Hirdetés
Hirdetés

Németországba menekülnek a török diplomaták és katonatisztek

Káncz Csaba, 2017. május 08., 10:00

Az áprilisi népszavazás óta még magasabb sebességbe kapcsolt a megtorlás Törökországban. Egyre több magas rangú diplomata és katonai attasé kér menedékjogot Németországban, aláásva a török nemzetbiztonságot. Washington katonailag is a kurdok mögé állt Szíriában, megvalósul tehát Erdogan rémálma.

Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA/YURI KOCHETKOV)
Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA/YURI KOCHETKOV)

Az április 16-i török népszavazáson az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelezte: súlyos legitimitási problémát vet fel, hogy a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) néhány órával az urnák lezárása előtt úgy döntött, hogy azokat a szavazólapokat is érvényesnek fogadja el, amelyeket előzőleg nem pecsételtek le az YSK tisztségviselői. Bülent Tezcan, a CHP elnökhelyettese ekmondta: a Legfelsőbb Választási Tanács csalást tett lehetővé a népszavazáson. Nos, az új  erdogani szultanátusban ez egy súlyos politikai melléfogásnak bizonyult.

Megtorlási hullám

Hirdetés

A CHP ugyanis az újabb leszámolási hullám kiemelt célpontja lett. A kormányzó AKP párt módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek, amely megszüntetné a CHP elnökének és hat másik országgyűlési képviselőjének parlamenti mentelmi jogát. Egy április 29-én kelt törvényerejű rendelettel ugyanakkor a kormány 3974 alkalmazottat távolított el állami intézményekből - beleértve 484 akadémiai kutatót – azzal a váddal, hogy „terrorista csoportokkal állnak kapcsolatban”. Április 27-én 9000 rendőrt függesztettek fel az állásából, és mintegy ezret őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy Fethullah Gülen amerikai hitszónokkal kapcsolatba hozhatók.

A tavaly júliusi puccskísérlet óta tartó rendkívüli állapot során a török hatóságok rendszeresen gátolják a hozzáférést a Twitterhez és Facebookhoz, több száz honlapot betiltottak és a legújabb adatok szerint már 230 újságírót tartanak rács mögött.  Egy török bíróság pedig múlt pénteken elutasította a Wikimédia Alapítvány fellebbezését, s ezzel fenntartotta a Törökországban április 29. óta elérhetetlen online enciklopédia oldalainak blokkolását. Értesülések szerint a török hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a Wikipédia üzemeltetője felszólítás ellenére sem törölt két angol nyelvű szócikket, amely azt állította, hogy Törökország dzsihadistákat támogat Szíriában, ezzel pedig "olyan csoportokkal működött együtt, amelyek lejárató kampányt folytatnak Ankarával szemben".

Titkok kerülnek külföldre

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy Németországban már 450 főre nőtt azon török diplomaták, magas rangú katonatisztek és bírók száma, akik családjaikkal együtt menedékjogért folyamodtak. Egyesek közülük eddig Belgiumban szolgáltak a NATO központjában. De egy korábbi, Afrikában szolgált katonai attasé is politikai menedékjogért folyamodott. El lehet képzelni, hogy a magasrangú diplomaták és a katonai hírszerzéshez közelálló attasék menekülése milyen csapást jelent a török nemzetbiztonságra és katonai titkokra.

Erdogan híján van azon képességnek, hogy kompromisszumokkal csökkentse a belpolitikai feszültséget. Éppen ellenkezőleg: akárcsak egy utcai harcos, örömét leli abban, ha megalázhatja ellenfeleit. Sőt minél tovább van hatalomban, annál inkább eltökélt az ellenzék figyelmen kívül hagyásában és a saját politikájának minden áron való keresztülvitelében.

De míg  Erdogan a határokon belül láthatóan azt csinál, amit akar, külpolitikai mozgástere igencsak behatárolt. Washington ugyanis katonailag is teljes vállszélességgel beállt az észak-szíriai kurdok (YPG) mögé. Trump célja, hogy a kurdoknak autonómiát harcoljon ki Szíriában - egy rémálom a törököknek - és ezzel sakkban tudja majd tartani mind Ankarát, mind Damaszkuszt, mind Teheránt.  Erdogan május második felében látogat Trumphoz, ahol az Ankara számára neuralgikus kurd kérdésben nem várható számára áttörés.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ne ijedj meg az OTP-től, Trump nyomta le az autógyártókat

Ne ijedj meg az OTP-től, Trump nyomta le az autógyártókat

A péntek hosszú hétvégét is jelentett sokaknak, így gyér volt a forgalom, de voltak meglepetések a tőzsdéken. A német autógyáraknak Trump szólt be, és ezzel lenyomta a DAX indexet, az olajrészvényeket az olajár sújtotta. Itthon az OTP esésének zömét az osztalékszelvény levágása okozta, a Mol esett, a Richter felment.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?