Hirdetés
Hirdetés

Ha ilyen adókedvezményt vett fel, jobb, ha felkészül! Most erre utazik a NAV

2014. december 13., 11:45

Nagy valószínűséggel számíthat NAV-ellenőrzésre minden hazai vállalkozás, amely kutatás-fejlesztési tevékenységgel összefüggő adó- vagy adóalap kedvezményt vett igénybe idén. Az ellenőrzésekre érdemes előre felkészülni, ebben segíthet az érintett cégeknek néhány gyakorlati tanács, amelyeket a Deloitte az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján gyűjtött össze.

Márkus Csaba
Márkus Csaba

Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. Kutatás-fejlesztési és Állami támogatások üzletágának igazgatója elmondta, jelenleg a K+F projektek dokumentálásának mikéntjét nem határozzák meg a jogszabályok, azonban az adózónak világosan alá kell tudnia támasztania azon projektjeinek K+F jellegét, amelyre tekintettel adó- vagy adóalap kedvezményt vett igénybe.

A megvalósított projekt K+F jellegének alátámasztására mindenképpen érdemes készíteni egy részletes dokumentációt, amelyben a cég bemutatja, hogy az adott évben elvégzett tevékenységei miként felelnek meg a K+F minősítésre vonatkozó kritériumrendszernek, és a kapcsolódó költségek milyen formában, illetve mekkora összegben vehetőek figyelembe mint K+F adó- vagy adóalap kedvezmény.

Hirdetés

Kell az elkülönített számviteli nyilvántartás

Az igénybe vehető K+F kedvezmény összegét jellemzően az adott adóévben elvégzett K+F tevékenység közvetlen költsége határozza meg. Emiatt az elvégzett K+F tevékenység megfelelő dokumentálása mellett az adózónak elkülönítetten kell gyűjtenie a felmerült minden olyan költséget, amelyről egyértelműen megállapítható, hogy az egyes K+F projektjeihez kapcsolódik.

Az elkülönített számviteli nyilvántartás formája az adózó saját tevékenységéhez illeszkedve szabadon alakítható ki, azonban elkészítése megkerülhetetlen, mivel ennek hiányában nem támasztható alá a kedvezmény igénybevételének jogszerűsége. Az elkülönített számviteli nyilvántartás alapján gyűjtött költségeket érdemes a már említett K+F dokumentációban is szerepeltetni, és az elvégzett K+F feladatokhoz hozzárendelni. Fontos továbbá, hogy a társaságok egyéb számviteli dokumentumai (pl. önköltség-számítási szabályzat, számviteli politika, kiegészítő melléklet) szintén összhangban legyenek az igénybe vett K+F kedvezményekkel.

Újszerűség vizsgálata

Mivel a K+F adókedvezmények számítása során a nem K+F-nek minősülő tevékenységek közvetlen költsége nem vehető figyelembe, kulcsfontosságú a K+F körébe sorolandó, és az abba nem tartozó tevékenységek elhatárolása. Ennek az elhatárolásnak az egyik alapvető értékelési szempontja, hogy a K+F tevékenység eredményeként létrejövő ismeretben fellelhető-e az újszerűség.

Annak eldöntésére, hogy egy jövőbeli projekt vagy projektrész K+F projektnek minősül-e, és ha igen, akkor milyen arányban jelennek meg benne a K+F tevékenységek különböző típusai (alapkutatás, alkalmazott kutatás vagy kísérleti fejlesztés), továbbá, hogy a projekt „saját tevékenységi körben végzettnek” minősül-e, arra a cégek által benyújtott kérelem nyomán a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a magyar (adó)hatóságokra is kötelező erővel bíró határozatot hoz. Lehetőség van ugyanakkor folyamatban lévő, illetve múltbéli K+F projektek utólagos minősítésre is.

Az SZTNH ezekben az esetekben egy úgynevezett szakértői véleményt bocsát ki, amely ugyan nem bír kötelező erővel más hatóságokra nézve, ám mégis nagy biztonságot jelenthet egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során a vizsgált tevékenység K+F jellegének alátámasztásakor.

Kísérleti üzem, próbagyártás

A K+F-nek minősülő projektek/projektrészek leválasztásánál fontos kérdés, hogy a K+F folyamat időben meddig tart, így a fejlesztési folyamat során meddig tekinthetők az elvégzett tevékenységek kutatás-fejlesztésnek. A kísérleti üzem és a próbagyártás folyamatát érdemes megvizsgálni, majd kijelölni a K+F folyamat végét, amely gondos mérlegelést igényel. A kísérleti üzem K+F-nek minősítése kapcsán fontos kiemelni, hogy amíg az adott termék, vagy szolgáltatás fejlesztése nem tekinthető befejezettnek és így a kísérleti üzem elsődleges célja nem kereskedelmi jellegű, hanem a még fennálló tudományos, technológiai bizonytalanságok feloldása, addig elvileg teljesen közömbös, hogy a termékeket részben vagy akár egészükben eladják, így abból akár bevétele is származhat az adózónak.

A próbagyártás az új termékek gyártásbeindítási szakasza, mely általában nem tekinthető kutatás-fejlesztésnek, kivéve, ha új termelési és műszaki megoldásokkal (pl. visszacsatoló kutatással) jár, mert ebben a szakaszban a fő cél már nem a termék további fejlesztése, hanem az üzemszerű termelési folyamat beindítása - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Egyelőre nem az oroszoktól vásárolja a legtöbb szolgáltatást az új atomerőművi blokkokat építő cég. Lapunk számításai szerint 2018-ban átlagosan 21,7 százalékkal emelkedett a járulékoktól megtisztított bérköltség az új paksi blokkokat előkészítő állami vállalatnál, a Paks II. Zrt.-nél. Ami azt jelentette, hogy egy dolgozó bérköltsége átlagosan havi 1 238 313 forint volt az előző évben, míg egy évvel korábban 1 017 068 forintot számfejtettek az alkalmazottaknak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40157.51+0.23%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?