6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága miatt egyre későbbre tolódik majd a nyugdíjkorhatár. Más kérdés, hogy ez nem hoz megoldást a „minimálbér-nemzedék” számára az időskori biztonság megteremtéséhez, s nem lesz megoldott idősebb munkavállalók foglalkoztatása sem.

A nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának nehézségei időről - időre felvetik azt a kérdést, hogy milyen eszközökkel lehet a problémán enyhíteni. Az egyik ilyen lehetséges eszköz a nyugdíjkorhatár emelése, amit a születéskor várható élettartam növekedése, más oldalról pedig a gazdasági kényszer, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága diktál. Az Európai Unióban 2005 és 2050 között a 0-54 éves korig csökkenni fog a népesség – a 15-39 év közötti nemzedékben negyedével esik vissza a létszám – miközben a 65-79 éves korosztályban 44,5 százalékkal többen élnek majd, míg a 80 év felett élő európai polgárok aránya közel háromszorosára nő majd. Mindez azt jelenti, hogy az EU-ban a 65 évesnél idősebb népesség aránya a jelenlegi 24,6 százalékról 2050-re 52,8 százalékra nő majd. Hazánkban első látásra kissé kellemesebb a helyzet: a jelenlegi 22,8 százalékról 48,3 százalékra emelkedik majd az elvben nyugdíjkorhatár felett élők aránya, ám így is megoldhatatlannal tűnik a feladat.

Havi 34 ezer fedezetlen új nyugdíjas

A korfa átalakulását több államban, így hazánkban is igyekszik lekövetni az I. (állami) nyugdíjpillér: jelenleg Magyarországon is átmeneti helyzetben vagyunk: a korábbi 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár néhány éven belül fokozatosan 65 évre emelkedik. Az átmeneti helyzet annak fényében érdekes, hogy a szabályozás nyomán ma viszonylag kevés új tag lép be új nyugdíj-jogosultként a piacra, ám mint ahogy azt Farkas András, a Consequit értékesítési igazgatója egy korábbi sajtóbeszélgetésen elmondta, a helyzet átmeneti: a következő 15 évben 2,147 millió honfitársunk éri el a nyugdíjkorhatárt – kiöregszik a „GYES-nemzedék, azok a polgárok, akik az új családtámogatás bevezetésének köszönhetően születtek -, miközben ugyanezen időszak alatt a munkaerőpiacra csak 1,634 millió új munkavállaló érkezik, vagyis évente közel 34 ezer fővel lesznek többen a nyugdíjasok, mint a munkaképesek. Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a gazdasági függőségi ráta, amelyet a nem dolgozó népesség és a foglalkoztatottak aránya ad ki - már ma is rendkívül alacsony, 1,62-es arányt mutat hazánkban, jól látható, hogy a rendszer akár néhány éven beül fenntarthatatlan lesz. (Hiába mutat a demográfiai (teljes) függőségi ráta – az inakív korban lévők és a keresni képesek aránya – sokkal jobb, 0,46-os arányt, a járulékfizetés nélküli foglalkoztatás, illetve az utóbbi időben felerősődő külföldi munkavállalás komolyan csökkenti az itthoni nyugdíjbevételt.)

A 65 éven felüliek aránya az aktív népességhez viszonyítva

2005 2025 2050
EU 24,60% 35,50% 52,80%
Magyarország 22,80% 34,50% 48,30%



forrás: Consequit

 

Emelkedő nyugdíjkorhatár

Érzi ezt a ma gazdaságilag aktív 25-55 éves korosztály is, s ezért úgy vélik, hogy amikor majd ők mennek nyugdíjba – akár akarják, akár nem - magasabb korhatárokkal kell szembesülniük – derül ki az UNION Biztosító megbízásából 2013 decemberében készített reprezentatív felmérésből. A megkérdezettek úgy érzik, hogy a nyugdíjkorhatár az idő múlásával párhuzamosan fokozatosan emelkedni fog. A nyugdíjkorhatárhoz legközelebb eső (45-55 éves) korosztály tagjai azon a véleményen vannak, hogy átlagosan 68 éves korukban fognak majd nyugdíjba vonulni. A középkorosztály tagjai (35-44 évesek) a várt nyugdíjba - vonulás időpontját már átlagosan 70 éves korukra teszik. A most családalapítás idején tartó 25-34 évesek körében pedig már 72 év a nyugdíjbavonulás várható időtartama. Arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e az ilyen jellegű változtatással, 90 százalékuk elutasító, s csak 10 százalékuk gondolja azt, hogy a nyugdíjrendszer hatékonyan működéséhez megfelelően tud hozzájárulni a korhatár jelentős emelése. Ennek kapcsán komoly probléma – értett egyet Farkas András is egy közelmúltban tartott sajtóbeszélgetésen -, hogy már a jelenlegi helyzetben sem igazán biztosított az 55 év felettiek foglalkoztatása és ez a helyzet csak romlani fog.

Mire számíthat a minimálbér-nemzedék?

A nyugdíj elején még "költünk"

Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a még várható élettartam férfiaknál további 14, nők esetében 18 év. Az aktuális nyugdíjkorhatár után várható élettartam egyre nő, miközben az számszerűsíthető tény, hogy az átlagnyugdíj a KSH 2013-as becslése szerint az átlagkereset mindössze 66 százaléka. A nyugdíjba vonulás után a kiadások azonban nem csökkenek ugyanilyen mértékben, így mára megkérdőjelezhetetlenné vált az aktív években való előtakarékosság szükségessége, a nyugdíjas évek életszínvonalához tartozó anyagi fedezet megteremtése érdekében. A nyugdíjbiztosítás erre megfelelő termék – vélekedik a saját termékkel március 1-től a piacon lévő MetLife Biztosító vezérigazgatója, Bartók János. Bár a jogszabály szigorú kereteket szabott a nyugdíjbiztosítási termék esetében a nyugdíjba vonulás előtti hozzáférés korlátozása terén, e terméknél is adott, hogy a programhoz kapcsolódva eseti befizetéseket teljesítsenek, amelyekhez nyitott a hozzáférés.

De a nyugdíjba menők számára sem túl rózsás a helyzet: jelenleg a nyugdíj az utolsó nettó bér 80-90 százalékát teszi ki, ez a legoptimistább becslés szerint is 2050-re 50 százalékra eshet vissza. Ráadásul rendkívül komoly különbségek vannak a nyugdíj összegében: míg Budapesten átlagosa 113 forintot fizettek ki átlagosan egy nyugdíjasnak, addig Szabolcs-Szatmár megyében csak 77 ezer forint volt ez az összeg. A következő években pedig tömegével éri majd el a nyugdíjkorhatárt az elmúlt 20-25 év „minimálbér-nemzedéke”, akiknek jövőbeli juttatási várományáról mindent elmond az, hogy az öregségi teljes nyugdíj összege 4 éve változatlan, 28 500 forint. További érdekesség, hogy az új alaptörvény szerint már állampolgári jog az öregségi ellátás – vagyis az Alkotmány alapján immár az I. pillér szolgáltatása sem „biztos”.

Öngondoskodás kell

A jövő nyugdíjasainak aktív korukban maguknak kell félretenniük öreg napjaikra, mert az állami nyugdíjból nem fognak tudni megélni – figyelmeztet a Világbank is. Felmérésük szerint a polgároknak fizetésük legalább 10-15 százalékát kéne félretenni ahhoz, hogy utolsó nettó fizetésük 80-90 százalékához legalább hozzáférjenek. Ennek forrása azonban ma meglehetősen bizonytalan, hiszen – miként a Generali egy közelmúltbeli felmérése rávilágít a megtakarítani képes ügyfelek aránya a 2011-es 40 százalékról 2013. őszére 18 százalékra zsugorodott, s az átlagos megtakaírás is csak a jövedelem 4 százalékát teszi ki.

Égetően fontos volt tehát, hogy a biztosítók hosszú lobbizása nyomán ismét adókedvezmény segítse az öngondoskodást. Januártól a minimum 10 éves tartamú nyugdíjcélú szerződés után 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adójóváírást lehet igénybe venni. Az adójóváírás összegét minden esetben a nyugdíj-biztosítási számlán írja jóvá a NAV. Biztosított valamennyi, 55. évét be nem töltött ember lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG