3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.

A Netrix.hu statisztikái azt mutatják, hogy az évfordulós (biztosításváltást jelentő) kötések átlagdíjának növekedése jóval elmarad az azonnali, azaz az autó vásárlásakor végrehajtott kötésekétől. Míg az előbbi körben átlagosan 9, az utóbbiban közel 17 százalékkal lettek magasabbak az átlagdíjak az előző év hasonló periódusához képest.

 


Nagyon megugrott a biztosítási kedv

Az első negyedévben látványosan emelkedtek a kgfb-díjak: míg január elején még átlagosan 22 és fél ezer forintos éves díjon köthettünk kötelezőt a személyautónkra, volt olyan hét is, amikor 27 ezer forint fölé emelkedett ez az összeg – ismertette az adatokat Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Az emelkedő trend várhatóan az év egészében kitart majd, mivel a romló káradatok alakulásának hatásait a biztosítók kénytelenek érvényesíteni tarifáikban.

Év közben az ügyfelek alapvetően két okból kötnek kgfb-szerződést: vagy a jármű tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek), vagy a már meglévő szerződés évfordulóját megelőzően elvégzett díjszámítás nyomán, (ezt nevezik évfordulós kötésnek).

Míg az azonnali kötések esetében egy év alatt 17 százalékkal emelkedtek a díjak, az évközi évfordulós szerződések átlagdíja a nagyobb díjverseny miatt csupán 9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ennek hatására tovább nőtt az eltérés a kétfajta átlagdíj között: míg a tavalyi év elején egy azonnali szerződés átlagosan 49 százalékkal került többe, mint egy évfordulós, idén ez a különbség már csaknem 60 százalékos.

 


Kevesen nézik meg a lehetséges opciókat

Bár az idei évben már több kgfb-szerződésnek van év közben az évfordulója, mint amennyinek az év végén, ez a számokban egyelőre nem látszik, mivel továbbra is csupán minden hatodik-hetedik arra jogosult autós cseréli le év közben a kötelezőjét.

Gyakori probléma, hogy a váltani tervezők elmulasztják a meglévő szerződés felmondásának határidejét: aki az évforduló előtt legalább harminc nappal ezt nem teszi meg, további egy évig a meglévő szerződés szerint kell fizetnie az aktuális díjrészleteit.

Megéri jó autót venni

Továbbra is érvényesül az a tendencia, hogy minél nagyobb kategóriájú egy autó, és minél rosszabb a bonusz-malusz fokozata, annál jelentősebb mértékű díjemelkedést kellett elszenvednie az elmúlt évek során.

Míg az évközi szabad díjhirdetés kezdete, 2013 januárja óta egy kiskategóriás, B10-es besorolású autó után csak átlagosan 13,6 százalékkal magasabb köteleződíjat kell kifizetni, egy A0 besorolású, 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező autó esetében az eltérés immár közel 40 százalékos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Biztosítás Eltört a gyerek keze? Tudta, hogy van rá biztosítás?
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:46
Továbbra is kevesen tudják, hogy a 3-18 éves gyerekek alanyi jogon biztosítva vannak - az idén a kárigényeket a Groupama Biztosítóhoz kell benyújtani.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG