5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozón megállapodtak a tűzszünetről és a nehézfegyverek visszavonásáról - jelentette be a minszki tárgyalások befejeztével Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön. A forint erősödik a hírre.

15:50 Így látja Orbán Viktor a megállapodást

A magyar miniszterelnök az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek csütörtöki brüsszeli nem hivatalos tanácskozására érkezve azt mondta, a jó esély kínálkozik arra, hogy Ukrajnában az ésszerű megoldás felé induljanak el a dolgok. Orbán Viktor szerint jó esély van arra, hogy az események "a rossz ösvényről a jó ösvényre váltsanak".

14:57 Közös nyilatkozat született

A német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz államfő egy közös nyilatkozatban támogatta a tűzszüneti megállapodást, amelyet a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok képviselőivel írtak alá Minszkben. Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin megerősíti, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét. A négyek elkötelezettek a minszki megállapodások végrehajtása mellett, és ebből a célból felállítanak egy felügyeleti mechanizmust, amelynek keretében a négy ország képviselői rendszeresen tanácskoznak majd. A négy vezető támogatja továbbá, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország háromoldalú tárgyalásokon keressen gyakorlati megoldásokat azokra az aggodalmakra, amelyeket Oroszország jelzett az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásával kapcsolatban.

12:35 Szijjártó Péter örül a megállapodásnak

A külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte a minszki tűzszüneti megállapodást, ugyanakkor úgy látja, a végrehajtás fényében lehet majd értékelni, mekkora a siker.

12:30 Indul a segélyprogram

Elindult az eddigi legnagyobb magyar segélyprogram Ukrajnában, az Ökumenikus Segélyszervezet a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve a háború sújtotta ország hét régiójában segít a menekülteknek. Élelmiszerekkel, higiéniai csomagokkal és téli takarókkal segítik a harcok elől elmenekült családokat.

12:10 Merkelék elkésnek

Az Európai Tanács ülése hivatalosan 13 órakor kezdődött volna, de miután a minszki egyeztetések elhúzódtak, és Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande is a fehérorosz fővárosban tárgyalt, a csúcs a tervek szerint 15 órakor kezdődik majd.

Az ukrán válság és a konfliktus állásának értékelése a csúcs egyik kiemelt napirendi pontja, az uniós tagállamok vezetői Petro Porosenkót is meghívták, hogy eszmecserét folytassanak vele az ukrán válságról.

12:00 Sok pénzt kap Ukrajna - persze nem ingyen

A következő négy évben 40 milliárd dollár pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna - mondta csütörtökön Brüsszelben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója. Az IMF 17,5 milliárd dolláros hitelprogramot nyújt Ukrajnának, más kétoldalú és multilaterális egyezményekkel együtt Ukrajna megközelítőleg 40 milliárd dollár támogatást kaphat, de Lagarde nem árult el további részleteket.

Persze nincs ingyenebéd: Az elvárások szerint Ukrajnának a következő két évben emelnie kell az energiaárakat, hogy azok megközelítsék a piaci szintet, és reformokat kell végrehajtania a gazdaság, az igazságszolgáltatás és a bankszektor területeinél.

10:35 Két nap múlva fegyvernyugvás?

Putyin közölte, hogy a tárgyalási folyamat nehézségei ellenére a "normandiai négyeknek" mégis sikerült megállapodást elérniük az ukrán válság rendezését célzó legfőbb kérdésekben. A politikus közölte a sajtóval, hogy szombat éjféltől lép életbe a tűzszüneti megállapodás.

A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai "felkelők" pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket. Ukrajnának pedig alkotmányos reformot kell végrehajtania, figyelembe véve a kelet-ukrajnai lakosság jogait .

Vlagyimir Putyin után Francois Hollande francia elnök is bejelentette, hogy megszületett a megállapodás. A német fél pedig Twitteren jelentette be ugyanezt - írja a CNN.

Lehet ebből valódi megállapodás?

Egész éjszakás maratoni megbeszélést folytatott az orosz, az ukrán, a német és a francia vezető. Megoldást nehéz találni, legfeljebb valami kompromisszum érhető el.  A Privátbankár gyorselemzését itt olvashatják >>

A forint erősödik

A hazai makroadatok most semmit sem számítanak a devizapiacon (az iparról szóló második becslés és az építőipar friss adatai érkeztek meg reggel), csak a nemzetközi eseményekre figyelnek a befektetők - a tűzszünet hírére erősödik a forint - részletek >>

Egyiptomot bevette Putyin

Eközben a hidegháború éveihez hasonlóan újra megindult a vetélkedés a válság sújtotta Mediterrán térségben Moszkva és Washington között. Putyin most feltámasztotta a szovjet időszakban még rendkívül aktív kapcsolatokat Kairóval és számos egyezményt írt alá. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG