8p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Kelet-ukrajnai szakadárok vagy az orosz légvédelem lőtte le tízezer méter magasan a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát. Valamennyi utas és a személyzet is életét vesztette. A gépen összesen 295-en utaztak. Ukrajna és Oroszország egymásra mutogat, Putyin Obamát hívta. A nagy nemzetközi légitársaságok elkerülik a térséget, az ukrán elnök terrorcselekményről beszél.

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet csütörtökön Kelet-Ukrajnában, 10 kilométeres magasságban. Mindenki meghalt, a 280 utas és a 15 fős személyzet is.

 

Ki lehet a felelős?
Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint a gépet "terroristák", azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. Kijev nem zárja ki, hogy orosz területről az orosz légvédelem vagy a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le a gépet, és határozottan cáfolja, hogy az ukrán fegyveres erők követték volna el a támadás. Moszkva és az oroszbarát szakadárok szintén cáfolják, hogy  ők lennének felelősek az utasszállító tragédiájáért.

Az ukrán légierő gépei csütörtökön nem emelkedtek a levegőbe, helikopterek és vadászgépek sem - jelentette ki Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes hadművelet szóvivője, aki szerint a malajziai utasszállítót a szakadárok lőhették le, azt gondolva, egy ukrán gépet találtak el.

A Cenzor.net ukrán hírportál a dél-ukrajnai műveleti parancsnokságtól viszont úgy értesült, hogy a maláj járattal egy időben a közelben repült el az ukrán fegyveres erők egy Il-76-os szállítógépe. A hírportál főszerkesztője nem tartotta kizártnak, hogy a rakétát, amely az utasszállítót eltalálta, az ukrán katonai gépnek szánták.

A légi katasztrófa helyszínével szomszédos Luhanszk megye önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságának" sajtószolgálata viszont szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán légierő egy Szu-25-ös vadászgépe támadta meg a 10 ezer méteres magasságban repülő malajziai járatot. A luhanszki szakadárok szerint a gép két darabra szakadt a levegőben, és a "donyecki népköztársaság" területére zuhant. Az utasszállító az ukrán-orosz határ közelében, Torez városától nem messze, Hrabovo településnél csapódott a földbe, a területet a donyecki szakadárok tartják ellenőrzésük alatt. A luhanszki szeparatisták közlése szerint ők maguk ezután az ukrán vadászgépet lelőtték, és a repülő megyéjükben, Krasznij Lucs város közelében zuhant le, de még nem találták meg a roncsait.

Az ukrán belügyminisztérium egy illetékese azt mondta, hogy Buk típusú légvédelmi rakétával lőtték le - szerinte a szakadárok - a gépet. A donyecki szakadárok azonban azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 ezer méteres magasságban. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete saját maguk tették közzé az interneten, miszerint zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. A bejelentést azonban időközben eltávolították a Twitterről.

Közben a szakadárok egy Hirkin vezetéknevű parancsnoka azzal dicsekedett el az interneten, hogy emberei Toreznél lelőttek egy újabb An-26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. A szeparatista parancsnok közleménye csütörtökön a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben az utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével

Nagy hatótávolságú föld-levegő rakéta lehetett

Tízezer méter magasan repülő gépet csak nagy hatótávolságú, esetleg radarvezérlésű, föld-levegő rakétával lehet lelőni, vagy egy harci repülőgépről levegő-levegő rakétával - közölte a BBC-vel egy meg nem nevezett katonai szakértő. Ebből arra lehet következtetni, hogy semmilyen hordozható rakétával nem érhető el egy ilyen magasságban repülő gép - tette hozzá az illető.

Amerikai szakértők műholdképekből megpróbálják megállapítani, hogy a térségben az adott időben kilőttek-e nagy hatótávolságú föld-levegő rakétát - olvasható a BBC honlapján.

Putyin Obamát hívta

Az orosz államfő a maláj utasszállító repülőgépet ért szerencsétlenségről is tájékoztatta Barack Obama amerikai elnököt csütörtöki telefonbeszélgetésük során - közölte a Kreml sajtószolgálata. Vlagyimir Putyin megosztotta amerikai kollégájával a repülőgép-szerencsétlenségről közvetlenül hozzá beérkezett információkat is - írták a Kreml honlapján elhelyezett közleményben. Az orosz államfő és az amerikai elnök részletesen megvitatták az ukrán helyzetet, és Putyin a délkelet-ukrajnai harci cselekmények azonnali és feltétel nélküli beszüntetésére szólította fel a konfliktusban álló feleket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium fontosnak tartja, hogy független nemzetközi testület vizsgálja ki a malajziai utasszállító repülőgép tragédiájának körülményeit, és nevezze meg "ennek a gyáva és embertelen tettnek a felelőseit".

Közölték, mély megdöbbenéssel értesültek a Malaysia Airlines MH17-es járatának Ukrajna légterében történt feltételezett lelövéséről, és őszinte együttérzésükről biztosítják a tragédia 295 áldozatának hozzátartozóit.

Orosz-ukrán két jó barát?

Oroszország nem akar háborúzni a baráti ukrán néppel és a konfliktusban csak politikai megoldást tart lehetségesnek - közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára, miután amerikai, nem kormányzati szervezetek és alapítványok képviselőit fogadta.

Ukrajna katonákat csoportosít át, feszült a helyzet

Petro Porosenko ukrán államfő arra utasította a hadsereg vezérkarát, hogy dolgozzon ki új taktikát, amely külföldi fegyveres erők közvetlen bevonását teszi lehetővé az ukrajnai katonai műveletekbe. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által nyilvánosságra hozott államfői közlemény szerint az ukrán hadsereg vezérkara jelenleg Porosenko utasítására katonai egységek átcsoportosítását készíti elő.

Az elnök emellett utasította az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsot, hogy tegyen meg mindent az ukrán fegyveres erők maximális hatékonnyá tételére. Porosenko kijelentette, hogy feszült a helyzet a "terrorellenes művelet" övezetében. "Közvetlen bizonyítékaink vannak arra, hogy több ízben az Oroszországi Föderáció területéről nyitottak tüzet Ukrajnára. Video- és műholdas felvételek, valamint megdönthetetlen számítások és egyéb bizonyítékok támasztják ezt alá" - közölte az államfő. Hangsúlyozta, hogy ezek a támadások "teljesen új síkra" terelik az ukrajnai konfliktust.

Tálas: kínos az eset

Kínos politikai és diplomáciai helyzetbe kerülhetnek a szeparatisták és Oroszország a Malaysia Airlines Amszterdam-Kuala Lumpur járatának lelövése után - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója az MTI-nek.

Oroszország láthatóan nem tudja szavatolni a nemzetközi légi közlekedés biztonságát és feltehetően az oroszok fegyvereivel lőtték le a gépet, mivel a nemzetközi közvélemény tudja, hogy az oroszok támogatják a szeparatistákat. Hozzátette: úgy tűnik, a szeparatisták azt hitték, hogy egy ukrán katonai szállítógépet lőttek le, és kínos, hogy az esetet a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező állam hadügyminisztere jelentette be.

Ezt követően a donyeckiek ellen további, akár uniós szankciókat is foganatosíthatnak, és vita kezdődik majd arról, hogy ki a felelős az esetért - vélekedett. Ebben az oroszok Tálas Péter szerint "mosni fogják a kezeiket", de a nehézfegyverzet egy részét ők szállítják, 10 kilométer magasban lévő gépet pedig vállról indítható rakétával nem lehet lelőni.

A szakértő szerint ezzel együtt Oroszország is kellemetlen helyzetbe kerülhet, mert tudni, hogy Moszkva támogatja a szeparatistákat. További probléma, hogy nem tudják a szakadárokat fegyelmezni, pedig Oroszország nagyhatalom, ezt kötelessége lenne megtenni. A történtek után nyomás helyeződhet Oroszországra, hogy hagyjon fel a donyeckiek támogatásával, mert már a nemzetközi légiközlekedést is fenyegeti a háború - mondta Tálas Péter.

A légitársaságok elkerülik a térséget

A Wizz Air további intézkedésig egyetlen járata sem repül át Kelet-Ukrajna felett - közölte a légitársaság.

Korábban már több légitársaság, a német Lufthansa, az Air France, a Turkish Airlines is bejelentette, gépeik elkerülik a donyecki légteret. Az orosz Aeroflot és Transaero közlése szerint gépeik egész Ukrajnát el fogják kerülni.

Változnak a repülési útvonalak

Bakos József, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. főosztályvezetője a távirati irodának azt mondta: a baleset miatt a magyar légtérben este már két olyan gép is megjelent, amely eredetileg nem ezen az útvonalon repült volna - közülük az egyik a balesetben érintett Malaysia Airlines egyik járata volt. Ezek azért választották a magyar légteret, mert nem akartak Ukrajna fölött repülni. Bár az ukrán minisztérium pár napja közölte: lezárja a Donyeck fölötti légteret, az Eurocontrol adatbázisában a repülés időpontjában, és utána sem szerepelt semmilyen korlátozás. Emiatt a repülési tervet elfogadják, és a gép a megadott útvonalon haladhat.

A főosztályvezető elmondta, az eset távlati következménye lesz, hogy az eddig megszokott repülési útvonalak megváltoznak, a forgalom alakulásáról azonban egyelőre nem lehet becsléseket közölni, így arról sem, hogy a magyar légtér forgalmára az eset milyen hatással lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG