Hirdetés
Hirdetés

EU-csúcs: a nyilatkozat nem oldja meg az EU problémáit

2017. március 22., 12:50

De egy új nyitásra talán jó lehet - mondják a lengyelek.

Szombaton az Európai Parlament elnöke, a frakciók vezetői és az uniós tagállamok vezetői az olasz fővárosban a Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából megvitatják, merre haladjon tovább az európai integráció Nagy-Britannia uniós kilépése után. Közös állásfoglalásukat a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában rögzítik majd.

Új nyitás

Hirdetés

A Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából szervezett EU-csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozat nem oldja meg az unió jövőjét érintő problémákat, de új nyitásra ad esélyt - mondta Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.

"Az Európai Unió jövőjét érintő problémákat a római csúcson nem oldják meg" - értékelte a szóvivő a lengyel közszolgálati rádió első csatornájának nyilatkozva. Hozzáfűzte: Varsó reméli, hogy a tagállamok által jelenleg is egyeztetett nyilatkozatot mégis elfogadják, és ez esélyt ad új nyitásra. A lengyel politikai vezetők az utóbbi napokban többször aláhúzták: elutasítják az EU alapító országai által szorgalmazott koncepciót, a két-, illetve többsebességes Európát.

A dokumentum remélhetőleg arról is szól majd, hogy az EU változni fog, lakosai felé fordul, és nem zárkózik be kizárólag a brüsszeli intézmények falai közé - fogalmazott a szóvivő.

Elmondta: a nyilatkozatra vonatkozó lengyel álláspontot a visegrádi csoport (V4) kormányfőinek március eleji varsói csúcstalálkozóján közzétett tervezet tartalmazza.

"A lengyel kormány - amint az egész V4 is - szorgalmazza, hogy az EU-ban kevesebb legyen a bürokrácia, több a demokrácia" - mondta.

A közös visegrádi állásfoglalásból kiemelte a nemzeti parlamentek megerősített szerepét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság "teljesítse végre az alapszerződésekben rögzített funkcióit, a végrehajtó funkciót (...) és ne folytassa saját, gyakran a tagállamok kormányfői által javasoltaktól elrugaszkodó politikáját".

Mindenekelőtt arról van szó, hogy a tagállamok "visszaszerezzék az EU-ban zajló folyamatokért viselt felelősséget" - húzta alá. Az uniós alapszerződések esetleges módosításáról Bochenek elmondta: ez "a legmesszemenőbb cél lenne", bizonyos változásokat talán módosítások nélkül sikerül bevezetni. Megjegyezte: az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból amúgy is biztosan megköveteli a módosításokat.

Aggódnak

A római csúcstalálkozó alkalmából szerdán Lengyelország volt elnökei - Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski és Bronislaw Komorowski - közös felhívást adtak ki, melyben aggodalmaiknak adtak hangot a lengyel kormány "konfrontatív és euroszkeptikus politikája" miatt.

"Ennek következménye Lengyelország nemzetközi marginalizációja lehet, valamint az, hogy önmagát zárja ki az európai integráció jövőjéről döntő államok köréből" - áll az Instytut Europa nevű civil szervezet Facebook közösségi honlapján közzétett levélben.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) alelnöke, volt nemzetvédelmi miniszter, Tomasz Siemoniak szerdán a Polskie Radio 1-nek nyilatkozva reményének adott hangot, hogy Beata Szydlo Rómában nagyon világosan megfogalmazza: Lengyelország az integráció mellett áll ki.  Elmondta: a PO is ellenzi a többsebességes Európa koncepcióját, viszont a kormánypolitikusok egyes kijelentései azt mutathatják, hogy ők "Lengyelország kissé lassabb sebességét szeretnék".

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Sosem látott figyelem irányult a Balatonra ezen a nyáron. Sikeres volt az év az üdülőrégió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom, és bővült a fejlesztések, programok száma is. Egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy a Balatonnál nyaraljon.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?