2p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az online pénztárgépek ott végződnek, ahol nem használják őket. Ha nem ütik be a bevételt, teljesen mindegy, hogy online vagy offline – ezt tapasztaltuk egy étteremben. Meg azt is, hogy a turistának még mindig 280 forint az euró.

Étteremben jártunk, számlatrükköt találtunk. Az online pénztárgépek kritikusai szerint a kereskedők, vendéglátósok majd egyszerűen nem ütik be a tételeket a gépbe, és akkor hiába online vagy nem online valami, egyre megy.

A megoldás: ültessünk egy revizort minden boltba?

Nemrég két pékség pénztárgépeiből érkező adatfolyam lett gyanús az adóhatóságnak: hogy képet kapjanak a tényleges forgalomról, a revizorok kora reggeltől késő estig felügyelték, hogy a pékségek alkalmazottai minden tételt beüssenek a pénztárgépbe.

Az üzletek online pénztárgépei aznap mintegy négyszeres forgalom-, valamint két és félszeres bevétel növekedést jelentettek a NAV rendszerének. További részletek >>

Ebben lehet valami, amint a mellékelt, kissé viharvert bizonylat is mutatja. Egy négyfős, erősen turista kinézetű társaság evett-ivott egy Budapest melletti frekventált helyen. Itt a pincér adott is számlát, meg nem is, ugyanis hozott egyet az italokról, majd golyóstollal ráírta a szélére az ételeket, és kézzel összeadta a tételeket. Az ételek szinte biztosan nem kerültek bele a pénztárgépbe, mert ha készült volna róluk számla, nem kockáztatott volna azzal, hogy nem hozza ki. (Egyébként valószínűleg rutinosan kiszúrta azt is, hogy az adóhivatalnak túl sokba kerülne négy, idegen nyelven nagyon is folyékonyan beszélő alkalmazottat küldeni az ő ellenőrzésére.)

További érdekesség, hogy a 3520 forint náluk 12,57 euró, amit ha elosztunk, 280 forintos euróár jön ki, amikor 307-308 forint volt a középárfolyam azokban a napokban. De láttunk már ennél rosszabb átváltást is a turizmusban…

Ezzel nem akarjuk azt mondani, hogy nem volt pozitív hatása az online pénztárgépek bevezetésének, minden bizonnyal volt, de úgy tűnik, az sem csodaszer. Ahogy Rejtő Jenő szerint nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani, úgy nem lehet minden számlaadás mellé sem adóellenőrt mellékelni (lásd keretes történetünket), így adócsalás volt, van és lesz. Kérdés, mennyi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG