5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Döntött az Alkotmánybíróság: a jogalkotónak joga van kivételes esetben belenyúlni korábbi szerződésekbe, de ennek az intézkedésnek a bírósági gyakorlatot figyelembe kell vennie.

Döntött az Alkotmánybíróság abban a két alkotmányértelmezési kérdésben, amellyel a kormány fordult a taláros testülethez. A kabinet azt tudakolta, hogy

- Az alaptörvényből levezethető-e olyan konkrét fogyasztóvédelmi rendelkezés, amely szerződési feltétel, bírósági ítélet vagy jogszabály alaptörvény-ellenességét okozná?

- A devizahitel-szerződések milyen keretek között módosíthatók jogszabállyal?

Az Alkotmánybíróság elvi állásfoglalása szerint a második kérdésre a válasz: kivételesen bele lehet nyúlni a szerződésekbe, ugyanakkor - figyelmeztetett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke - ennek kapcsán a bírósági gyakorlatot kell figyelembe venni.

A jogot a szerződések utólagos módosítására - miként az a Portfólió tudósításából kiderült - az teremti meg, hogy az állam (kormány) joga és feladata a fogyasztóvédelem intézményrendszerének és jogszabályainak megteremtése. Ugyanakkor az, hogy az Alaptörvényben meghatározott elvek - például a fogyasztóvédelemre vonatkozó szabályok - egyes szerződések esetében hogyan érvényesülnek, azt nem lehet alkotmánybírósági vizsgálat tárgya.

Varga a gazdasági megoldásokra hajlik

Az Alkotmánybíróság döntése visszaigazolta a kormány eddigi lépéseit, a kormány eddig is arra törekedett, hogy alkotmányos alapokon, érdekegyensúlyra törekvő döntéseket hozzon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn újságíróknak. A nemzetgazdasági miniszter szerint mindennek köszönhető, hogy csökken a devizahitelesek aránya az országban, és csökkent az ország sérülékenysége.

Elmondta: fontos kérdés, hogy a parlamenti választások után a következő kormány a következő ciklusban mindenképpen folytassa a devizahitelek megszüntetést, kivezetését.

A döntés nyomán még mindig nem kerültünk sokkal közelebb a helyzet megoldásához. Hiszen a bírósági gyakorlat ismeretében - konkrétan a Kúria decemberi jogegységi döntését követően - fordult a kormány az Alkotmánybírósághoz.

Akkor - mint ismert -, a Kúria az alábbi pontokról döntött:

- A deviza alapú kölcsönszerződésekben az adós devizában adósodott el, amiben ő viseli az árfolyamkockázatot.
- A szerződési feltételek emiatt nem ütköznek érvénytelenségi szabályba, nem uzsorás szerződések.
- A pénzügyi intézményt terhelő tájékoztatási kötelezettség kiterjedt a szerződésekre.
- Ha a bíróság a szerződés érvénytelenségét állapítja meg, akkor a szerződés visszaállítására kell törekednie.
- Ha valamely pontot érvénytelennek találja a bíróság, azon a ponton felül a szerződés köti a feleket.

Az "egyetlen" nyitva hagyott kérdésben az Európai Bíróság határozatára vár jelenleg a Kúria. Ennek 1-2 hónapon belül várható megszületése előtt egy hónapja tett iránymutatásul szolgáló indítványt az Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka, Nils Wahl. Eszerint megvizsgálhatóak a tisztességtelenség szempontjából azok a szerződési feltételek, amelyek a külföldi pénznemben meghatározott kölcsön folyósítására a kölcsön törlesztésekor alkalmazandó átváltási árfolyamtól eltérő átváltási árfolyam, vagyis árfolyamrés alkalmazását írják elő.

Bár a főtanácsnok szerint ezen feltételek a szerződés úgynevezett elsődleges tárgya alá tartozónak tekinthetők és emiatt alapesetben a tisztességtelenség szempontjából nem lennének vizsgálhatóak, ám azt egyedi alapon mégis vizsgálandónak tartja a főtanácsnok, annak fényében, hogy vajon az ügyfelek megértették-e, hogy a vételi és az eladási árfolyam közötti különbözetből eredően többletterhet viselhetnek, illetve, hogy ezek a feltételek kellően érthetőek és világosak voltak-e.

E témában a Kúria tavaly nyáron - épp az árfolyamrés esetében született, eredetileg precedens-jellegűnek beharangozott egyedi döntése - kimondta, hogy az árfolyam változásával kapcsolatos esetleges terhekről, kockázatokról az ügyfél pontos tájékoztatást kapott a szerződéskötéskor. A szerződések zöménél a folyósítás és a törlesztés rendszerére vonatkozó szabályok a szerződések részei voltak, így azokra - elvben - a közjegyzői okiratba foglaláskor külön is felhívták a figyelmet, majd annak megértését az adósok írásban is megerősítették - ettől kezdve jogi alapon támadhatatlan. (Az, hogy miért számít megértésnek, ha a közjegyző egy 4-5 oldalas szerződés teljes szövegét monoton hangon végigdarálja, ahelyett, hogy a jogszabály azt írná elő, hogy ilyen esetekben a legfontosabb feltételek pontszerű kimutatása történjen meg, amit az ügyfél tényleg be tud fogadni, egy másik, messze vezető kérdés.) Ráadásul a legtöbb szerződéshez kötelező elemként kockázatfeltáró nyilatkozat is készült, ami szintén tartalmaz az árfolyamrés alkalmazására szóló figyelmeztetést - az ügyfelek ezeket is aláírták - szakértők szerint jogi alapon nehezen megoldható kérdés, hogy ezek után helyt lehet-e adni olyan keresetnek, amely azt panaszolja fel, hogy a fenti dokumentumokat "szakmányban" íratták alá a hitelfelvevővel.

Az Alkotmánybíróság mai - többségi - határozata szerint ugyanakkor mind a témában hozott bírói döntéseket, mind a helyzettel kapcsolatban alkotott jogszabályokat felülvizsgálhatja az Alkotmánybíróság és alkotmányellenesség esetén mind az egyedi bírósági döntések, mind a jogszabályok semmissé tehetõek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG