerint – 1231 euró az átlagnyugdíj, ami egy harmadával magasabb volt az akkori német számnál , 909 eurónál. Ráadásul az osztrák nyugdíjat évente 14 alkalommal fizetik ki, ez 1426 eurót eredményez, ami 58 százalékkal volt magasabb a német számnál.

Magasabbak a járulékok

Emellett azonban Ausztriában mintegy 20 százalékkal magasabbak a munkáltatók és munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékok is – írták. Magasabb a munkanélküliségi hozzájárulás, alacsonyabb viszont az egészségbiztosítás díja.

Mindkét országban adókötelesek a nyugdíjak, de Ausztriában évi 11 ezer euró felett már mindjárt 25 százalékos adókulccsal kezdenek. Németországban 9000 euróig adómentes évente a nyugdíj, de utána csak 14 százalékos az alsó sáv adója.

Jönnek a magyarok

Ausztriában legalább 15 évig kell a nyugdíjkasszába befizetni, hogy utána nyugdíjra legyen jogosult valaki. Németországban ez az idő csak öt év – írják.

Ausztriában 3,4 dolgozó jut egy nyugdíjasra, Németországban csa 2,9 – állítja a lap. Oknak pedig a kelet-európai országokból Ausztriába érkező bevándorlókat nevezik meg.

Évi 1000 magyar a napsütésbe

Egyre több magyar lakik Spanyolországban – írtuk még 2012-ben. “Annak ellenére, hogy ebben az országban a legmagasabb a munkanélküliség, Spanyolországot még így is szeretik az új hazát keresők, az országot durván sújtó válság ellenére is szépen gyarapodott a számuk” – folytattuk. Ez akkor azt jelentette, hogy a Spanyolországban élő magyarok száma 2012 júniusában 1100 fővel nőtt egy év alatt, így 11 821 magyar állampolgár élt ott. A friss adatok szerint a magyarok száma 2016 vége és 2017 vége között 15 389-ről 16 327-re emelkedett.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Sokan aránytalanul sok pénzt fektetnek ingatlanba, pedig az ingatlanpiac is ciklikus, jöhet visszaesés. Mások lakásra spórolnának, de nem tudják, hogyan. Mindkét típusú befektetőknek érdemes lehet részvényeket vásárolnia, részben ingatlan-befektetési társaságokban is. Interjú Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?