3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elsőre meglepő, hogy milyen magas az idei januári hazai halálozási szám, de ha figyelembe veszünk több tényezőt, már nem olyan vészes a helyzet. Az igazság pedig úgyis év végén derül ki, amikor látjuk, hogy eltér-e majd az éves adat a sok éve szokásos 130 ezertől. Becsüljük egyúttal, mi lehet a helyzet 30 vagy akár 120 év múlva.

Kiugrások

Januárban Magyarországon 14 ezer haláleset történt, míg ez a szám tavaly januárban közel 2300-al kevesebb volt. Ez akkor lenne riasztó, ha valamiféle trendszerűség lenne a folyamatban, de eddig ilyenről szó sincs. Egy-egy kiugró hónap máskor is előfordult (ahogy vannak kedvező hónapok is, szokatlanul alacsony halálozási adattal), de a tényleges helyzetet akkor látjuk, ha az éves számokat nézzük. Ez pedig az utóbbi években stabilan 130 ezer körül van, ami a 70-80 évvel ezelőtti születésszámokat és a kivándorlási adatokat figyelembe véve reálisnak mondható.

Forrás: KSH

Az év eleji megugrás, amint a statisztika is mutatja, máskor is előfordul, van, amikor januárban, van, amikor a tél vége felé. Logikus, hogy télen több halálozás történik, hisz ez az évszak jobban igénybe veszi különösen az idős emberek szervezetét, és az influenzajárvány, ami még az aktív korosztályoknak is keserves napokat tud okozni, érthetően megnöveli a halandóságot azok körében, akik már amúgy is életük vége felé járnak.

Természetes folyamatok

Az idei január szokatlanul hideg volt: ehhez hasonló 30 év, 1987-ben volt megfigyelhető. A legtöbb embert megviselte, érthető, hogy az idős, legyengült korosztályt fokozottan sújtotta. Ráadásul az idei influenzajárvány durvább volt, mint a szokásos, és még a védőoltással sem sikerült teljesen eltalálni az adott vírust, így sokan a beoltottak közül is elkapták a betegséget. A jelenség tehát önmagában megmagyarázható, ami lényeges, az egész éves adat lesz.

Az éves 130 ezres halálozási szám természetesnek mondható annak fényében, hogy 70-80 évvel ezelőtt évi 150 ezres, sőt némelyik évben ennél jóval nagyobb születésszámok voltak jellemzőek. Ha figyelembe vesszük az akkori csecsemőhalandóságot, a második világháború hatásait és a későbbi kivándorlást, az évi 130 ezres szám reális. Az adat a következő 1-2 évtizedben még vélhetően nem csökken, hisz az igen népes, most 60-63 éves Ratkó-korosztály bővíteni fogja az idősek táborát.

Születésszám

A születésszám ezzel szemben stabilnak tűnik, évi 90 ezer körül. A két adat eltérése évi 40 ezres természetes fogyást eredményez, ami vélhetően a következő 10-20 évben is jellemző lesz. A továbbiakat már az határozza meg, hogy fennmarad-e az igen alacsony, 1,4-es termékenységi mutató (egy nőre, avagy két emberre 1,4 gyermek jut, így egy nemzedék alatt 30 százalék a csökkenés), vagy növekszik valamelyest. Ha fennmarad, és az egyszerűség kedvéért 30 évnek tekintjük az átlagos gyermekvállalási kort, akkor 30 év múlva csak 63 ezer, 60 év múlva 44 ezer, 90 év múlva 31 ezer, 120 év múlva 22 ezer gyermek születne.

A távoli jövő

Ilyen hosszú távon persze felmérhetetlenek a népesedési folyamatok, de vélhető, hogy vagy megnövekszik időközben a gyermekvállalási kedv, vagy a nagy népességcsökkenés és az időközben Nyugat-Európához való gazdasági felzárkózás hatására megnő a bevándorlás, immár a leendő kormányok hathatós támogatásával, hisz a nagy népesség-, és főleg munkaerő csökkenést nyilván el akarják majd kerülni. Ez azonban még távoli probléma, egyelőre marad az évi 40 ezres fogyás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG