Hirdetés
Hirdetés

Félmillió felett az árfolyam - hol üzletelhet a bitcoinnal a magyar?

2017. május 12., 15:01

Nem egy özvegyeknek és árváknak való befektetés, elképesztő ingadozásokra képes. De ha valaki úgy dönt, hogy venni vagy eladni akar, az EU-n belül viszonylag könnyen megteheti. Az egyik német bitcoin-piactér már sok éve jól működik, de elvileg automatából vagy magánszemélytől is lehet vásárolni.

A bitcoin nevű digitális fizetőeszköz árfolyama annyira hektikusan változik, hogy mire megírunk egy cikket, már lehet, hogy több százalékkal odébb van. Tegnap este egyes tőzsdéken pár cent híján az 1875 dollárt is elérte az árfolyama, ma délben 1800 dollár körül, korábban így is elképzelhetetlennek tűnő szinteken volt. (A lehetséges okokról itt írtunk.) Ezzel egy bitcoin árfolyama átlépte a félmillió forintot (1800 dollár jelenleg mintegy 513 ezer forint).

Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Mit tegyen az, aki venni, vagy eladni akar? A hatóságok sok országban, így Magyarországon is óvatosságra intenek, vagy egyenesen eltanácsolnak az ilyen, az állami szervektől függetlenül működő fizetőeszközöktől (így a Magyar Nemzeti Bank is). Mások viszont pont ezért a függetlenségért szeretik. Egyes országokban, mint Japán vagy Németország, a jogszabályokat próbálják a való élethez igazítani. Elismerve a bitcoin és társai létét, amelyekben már több tízmilliárd dollár van, és szabályozva használatukat a fogyasztók védelmében.

Hirdetés

7*24

Az angol részvények fő piaca London, a magyar részvényeké Budapest, bár sok részvény forog többféle tőzsdén is. (Például Budapesten, forintért is lehet venni külföldi részvényeket a Béta nevű piacon, sok amerikai és ázsiai részvény pedig Németországban is kapható.) Azért az nem igazán fordul elő, hogy valami 2-3 tucatnyi tőzsdén is forogjon. A bitcoinnal viszont ez a helyzet, amint a Bitcoin.org listája is mutatja.

Ráadásul a kereskedés bitcoinnal 7x24-es rendszerben, azaz a hét minden napján és minden órájában lehetséges, ellentétben a hagyományos tőzsdékkel. (Miért is ne, ha ezt a modern technika lehetővé teszi?) Az egyik weboldal listája szerint rengeteg bitcoin-tőzsde létezik, csak Európában fél tucatnyi.

Németország közel van?

A lista szerint az egyik földrajzilag is közel eső bitcoin-tőzsde (helyesebben inkább platform, piactér, váltóhely vagy kereskedési felület) Németországban van, Bitcoin.de néven. A bitcoin tartása, kereskedése mindig is kockázatos vállalkozás volt, a kereskedéssel foglalkozó weboldalak gyakran váltak már csalások, támadások célpontjaivá. Ezen platform némi bizalmat gerjeszthet annyiban, hogy már 2013-ban is működött. (E sorok írója is kötött ott üzletet.)

Öt nyelven tud jól, számos biztonsági előírást alkalmaz, ugyanakkor nem olcsó, a forgalom 0,6-1,0 százalékát kérik el. (Tőzsdei online részvényüzleteknél 0,25-0,5 százalék a jellemző.) Elvileg magyar nyelvre is be lehet állítani, de az csak a korlátozottan használható Google-fordítást jelenti. Természetesen euró-bankszámla kell hozzá.

Személyesen is lehet

Ezen túl azonban számos más nemzetközi bitcoin-platform is létezik, lehet, hogy a jobb árak érdekében érdemes ezekkel is próbálkozni. (Egy másik felsorolás és sok más tudnivaló az egyik magyar nyelvű bitcoin-portálon itt olvasható.) Elvileg magánszemélytől magánszeméhez menő csere-berével is lehet bitcoint adni, venni, erre is létezik weboldal, a Localbitcoins. Már ha valaki szeret például kávézókban vadidegenekkel találkozva üzletet kötni.

Venni pár év óta egy bitcoin-automatából is lehet egy budapesti belvárosi kávézóban (Anker), ez például akkor lehet hasznos, ha az árfolyam hirtelen nagyon extrém módon lezuhan, és épp nincs megfelelő számlánk. Mint 2015 elején, amikor az ár hirtelen 200 dollár környékére pottyant, de csak 1-2 napra. Ha valaki akkor vett, ma nagyjából nyolcszoros áron értékesítheti. De itt a tőzsdékénél többszörösen magasabb jutalékkal kell számolnunk.

Sok internetes platformon bitcoinnal lehet más fizetőeszközöket, például ethert, litecoint venni. Sokan ennek tulajdonítják a bitcoin mostani áremelkedését.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy zűr a kis olajállamban: pedig Trump is támogatja az uralkodót

Nagy zűr a kis olajállamban: pedig Trump is támogatja az uralkodót

A bahreini szunnita uralkodócsalád Szaúd-Arábia aktív támogatásával elnyomásban tartja a siíta többséget, mert azokat Irán kinyújtott karjának tartja. Washingtonnak komoly érdekeltsége van az országban, hiszen az Ötödik Flotta állomásozik Bahreinben. A kis olajállam 1971-ig brit protektorátus volt, London napjainkban védelmi és kereskedelmi különmegállapodásokra törekszik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?