Hirdetés
Hirdetés

A te életed is veszélyben van, ha ilyen van a kocsidban

2018. február 22., 11:53

Nem csak gazdasági kárt okoz a hamisítás, életveszélyesek lehetnek a kamu autóalkatrészek.

Óriási problémát okoz az Európai Uniónak a hamis gumiabroncsok és akkumulátorok piaca: amellett, hogy évente 23 ezer európai munkahely esik ki emiatt, csak tavaly több mint 2,43 milliárd euró (755 milliárd forint) kár keletkezett az uniós költségvetésben. Éves szinten legalább 5 milliárd forintnyi kárt okoznak Magyarországnak a hamis gumiabroncsok és akkumulátorok, ez ugyanakkor elmarad az európai átlagtól, ami elsősorban a szigorú ellenőrzési gyakorlatnak köszönhető, ezt közölte a HENT a Privátbankár.hu-val.

A hamisított gumiabroncsok forgalmazásából származó közvetlen bevételkiesés nagysága 700 milliárd forintra (2,25 milliárd euró) becsülhető az Európai Unióban, ami az ágazat forgalmának 7,5 százalékát jelenti. Az akkumulátorok tekintetében a közvetlen forgalomkiesés több mint 55 milliárd forintra tehető (179 millió euró), ami az értékesítés 1,8 százalékának felel meg. Amennyiben a beszállítókra gyakorolt közvetett hatásokat is figyelembe vesszük, akkor a forgalmat érintő veszteség éves szinten az abroncsoknál 1400 milliárd (4,5 milliárd euró), míg az akkumulátoroknál 95 milliárd forintra (306 millió euró) tehető az említett öt éves időszakban.

Hirdetés

Mi egész jó helyen vagyunk a listán

A két ágazatra kiterjedő vizsgálat szerint a hamisított gumiabroncsok értékesítéséből származó közvetlen bevételkiesés tekintetében az unióban Litvánia áll az élen a maga 19 százalékával,őket Lettország és Spanyolország, illetve Görögország követi 17-18, illetve 17 százalékkal. Magyarország 5,1 százalékos aránnyal jóval a 7,5 százalékos uniós átlag alatt helyezkedik el, így az Európai Unió negyedik legkevésbé fertőzött országa vagyunk Finnország (3,1%), Hollandia és Németország (4,2-4,2%) után. Ennek a forgalomkiesésnek a közvetlen hatásaként azonban csaknem 5 milliárd forintos (16 millió euró) veszteség éri hazánkat.

Az akkumulátorok terén szintén egész jó helyen végeztünk, itt a lista szintén megegyezik az előzővel: Litvánia áll az élen 5 százalékkal, amelyet Lettország és Spanyolország, illetve Görögország követ nagyjából 4,6-4,6, illetve 4,5 százalékkal. Magyarországon kedvezőbb a helyzet, hiszen az 1,8 százalékos uniós átlagnál fél százalékkal kevesebb (1,3%) a hamis termékek által okozott forgalomkiesés. A hazánkra vonatkozó 1,3 százalékos fertőzöttségi ráta 2,2 milliárd forintos (7 millió euró) forgalmi veszteséget jelent, derül ki az EUIPO jelentéséből.

Nem csak spúr, életveszélyes is

A két szektort érintő hamisítás az anyagi károkon felül azonban súlyos környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági kockázatokat is magában rejt. Gablini Gábor, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szakértője elmondta: a tesztelések során kiderült, hogy a hamis abroncsok súlyos kockázatot jelentenek, mert jelentősen megnövelik a balesetek és durrdefektek kockázatát. Hozzátette: a hagyományos elektrolittal töltött akkumulátorok esetében a nem megfelelő minőségű burkolat és csomagolás elektrolitszivárgáshoz vezethet, ami súlyosan károsíthatja az autó műszaki berendezéseit, valamint bőrfelületet érve irritációt és égési sérüléseket okozhat.

Ha már itt tartunk: tényleg mindegy, milyen gumi van az autódon?Nem! Nem véletlenül találták ki a téli és a nyári gumiabroncsot, a két típus ugyanis mind bordázatában, mind szerkezetében különbözik. Ez rendkívül veszélyes lehet az utakon, a magyar autósok 18 százaléka azonban még júliusban is téli gumival közlekedik. Ez bár valamivel jobb a tavalyi adatokhoz képest, még mindig rendkívül veszélyes – mutatjuk, miért. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?