Hirdetés
Hirdetés

Újra száguld a Tesla, foglalkoztatási adatra veszik az amerikai részvényeket

Eidenpenz József, 2017. július 07., 18:39

Az európai részvények inkább szenvedtek ma, az USA-ban viszont felélénkült a vételi kedv a munkaerő-piaci adatok nyomán. Itthon is süllyedt kissé a BUX, főleg a Mol miatt, a Waberers pedig visszacsúszott kibocsátási árára. Legalább a forint stabil.

Miközben a G20 tanácskozást zajos tüntetések kísérték, a tőzsdék eléggé csendesek voltak Nyugat-Európában, az indexek mínuszból nulla környékére tudtak feljönni. A német index stagnált, a francia egy ezrelékkel esett, a brit két ezrelékkel emelkedett, a dél-európai tőzsdéken az esés volt jellemző.

Az USA-ban kijött a fontos munkaerőpiaci adat, amit Fed is figyel, a nem a mezőgazdaságban létesült munkahelyek száma a vártnál jobban nőtt. Ez növelte a kamatemelés esélyét, erősítette kissé a dollárt és emelte a tőzsdei részvényárfolyamokat. Annak ellenére, hogy az elemzők között sok volt a kritikus hang is, az aadtokat volt, aki legalábbis vegyesnek értékelte.

Hirdetés

Aki nem vesz estére, annak esik az ára?

Az amerikai tőzsdeindexek mindenesetre kilőttek, főleg a Nasdaq Composite éledt fel, este hatkor egy százalékos pluszban volt. Az S&P 500 0,6, a Dow Jones ipari átlag 0,4 százalékkal emelkedett.

A BUX index 0,3 százalékkal esett, amit a Mol okozott főleg, 0,6 százalékos esésével, 21 185-re. A Richter is 0,7 százalékkal 6796-ra süllyedt, míg az OTP és a Telekom nem változott (9505, illetve 471 forint.) A két utóbbi cég bejelentette, hogy újra saját részvényeikből vásároltak, talán ez tarthatta meg az árfolyamukat.

Három százalékos olajár-mínusz

A frissen bevezetett Waberers fél százalékkal az 5100 forintos kibocsátási árára esett, a Konzum 17, az Opimus 5 százalékkal ment feljebb.

Hatalmasat esett az olaj, részben még valószínűleg az előző napi készletadat hatására. Az amerikai készletek ugyan a vártnál jobban estek, de a kitermelés is nőtt. Ma Líbiából, Nigériából jöttek növekvő kínálatról szóló hírek. Az oroszok egy-két nappal ezelőtt azt találták mondani, hogy nincs szükség további kitermelés-csökkentésre, ami nem tett jót az olajárnak. Ma hiába szívták vissza ezt a kijelentést, már nem használt.

A WTI és a Brent most 2,8 százalékos mínuszban van, az előző 44,20, az utóbbi 46,70 dollár. Az arany a kamatemelési várakozások miatt zuhan újabb 1,1 százalékkal.

Nem nőtt az égig a Tesla ára

A Tesla a héten 370 dollár környékéről 309 dollár környékére zuhant, meg is írták a lapok, hogy már nem ez a legértékesebb amerikai autógyár. Ma viszont már újra emelkedni tudott, két százalékkal.

A forint stabil volt, kissé elmozdult a 308 forintról az euró felfelé, de azután estére vissza is tért oda. A piacokat a nagy jegybankok várhatóan szigorodó monetáris politikájával kapcsolatos félelmek tartják izgalomban. Ez nem tesz jót a feltörekvő piaci, köztük kelet-európai devizáknak a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Sosem látott figyelem irányult a Balatonra ezen a nyáron. Sikeres volt az év az üdülőrégió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom, és bővült a fejlesztések, programok száma is. Egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy a Balatonnál nyaraljon.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?