Hirdetés
Hirdetés

A török elnök megfenyegette Amerikát

2018. január 16., 06:07

Erdogan török elnök heves kirohanást intézett NATO-beli legnagyobb szövetségese, Amerika ellen egy ankarai beszédében. A viszony már amúgy is meglehetősen rossz volt, szövetségesinek távolról sem nevezhető, de most akár amerikaiak elleni harci cselekményekről is szó esett. A török líra nagyot zuhant a beszéd után.

Tegnapelőtt ismertették azt az amerikai tervet, miszerint az amerikai támogatású SDF iraki-arab szövetség által az Iszlám Állam alól felszabadított szír országrészben megszerveznék a határvédelmet, melynek során a kurdok lakta területeken főleg kurdok, az arabok által lakott területeken arabok lennének a határőrök. Talán Amerika is azt gondolta, hogy miután az iraki kurdok függetlensége sem valósult meg, így ez a szíriai rendezési lépés sem jelent gondot Törökországnak, hisz nem jön létre független kurd állam, amely a törökországi kurdok függetlenségi vágyát is megnövelné.

A szomszéd terroristája

A török elnök reakciója ezzel szemben még önmagához képest is heves volt: megfojtja a tervezett 30 ezer fős határőrséget, mielőtt az létrejönne. Erdogan szerint legnagyobb szövetségese terrorhadsereget akar formálni a török határ mentén, ezzel alkalmazva azt a 2001. szeptember 11 után kialakult szokást, hogy ha valaki nem szimpatizál egy csoporttal, azt terroristának nevezi, és feljogosítva érzi magát a terror elleni harc jegyében az ellene való fellépésre.

Hirdetés

Az SDF koalícióban lévő kurd YPG katonai szervezetet azzal vádolja a török elnök, hogy együttműködik a Törökországban működő szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal. Ugyanakkor az YPG, kiterjedt női hadosztályaival együtt döntő szerepet játszott az Iszlám Állam elleni harcban, és még ők maguk sem igénylik a szíriai kurdok teljes függetlenségét, nemhogy a Törökországban élőkével foglalkoznának. Elképzelésük szerint egy szír államszövetség részét képeznék, ahol azonban Aszad elnök rendszere közvetlenül nem uralkodik rajtuk.

Ezt egyébként maga Erdogan sem akarta korábban: Aszadot és síita rendszerét ellenségnek tekintette, sőt mi több együtt támogatták az Aszad ellen harcoló mérsékeltebb erőket, de most úgy tűnik, a kisebbik rossznak tartja, nem ágál ellene, pláne, amióta Oroszország megerősítette Aszad rendszerét. Amerikára viszont megharagudott azért, mert az Iszlám Állam ellen hatékonyan harcoló kurdokat is támogatta.

Kemény dolgok

A tegnapi beszédben kemény dolgok is elhangzottak: Erdogan felszólította szövetségeseit, hogy ne avatkozzanak bele az ő terrorista szervezetek elleni fellépésébe, mert nemkívánatos következmények lehetnek, és ez után jött a legkeményebb mondat: Ne kényszerítsék őt arra (a szövetségesek), hogy őket is a földbe temesse a terroristákkal együtt. Vagyis ha ő valakit terroristának minősít, és azt akár katonailag is megtámadja, és ez vonatkozik annak támogatójára. Ráadásul mindezt addig, amíg a 30 ezer fős határőrségből akárcsak egy is megvan még.

Forrón eszik a kását?

Durva fenyítés, kérdés, mennyire kell komolyan venni. A török elnök már máskor is reagált hevesen: amikor 2015-ben lelőtték az orosz harci gépet, nekiment az oroszoknak is, de pár hónap múlva bocsánatot kért és megpróbálta visszaállítani a két ország közti szoros kapcsolatot. Kérdés, hogy most is következik-e valamilyen finomítás, vagy ami a leglogikusabb lenne: tárgyal-e Amerika és Törökország a kérdésről, tisztázzák-e az esetleges félreértéseket. A piac mindenesetre pesszimistán reagált: az évek óta zuhanó török líra az utolsó egy hónapban erősödni kezdett, de most megint a korábbi mélypont közelébe esett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)