Hirdetés

Sokan halnak meg, emiatt mindenki potenciális szervdonor lenne

2018. szeptember 03., 20:01

Nagyon mélyre esett a szervdonorok száma Németországban, emiatt naponta három ember hal meg, és tízezren várakoznak folyamatosan. Ezért meg akarják fordítani az eddigi logikát: eddig az volt donor, aki engedélyezte ezt, ezután az lesz az, aki nem tiltja meg. És Magyarországon?

Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az  Országos Onkológiai Intézet műtőjében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az Országos Onkológiai Intézet műtőjében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter nagy vitát keltett ma Németországban azzal a javaslatával, hogy alapesetben mindenki legyen szervdonor. Vagyis fordítsák meg az eddigi logikát, amikor az lehet donor, aki ezt külön engedélyezi, arra az új gyakorlatra, hogy csak az ne legyen donor, aki ezt kifejezetten megtiltja. (Vagy ő, vagy a hozzátartozói.)

Most ugyanis nagyon kevés a donor, ami azt eredményezi, hogy a mintegy 82 milliós lakosú országban tízezer ember vár beültethető szervre, és naponta hárman meghalnak, mert nem kapják azt meg időben. Tavaly mélypontra esett a szervadományok száma, 797-re, és ezt eddig a politikusok különböző eddigi erőfeszítései sem tudták megakadályozni.

Hirdetés

Maga Spahn is elismeri, hogy az egyéni szabadságjogok korlátozása lehet, ha mindenkit potenciális szervdonornak nyilvánítanak. De az emberéletek megmentése érdekében szerinte társadalmi, parlamenti vitát kellene erről kezdeményezni. Törvénytervezettel még nem készül előállni.

Politikailag jó?

Egy felmérés szerint a németek 80 százaléka alapvetően pártolja a szervadományozást, ennek ellenére csak a harmaduknak van donorigazolványa. Ha az említett 80 százalék mind kiváltaná, akkor ez 41 millió új lehetséges adományozót jelentene. Így a terv alapvetően politikailag is kivitelezhetőnek látszik.

Ha a szabályokon változtatnának, akkor is mindenkinek meglenne a lehetősége arra, hogy életében bármikor megtiltsa, hogy donor lehessen. De ha a hozzátartozói ellenvetéssel élnek, az is elegendő lenne.

Itthon a hallgatás beleegyezés

“Hazánkban a szervadományozásra vonatkozóan a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott írásban az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe” – írja az Országos Vérellátó Szolgálat.

“Elhunytból transzplantációs céllal csak akkor kezdődhet meg szerv vagy szövet eltávolítása, ha a kezelőorvos meggyőződött arról, hogy ez ellen az elhunyt életében nem tiltakozott. Ennek módját minisztériumi rendelet szabályozza” – folytatja a hazai szervezet honlapján.

A többség már ezt használja

A Focus szerint egyébként Magyarországon kívül nagyon sok országban alkalmazzák már ezt a feltételezett beleegyezést, például Franciaországban, Bulgáriában, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában. Összesen 18 EU-s országot sorolnak fel, tehát a többség már ezt az eljárást alkalmazza.

Ritka agyhalál

“Mindenhol a világon az elhunytak közül csak az agyhalottak számítanak potenciális donornak. Évente körülbelül 140 ezer ember hal meg Magyarországon, de az agyhalál előfordulása nagyon ritka, ötszáz és ezer közé tehető évente” – írta a MedicalOnline.

Az OVSZ honlapján naprakész statisztika van a transzplantációktról. (Lásd a táblázatot.)

(Források: N-Tv, Focus, OVSZ, Medical Online)

Szervtranszplantációk Magyarországon
2018. évi szervtranszplantációs adatok
2017. évi szervtranszplantációs adatok
(frissítése naponta történik)


Megvalósult szervkivételi riadók száma
Megvalósult szervkivételi riadók száma
elhunyt donorból: 120 elhunyt donorból: 159
Veseátültetések
Veseátültetések
Elhunyt donorból: 214 Elhunyt donorból: 257
Élő donorból: 30 Élő donorból: 40
Összesen: 244 Összesen: 297
Májátültetések: 57 Májátültetések száma: 74
Kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések: 4 Kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések: 6
Szívátültetések száma: 44 Szívátültetések száma: 52
Tüdőátültetések száma: 18 Tüdőátültetések száma: 21
legutóbb frissítve: 2018-09-03 07:00


Forrás: Nemzeti Szervdonációs Regiszter, OVSZ

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?