5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Olyan bankszanálási törvényünk lesz, ha ma szentesíti a Parlament a beterjesztett javaslatot, ahol a bankszanálási jogkörrel rendelkező MNB beszél meg lényegében mindent a szanálási jogkörrel rendelkező MNB-vel, miközben a vizsgálat alá vont intézmény igen szerény jogorvoslati lehetőséggel élhet a folyamat alatt.

Rendkívül erős jogosítványokat kap a magyarországi bankszanálási hatóságként fellépő Magyar Nemzeti Bank, amennyiben a Parlament ma elfogadja az erre vonatkozó törvényt. A felügyeleti jogköröket is ellátó jegybank nem csak egyedi hazai banki ügyekben, hanem külföldi bankok magyarországi leánybankjai esetében is határozhat meg szanálási feltételeket: abban az esetben, ha az anyabank hatósága nem ért egyet az MNB álláspontjával – és nem az Európai Bankhatóság (EBH) által meghatározott csoportszintű szanálási tervről beszélünk – , a jegybank a törvény szerint jogot kap arra, hogy a magyarországi leánybankra vonatkozó, általa megalkotott szanálási tervet érvényre juttathassa.

A két macska esete

Érdekes helyzetet teremt az, hogy az MNB Karinthy-val szólva ("álmomban két macska voltam”) önmagával kell, hogy egyetértsen nagyon fontos kérdésekben meghozott döntésben. A szanálhatóság lehetőségének megteremtése érdekében a szanálási feladatokat ellátó jegybank ugyanis a felügyeleti tevékenységet ellátó MNB-vel történt előzetes egyeztetést követően, sőt egyes esetekben kifejezett engedélyének beszerzésével írhatja elő az adott pénzügyi intézménynek a kritikus funkciók ellátására vonatkozó – csoporton belüli, vagy harmadik féllel kötött – szolgáltatási szerződések kidolgozását, módosítását, új szerződések megkötését. Ugyancsak előírható egyes eszközök elidegenítése, vagy komplett üzletágak bezárása, értékesítése.

Az OBA-ra bízzákA problémás intézmények megsegítésére szolgáló Szanálási Alap (SZA) az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) elkülönülten működik, a vele kapcsolatos munkát ugyanakkor az OBA intézményére testálja a jogszabály. Az SZA-hoz kötelező csatlakozni, a kezdő befizetés – amely tehát az OBA-díjon felül van – az adott intézmény jegyzett tőkéjének 0,05 százalékát teszi ki. Az SZA igazgatósága ezen felül dönt majd a mindenkori éves díj mértékéről. Az OBA összesen legfeljebb a kártalanítási kötelezettsége alá tartozó betétállomány 0,4 százalékának mértékéig ugyanakkor köteles lesz hozzájárulni a szanálás finanszírozásához - abban az esetben, ha a szanálási intézkedés biztosítja a betétesek hozzáférését megtakarításaikhoz.

A szanálás megindításához nem csak a pénzügyi intézmény fizetésképtelensége szükséges, elég ehhez az is, ha a Felügyelet prognosztizálja a fizetésképtelenség várható beálltát. Arról, hogy elvben más lehetőség adódhatna az intézmény megmentésére, arról a szanálási jogkörben eljáró MNB határoz, mint ahogy a jegybank feladata annak kimondása is, hogy a szanálást közérdek indokolja.

Saját szabályok is dönthetnek bankot

A szanálási folyamat során a legfőbb elvárás, hogy közpénzbe lehetőleg ne kerüljön a bankmentés, az csak ezután következik, hogy a szanálás alatt álló bank vagyoni értéke ne sérüljön. A prognosztizálható fizetésképtelenség körében az objektív okok – nem teljesített kifizetések, stb. - mellett ott van a tőkekövetelményeknek való meg nem felelés is, ám mivel a tőkekövetelmények meghatározása a jegybank feladata, az MNB lényegében saját maga „kergetheti” szanálásba a meggyengültnek látszó hitelintézeteket pl. úgy, hogy magasabb, számukra teljesíthetetlen tőkekövetelményeket ír elő.

A szanálási intézkedés meghozataláról ugyanakkor előzetesen egy független értékelő hoz döntést, az értékelők személyére az MNB legalább félévente pályázatot hirdet. A független értékelés önmagában nem, csak a szanálást elrendelő határozattal együtt támadható meg.

Harmatgyenge jogorvoslati lehetőségek

A szanálással kapcsolatos jogok is a szanáló szervezetet védik. Az eljárásról csak akkor kell minimum 15 nappal az eljárás indítása előtt tájékoztatni a szervezetet, ha az az eljárást nem veszélyezteti. A vizsgálat lefolytatására a törvény 9 hónapot ad, annak eredményeinek véleményezésére az adott intézménynek minimum 8, maximum 20 napja van. Jogorvoslati eljárás indítására a szanálási jogkörben hozott határozatok kézhezvételét követő 8 napon belül van lehetősége az érintett intézménynek. A törvény kiköti, hogy a szanálási határozatnak bíróság általi megváltoztatására nincs mód, tehát a határozat vagy semmis lesz a bíróság döntése után, vagy maradéktalanul végrehajtható.

Az ügyben a kijelölt Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság alapesetben tárgyalás nélkül dönt, tárgyalást csak a felek kérésére rendelhet el. A felülvizsgálati kérelem benyújtásának halasztó hatálya nincs, annak végrehajtását csak a bíróság rendelheti el egyedi mérlegelés alapján.

Érdekes kitétel, mely szerint a bíróság a döntés meghozatalához a szanálási feladatkörében eljáró MNB által a megtámadott döntés előkészítése során készített gazdasági-pénzügyi elemzéseket és számításokat a bizonyítékok között értékeli. Arról, hogy ezeket a megállapításokat hol és milyen módon vitathatja az érintett pénzügyi intézmény, a vonatkozó törvénypont nem ad támpontot. Így viszont lényegében csak rendkívül korlátozott lehetősége lesz bármely pénzügyi intézménynek, hogy folyamatában vitassa a szanálási eljárás megindításának jogszerűségét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG