3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

 

A nemzetközi hitelminősítő  döntése a devizában és forintban fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségek "BB plusz", illetve "BBB mínusz" besorolásaira érvényes.

 

A cég egyben megerősítette ezeket az osztályzatokat, a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelző "BBB" országplafonnal és a rövid futamidejű szuverén devizaadósság "B" minősítésével együtt.

Nincs messze a tényleges felminősítés

A Fitch hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába. A másik két hitelminősítő továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra.

Sokkal jobb a kép

A cég a kilátásjavítás indoklásában kiemelte, hogy markánsan javulnak a magyar gazdaság külső fizetési mérőszámai. Elemzői hangsúlyozták, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta rendre magas többletekkel zár; a tavalyi folyómérleg-többlet például a hazai össztermék (GDP) 4,2 százaléka volt.

Ez az ipari termelés bővülése nyomán erőteljes áru- és szolgáltatás-exportot tükröz, valamint azt, hogy a külső adósság leépítéséből eredően csökkentek a külső kamatfizetési kötelezettségek. A 2,6 százalékos tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány jobb volt a vártnál, különös tekintettel arra is, hogy 2014 választási év volt - hangsúlyozzák az elemzők.

Stabil hiány, csökkenő államadósság

A cég középtávra is azt jósolja, hogy az államháztartási hiány a 2-2,5 százalék közötti sávban marad. A Fitch előrejelzése szerint ugyanis az adócsökkentések költségvetési hatásait várhatóan ellentételezik a magyar gazdaság javuló ciklikus folyamatai, és ez elősegíti a GDP-arányos magyar államadósság-ráta további lassú csökkenését a jelenlegi magas, 76,9 százalékos szintről. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint az adósságráta 2016-ban 75,2 százalékra, 2022-ig 66,1 százalékra csökken.

Lassulhat a pannon puma

A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor a magyar gazdaság növekedési üteme a tavaly mért 3,6 százalékról az idén 2,9 százalékra, 2016-ban 2,3 százalékra lassul, tekintettel arra, hogy az új EU-költségvetési ciklus csak fokozatosan kap lendületre, és a tavalyi "kivételes" ütemhez képest várhatóan lassul az uniós fejlesztési hozzájárulások folyósítása.


Forintosítás, bankadó

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a bankszektorra kivetett adók csökkentése - amely szerepel a 2016-ra szóló költségvetési tervezetben - jelzi a kormány szándékát a banki üzleti környezet fokozatos normalizálására, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) 2015 elején aláírt memorandummal összhangban.

Jóllehet a piaci hitelesség visszaszerzése eltart bizonyos ideig, a Fitch Ratings azonban a bankadóval kapcsolatos fejleményeket a magyar besorolás szempontjából potenciálisan pozitív tényezőnek tekinti - áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég kiemeli azt is, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása jelentősen enyhítette a háztartások kitettségét a devizaárfolyam-kilengéseknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG