Hirdetés
Hirdetés

Riválist kap a bitcoin? Nagy dobásra készül az épülő diktatúra

Kollár Dóri, 2017. december 04., 12:32

Venezuelában egy kicsit máshogy működik az élet, mint a világ többi részén, az olajmilliárdokon épülgető diktatúrát irányító „elnöknek” időnként egészen meghökkentő ötletei támadnak. Szankciókat vezetettek be országa ellen? Akkor jöjjön az olajjal megtámogatott kriptodeviza.

EPA/Miguel Gutiérrez
EPA/Miguel Gutiérrez

Venezuela egyre csúnyább gazdasági szankciókat kap a választások gyanús eredménye, a tomboló éhínség, és a hellyel-közel diktatórikussá váló államrend miatt. Nicolás Maduro, a dél-amerikai ország elnöke persze országa ellen indított pénzügyi háborúnak titulálja mindezeket, és nem akármilyen megoldással kerülné ki a büntetőintézkedéseket.

Petro? Petro!

A tegnapi bejelentés alapján Venezuela olyan kriptovalutát indítana, amelynek alapja a világ legnagyobb olajtartaléka lenne, és nem túl kreatívan „petro” névre keresztelnék el.

Maduro nagyon kevés részletet árult el a tervezett bevezetésről, vagy hogy egyáltalán hogyan tudná a szenvedő OPEC-tagállam létrehozni ezt.

Hirdetés
Lecserélnéd a bitcoint, de nem győzött meg a petro? Itt írtunk a megbízhatóbb lehetséges alternatívákról a Privátbankáron. >>>
Ha pedig mégis maradnál a bitcoinnál, a Winklevoss-fivérek története is érdekes lehet. >>>


A bejelentést helyszínen nagy üdvrivalgással köszöntötték, különösen az elnök azon kijelentését, hogy a 21. század végre megérkezett.

A meghökkentő ötlet tálalása később sem lett kevésbé szürreális, Maduro televíziós beszédében karácsonyi dalok és táncműsor mellett beszélt arról, hogy olaj, gáz, arany és gyémánttartalékokat is a kriptodeviza alapjaiba tennének, amely a reményeik szerint segítene biztosítani az ország pénzügyi szabadságát, kikerülve a szankciókat.

A venezuelai ellenzék komoly kétkedéssel fogadta a terveket, egyúttal pedig emlékeztették az elnököt arra, hogy ennek elfogadásához kongresszusi beleegyezés szükséges. Többen kételkednek abban is, hogy a petro valaha megvalósul a Venezuelában tomboló brutális gazdasági és társadalmi válság közepén.

Félelmetes összeomlás Venezuelában

A tényleges venéz fizetőeszköz, a bolivár egyébként hónapok óta zuhan, a túltolt pénznyomtatás 57 százalékkal értéktelenítette a bolivárt a dollárral szemben a feketepiacon csak az elmúlt hónapban. Ez megdöbbentő mélységbe süllyesztette a havi minimálbért: jelenleg kevesebb, mint 5 dollár, azaz mai árfolyammal számolva 1322 forint.

Jelenleg több millióan éheznek és élnek mélyszegénységben Venezuelában, nekik Maduro ötlete nem valószínű, hogy enyhülést hoz. Közgazdászok szerint az elnök most arra játszik, hogy a petróval fizesse ki a kötvényeseket és a hitelezőket, de ez a terv hosszútávon nagyon bizonytalan, már csak azért is, mert a venezuelai kormányzatnak nemzetközi szinten is pocsék a híre.

Angel Alvarado ellenzéki politikus szerint a petro ötlete nem más, mint Maduro újabb bohóc ötlete, amely teljességgel hiteltelen.

Jól sikerültek a szankciók

A kriptodeviza ötlete ezzel együtt komoly üzenet a világnak, az amerikai szankciók minden valószínűséggel tényleg fájnak Venezuelának, az ország lényegesen nehezebben tud pénzt mozgatni nemzetközi szinten. A Trump-adminisztráció szankciói a venezuelai kormánytagokat, az olajvállalat vezetőit, és a kötvényvásárlásokat célozzák

Hihetetlen formában a bitcoin A Privátbankár.hu-n is többször foglalkoztunk azzal, hogy milyen repülésben van a bitcoin. Ahogy azt pár napja is írtuk minden korábbinál magasabbra, 10 ezer dollár fölé emelkedett a bitcoin árfolyama november 29-én. A szerdán elért rekordárfolyam azt jelenti, hogy a bitcoin értéke mintegy 63 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, és több mint 900 százalékkal az év eleje óta. Részletek. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?