8p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Számos kérdést vet fel az új integrációs törvény szabályaival kapcsolatban az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet csődje - például a betétesek lassabban jutnak pénzükhöz, mint egy "sima" bankcsőd esetén. Az sem tiszta, hogy miért épp csak az OBA fizeti a károkat, ugyanakkor megnyugtató, hogy a jelenlegi ismeretek szerint még egy ilyen eset nem következhet be.

Miközben folyamatosan jelennek meg a bajba jutott Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezettel kapcsolatban a védtelen ügyfelek számára kedvező hírek a nyugdíjak folyósításának megoldásáról, vagy épp arról, hogy az adófizetés terén ezúttal a NAV nem lesz olyan szigorú, mint általában azokkal, akiknek a becsődölt takaréknál van számlájuk, s ezért nem tudnak utalni, számos olyan kérdés merül fel a takarékszövetkezet bedőlésével kapcsolatban, amely okán úgy gondoljuk, az illetékesek mihamarabbi gyors lépésére, jogszabályváltozásokra volna szükség.

Határidő csak az OBA-t köti

A takarékszövetkezetek újfajta integrációjának problémamegoldó képessége a napokban vizsgázik, s bizony az eddig ismert hírek szerint nem túl rózsás az eredmény. Németh Lászlóné, a miniszterelnökség takarékszövetkezeti integrációért felelős államtitkára a kormany.hu-nak nyilatkozva kedden arról beszélt, hogy a társaság betéteseinek kártalanítása augusztus elején megtörténhet a törvényben meghatározott 100 ezer eurós (cca 31 millió forintos) mértékig. Ami érdekes: az év elején a becsődölt Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet esetében az Országos Betétbiztosítási Alapnak a csőd január 23-i kimondását követően a követelések 94,1 százalékát 7 munkanapon belül sikerült kifizetnie, s a törvényben előírt 20 napos határidő végére mindössze 0,4 százalékos volt a nem rendezett – vitatott – védett követelésrész.

Az új integrációs törvény szerint ugyanakkor - hiába lett elvben kimondva az Orgovány és Vidéke csődje múlt pénteken, július 4-én -, a kárfelmérés és így a kifizetés sem indulhat meg az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válásáig. Ugyancsak furcsa, hogy míg az OBA kártalanítási folyamatára érvényben van a 20 napos rendezési határidő, az integrációs törvény a kártalanítási folyamatba bekapcsolja a Takarékbankot, amely az integrációs törvény 17.§. 3. bekezdése szerint köteles átvenni minden olyan szövetkezeti hitelintézet likvid vagyonát és az azzal fedezett betétállományt, amelynek működési engedélyét a Felügyelet visszavonta. A fent említett likvid vagyon átvételére, illetve az azzal fedezett követelések betétesek részére történő kifizetésére ugyanakkor nincsenek olyan kemény szabályok, mint amelyek az OBA kártalanítási eljárását kötik.

A meglévő vagyonelemekből az OBA mit sem lát

Külön érdekesség, hogy számos kérdés merül fel a likvid vagyonnal kapcsolatban is. A Privátbankár.hu kérdésére Pulay Kristóf, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) szóvivője elmondta, likvid vagyonként kell kezelni a hitelintézeti törvény szabályai szerint a pénzt vagy azonnal pénzzé tehető eszközök összességét. A törvény szerint az MNB által kirendelt felügyeleti biztosok feladata, hogy vizsgálatuk alapján javaslatot tegyenek a szövetkezeti hitelintézet likvid vagyona által fedezett betétállomány mértékére és annak az állománynak a Takarékbank Zrt., által történő átvételére.

A betétesi követelések azon része ugyanakkor, amely mögött nem áll likvid vagyon, átszáll az OBA-ra. (Szakértők szerint a likvid vagyonnal fedezett követelésrész egy-egy ilyen csőd esetén rendkívül alacsony, ezért is érthetetlen ez a megkülönböztetés.)

Hogy pontosan mekkora összegű kártalanításról lehet szó, egyelőre nem ismert, az MNB eddig csak azt közölte, hogy adatai szerint 28 ezer betétese volt az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek. Emlékeztetőül: a már említett Körmend és Vidéke esetében 10 072 betétesnek 27,8 milliárd forintnyi követelése volt – a szám tehát nem lesz kicsi...

Hova tűnt a takarékok pénze?

Ami a mostani helyzetben még érdekesebbé teszi a kártalanítást, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügye az első eset, amikor olyan takarékszövetkezet felszámolása kezdődik meg, amely az új integráció tagja - a Körmend és vidéke nem volt tagja az SZHISZ-nek –, ráadásul az integrált takarékok közé tartozott. Mindez abból a szempontból fontos, hogy olyan takarék felszámolása kezdődik meg, amely az elmúlt években ügyfelei betétjeinek védelme érdekében évről-évre pénzt fizetett be a takarékok intézményvédelmi alapjába is.

Miután több szövetkezeti tömörülés volt, ezek különböző szintű intézményvédelemmel bírtak, ugyanakkor a Takarékbank mint ernyőbank által fémjelzett integrált takarékok intézményvédelmi alapja, az OTIVA a független elemzők szerint is messze a legjobban működött. Az integrációs törvény alapján a korábbi intézményvédelmi szervezetek (OTIVA, TAKIVA, REPIVA, HBA) megszűntek, ugyanakkor kérdéses, hogy egy olyan takarék esetében, amely bizonyíthatóan fizetett pénzeket a közös alapba, hogyan fordulhat elő, hogy a kártalanítási folyamatba az új integráció egy forintot sem ad – tehát az OBA által kifizetett összegeket sem téríti majd meg – legalább részben. Pontos adatokat nem tudtunk feltárni az OTIVA átadáskori vagyonáról, a Privátbankár.hu-nak nyilatkozók 10 és 17 milliárd forint közöttire becsülik azt a vagyont, amely bement a közösbe, ám a jelek szerint nem a betétesek védelmén keresztül akarja szolgálni az intézményvédelmet. (A többi intézményvédelmi alapnál legfeljebb 1-2 milliárd forint lehetett a szakmai becslések szerint.)

Természetesen a takarékok is fizetnek díjat az OBA számára, eképp az OBA védelem mindenképp megilleti őket, de sokan furcsállják, hogy a betétvédelmi alapnak ebben az esetben is lényegében korlátlan fizetési kötelezettsége van, miközben az SZHISZ-nek elvben lenne lehetősége arra, hogy intézményvédelmi lépést tegyen, ám a szervezet értékelése szerint erre a konkrét esetben nem volt lehetőség.

A mostani helyzetben ugyanakkor azzal szembesülhetünk, hogy az OBA befizetések 80-90 százalékán osztozó bankoknak immár a sokadik – 2011. óta a 4. - takarékszövetkezeti csődöt kell finanszírozniuk. Eközben ugyanakkor az integrációs szervezet szóvivője arról beszél, hogy a mostani példa is bebizonyította, hogy szükség van egy olyan garanciaközösségre, amely a jövőben az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén felül is biztosítja a betéteket, ahol a szövetkezeti hitelintézeti szektor teljes vagyonával áll majd helyt a betétesek megtakarításaiért. Ám ebbe a körbe úgy fest, csak az arra érdemesek léphetnek be, miközben – így is értelmezhető a helyzet – a gondokat más nyakába akarják varrni a teljes takarékszövetkezeti szektor megújításán dolgozók. A zárt klubnak június 17-e óta már 20 tagja van. A garanciaközösség az átvizsgálás eredményei nyomán fokozatosan épül ki 2014. december 10-ig és minden olyan szövetkezeti hitelintézet a tagja lesz, amely megfelel a garanciaközösség feltételeinek – mondta Pulay Kristóf.

Felügyeleti jogkörök az integrációnál

Azzal elvben mindenki egyetért, hogy szükség van az integrációs szervezet és a Takarékbank által biztosított ellenőrzési-felügyeleti rendszerre, ám némiképp furcsa, hogy a jelenlegi szabályozási rendszerben úgy tetszik, mintha az egyébként az MNB-hez rendelt felügyeleti jogosítványokkal is rendelkezne az SZHISZ és a Takarékbank, ami furcsa helyzeteket teremt. E körbe tartozik az is, hogy az Orgovány és Vidéke kapcsán feltárt drámai problémákra sem a felügyelet, hanem az SZHISZ által felkért független könyvvizsgáló (a Deloitte) jött rá.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél az átvizsgálás alapján feltárt problémák súlyossága, összetettsége, valamint a tőkehiány több tízmilliárdos nagysága miatt a takarékszövetkezet pénzügyi problémái kezelhetetlenné váltak és nem volt lehetőség egyszerű segítő megoldások alkalmazására, a takarékszövetkezet helyzete menthetetlennek bizonyult – érvel az SZHISZ és véleményét osztja az MNB is. Az SZHISZ azért is döntött az érintett takarék kizárásáról, mert a hatóságokat félrevezető, a törvényi előírásokat súlyosan megsértő, a betétesek megtakarításait kockáztató hitelintézetnek nincs helye a takarékszövetkezetek megújuló, és többek közt a fent bemutatott garanciaközösség létrehozását célzó együttműködésében – hívta fel a figyelmet Pulay Kristóf. A vélekedésből ugyanakkor hiányzik a takarékszövetkezeti eszmében, a szövetkezeti hitelintézetek jövőjében bízó, a pénzüket egy takarékszövetkezetre bízó ügyfelek érdekében tett kötelezettségvállalás.

Nem lesz még egy

Kétségtelen, hogy jövő januártól, amikorra a garanciarendszer teljes körű kiépítése megtörténik és a szövetkezeti hitelintézeti szektor valóban teljes vagyonával áll majd helyt a betétesek megtakarításaiért, másképp gondolkodhatunk majd az integrációról. Addig azonban kérdéses, hogy hány társaság nem fér majd be az elitklubba, ahol vélhetően nem is lesz (mert nem is lehet) újabb csőd. A Privátbankár.hu kérdésére Pulay Kristóf úgy nyilatkozott, hogy a társaságok átvizsgálása még folyamatban van, hamarosan lezárul, de a vizsgálat eddigi eredményei alapján kijelenthető, hogy ilyen nagyságrendű, kezelhetetlen mértékű működési és gazdálkodási probléma egyetlen más szövetkezeti hitelintézet esetében sem áll fenn.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG