1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Továbbra sem tudni részleteket a vélhetően januárban bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós adóról, ez azonban nem tartja vissza a szakértőket attól, hogy kiszámolják, mire és milyen mértékben veti ki a kormány az új sarcot. A friss értesülések széleskörű bevezetésről szólnak, és arról, hogy megúszhatja a kormány a brüsszeli egyeztetést. Mások szerint az ötlet szembemegy az uniós szabályozással, és 7200 forintot vesz ki a zsebünkből évente.

A pénzügyi tranzakciós adóval adópolitikai fordulatot hajt végre a kormány a Népszabadság szerint, amely azt írja: szakértők szerint az adó bevezetéséhez nem kell az Európai Unió hozzájárulását megszerezni. A Népszava szombati számában egy adószakértő viszont úgy véli: az új adónem bevezetése ellentétes az Európai Unió szabályaival.

A bankközi pénzmozgás a célkeresztben

A Népszabadság kormányzati döntésekre rálátó forrásokra hivatkozva ismerteti: a pénzügyi tranzakciós adót széles körben vezetnék be, de elsősorban a bankközi pénzmozgások adnák az adóbevétel alapját, például a nemzeti bankban történő betételhelyezések, illetve a bankközi piac úgynevezett overnight ügyletei.

Szakértők szerint adópolitikai fordulatot hajt végre a kormány a tranzakciós adóval. Amennyiben ezzel párhuzamosan kivezetik a bankokat terhelő különadókat - ami a Magyar Bankszövetség szerint minimális elvárás -, akkor a pénzintézetek kieső adójának egy részét a cégekkel, illetve a lakossággal fogja megfizettetni a kormány - írja a Népszabadság.

Mit szól majd Brüsszel?

A Népszabadságnak nyilatkozó adószakértők szerint a pénzügyi tranzakciós adó esetében meg lehet úszni az egyeztetési kényszert Brüsszellel, mert amit eddig tudni lehet a kormány elképzeléséről, az nem feleltethető meg a hozzáadott érték típusú elvonások uniós szinten megfogalmazott kritériumainak. Nem általános, mert csak egy területre vetik ki, és nem lehet levonni az adót, ezért nem lesz szükség Brüsszel hozzájárulására, de azért nem ártana tájékoztatni az uniós szerveket a tervezett lépésekről, már a békesség kedvéért is - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

Brüsszel egyelőre nem kívánta kommentálni a pénzügyi tranzakciós adót, mert még nem értesültek róla, hogy ilyen bevezetését tervezi a kormány - írja a Népszabadság.

Angyal József okleveles adószakértő ugyanakkor a Népszava szombati számában úgy véli: az új adónem bevezetése ellentétes az Európai Unió szabályaival, mert a közösségi jogszabályok egyértelműen előírják, hogy a banki műveleteket nem terhelheti forgalmi típusú adó.

A részletek még sehol, de számolgatni már lehet

Nagy a valószínűségeOrbán Viktor pénteken úgy fogalmazott: nagy a valószínűsége, hogy megadóztatják jövőre a banki tranzakciókat, emiatt azonban senkinek sem kell, hogy fájjon a feje. A kormányfő szerint az adó mértéke nem lehet több egy ezreléknél. Hogy csak a bankok közötti vagy esetleg a lakossági pénzmozgásokat is érintené-e a teher, arról még nem kívánt részletekbe bocsátkozni, erről még ugyanis nincs döntés; és bár elmondása szerint az adók kivetéséről nem a kormány dönt, hanem az Országgyűlés, a tapasztalatok szerint ha valaminek a törvényhozásban "nagy a valószínűsége" Orbán szerint, akkor az borítékolhatóan be is következik.

A kormány által bevezetni kívánt egyezrelékes banki tranzakciós adó nem más, mint egy bújtatott általános forgalmi adó. A különbség csupán az, hogy ezt az adót nem lehet majd visszaigényelni, emellett - ellentétben az áfával - ezúttal halmozottan jelentkező közteherről van szó - mondta a Népszavának Angyal József.

Bár a szabályozás részletei még messze nem ismertek, az okleveles adószakértő már számolt is: szerinte évente 7 200 forinttal kurtítja meg egy átlagos jövedelemmel rendelkező család pénztárcáját, ha a kormány jövőre bevezeti a banki tranzakciós adót. A büdzsé az új közteherből évente mintegy 400 milliárd forint bevételhez juthatna.

A szakértő elmondta: ha valaki havonta 200 ezer forintot keres, akkor egyszer megfizeti az egyezrelékes plusz tranzakciós költséget a bért átutaló munkáltatója, majd ugyanennyit fizet a dolgozó, akinek a számlájára vezetik az összeget. Később az ügyfél valahányszor átutalja, felveszi, vagy egy üzletben kártyával fizetve vagy postai csekket feladva elkölti a pénzt, a normál banki tranzakciós költség mellé mindannyiszor felszámolják az egyezrelékes adót. Vagyis mindenki minden alkalommal fizetni fogja a díjtöbbletet, valahányszor a pénzéhez nyúl.

Így a 200 ezer forintos bért megkapó munkavállaló legalább havi négyszáz forintos többletkiadással számolhat az új adó bevezetése miatt. Ezért nevezhető ez az adó halmozottan jelentkező köztehernek – fogalmazott a Népszavában a szakember.

Egy másik szakértői becslés szerint egy háztartás esetén havi 80 ezer forintnyi átutalással számolva havonta 800 forint lenne a pótlólagos költség, az államnak pedig éves szinten 400 milliárd forint bevétele is származhat a bankforgalmi adóból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG