Hirdetés
Hirdetés

A telekomadó miatt izgulhatnak a tanárok

2013. június 28., 14:24

Fontos hívást várnak a tanárok Strasbourgból, ha a telekomadó miatt indított bírósági eljárást Magyarország megnyeri, elstartolhat a már egyszer elhalasztott életpályamodell. Jó esély van erre, de mi történt tegnap? Több száz milliárdunk múlik most 3 betűn.

Az Európai Bíróság semmi kivetni valót nem talált a máltai és a francia telekomadóban - a vita amúgy sem arról szól, hogy ki lehet-e vetni ilyen különadót, hanem inkább arról, hogy az így beszedett pénzek sorsa mi lesz?

eletpalya_620Díj vagy adó?

Az EU engedélyeztetési irányelve szerint a telekommunikációs szektorra kivetett igazgatási díjat vissza kell forgatni a szektorba, pontosabban az azzal kapcsolatos állami kiadásokra lehet csak az így befolyt pénzt fordítani. A telefonkábel azonban pont itt van elásva: igazgatási díj vagy adó-e a tagállamok által kivetett közteher? Ezen a három betűn nagyon sok múlik, a franciák évente 400 millió eurót szednek be a különadóból.

Málta, Franciaország és Magyarország ellen is emiatt indult eljárás, a Bizottság álláspontja szerint ugyanis a különadó igazgatási díjnak minősül. Ennek mondott ellent tegnap a strasbourgi bíróság, mely szerint Málta és Franciaország ügyében adóról van szó, amit a tagállamok arra költenek, amire csak akarnak. Abból amúgy egyikük sem csinált eddig titkot, hogy a költségvetési lyukak befoltozása miatt sarcolták meg a telekom-szektort (a franciák a reklámmentes közmédiát finanszírozzák a bevételekből).

Ezt mondta a Bíróság

Hirdetés

 

Különadók a telekomcégeknek:
van másik!
A magyar állam a határozott időre bevezetett unortodox különadót időközben kivezette, hogy helyét a telefonadó vegye át. Pontosabban a régi és új különadó a tavalyi év második felében egyszerre terhelte le a szektort, ahol rég látott mélységbe esett vissza a beruházási ráta. A telefonadót a kormány időközben megemelte, az erről szóló módosítást épp tegnap fogadta el a Parlament, a cégek ezentúl 2 helyett 3 forint adót fizetnek majd, az adó havi plafonját pedig megduplázták, így az már 5000 forint. A Telekom erre reagálva máris profitfigyelmeztetést adott ki.

Az Európai Bíróság értelmezése szerint a szóban forgó francia és máltai különadó nem kapcsolódik a sem a hírközlési piacra való belépési felhatalmazásokhoz, sem a számhasználati jogok megadásához. A szóban forgó adót ugyanis kifejezetten az általános felhatalmazással már rendelkező társaságok szolgáltatási tevékenysége után vetik ki. Így pedig a különadó nem minősül az irányelv értelmében vett igazgatási díjnak, és emiatt nem tartozik a direktíva hatálya alá. Ebből pedig az is következik, hogy a keletkező állami bevétel elköltésénél sem kell tekintettel lenni az engedélyezési irányelvre - részletezi a tegnapi döntés lényegét Kalocsai Zsolt adószakértó, az RSM-DTM elnök-vezérigazgatója.

Mi vár most ránk?

Ami a hazai helyzetet illeti, a 2010-ben a távközlési szektorra kivetett különadó ügyét tavaly októberben vitte az Európai Bíróság elé Brüsszel, a 2012-ben bevezetett telefonadó kapcsán pedig idén év elején indított kötelezettségszegési eljárást a Bizottság. Kalocsai szerint bár a két ügy eltérő szakaszban van, a várható kimenetel szempontjából nem sokban különbözik egyik a másiktól. Mindkét eljárásban a francia és máltai esetekhez hasonló érvekkel élt az Európai Bizottság, így a csütörtöki döntés alapján valószínűleg Magyarországnak sem kell tartania a bírósági elmarasztalástól, illetve attól, hogy a telekomadót visszafizettetnék az állammal.

Jöhet a béremelés?

Őszre várható az ítélet Magyarország kapcsán, nagyon úgy néz ki, hogy nem kell visszafizetnünk az eddig beszedett különadót (plusz a kamatokat), így viszont lazulhat is a költségvetési fegyelem, ami választások előtt egyáltalán nem meglepő, de a kormány kommunikációs szinten most mindent a hiány tartásának rendel alá. Az adó visszafizetése nagyjából 200 milliárddal terhelte volna meg idén a költségvetés kiadási oldalát, az évközi intézkedések és a hatalmas tartalékok miatt a kormány ezt amúgy úgy is tudta volna teljesíteni, hogy a deficitet 3 százalék alatt tartja (mondjuk ilyen adópolitika mellett nem nagy varázslat tartani a deficitet - a szerk.). E nélkül - ahogy azt korábban közölt elemzésünkből kiderül - viszont nagyjából 160 milliárdos tere lesz a kormánynak a költségvetésben, és még így is tartani tudja majd a 2,7 százalékos hiányt.

Forrás: KSH


A költségvetésben nem szerepel a pedagógusi életpályamodell, aminek bevezetését amúgy is elhalasztották már egyszer, könnyen elképzelhető, hogy a tanárok szeptembertől fizetésemelést kapnak. Korábban felmerült, hogy egyszeri "kompenzációt" kaphatnak a nyugdíjasok, a Magyar Közlönyből egyelőre annyi derül ki, hogy jövőre - ahogy eddig - emelik majd a nyugdíjakat, ez most amúgy nem lesz akkora teher a költségvetésnek, az inflációt 2 százalék közelébe várja év végére a kormány. Nemrég napvilágot látott egy demográfiai program is, a kormány pénzügyi ösztönzőkkel próbálná meg rávenni a fiatalokat a gyerekvállalásra, nem valószínű ugyanakkor, hogy a választások előtt elindítanak egy ilyen átfogó programot.


Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX41845.95+1.48%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?