Hirdetés

Ingatlanalapok: Az akció sikerült, a további fejlődésnek lőttek?

Eidenpenz József, 2019. június 04., 18:17

Miután az MNB nem kötelező érvényű, de erős nyomásgyakorlásnak tűnő ajánlással szabályozta újra az ingatlanalapok piacát, két héttel ezelőtt megállt, majd csökkenésbe fordult az alapok növekedése. Elvileg új sorozatokat hozhatnak majd létre, ezek már várhatóan nem lesznek olyan népszerűek. A legnagyobb alapok jelenleg nem fogadnak új befektetéseket.

Bő két hét telt el azóta, hogy az MNB “ajánlása” – az alapkezelők vicce szerint inkább “melegen ajánlása” – életbe lépett az ingatlanalapokról, május 16-án (a grafikonon nyíllal jelölve). Ennek lényege az, hogy az ingatlanalapok korábban kibocsátott sorozatainak maximális méretet kell szabni. Ezen túl pedig csak olyan befektetési jegyek adhatók el a befektetőnek, amelyek vagy ezen határ alatt vannak, vagy pedig visszaváltásuk késleltetett.

Az új sorozatoknál hat hónapos visszaváltási időt kell majd kikötni, ami merőben szokatlan lesz számos kisbefektető számára. Bár a 2008-as válság után egy darabig voltak hasonló korlátozások, alapvetően azt szokhatták meg, hogy az ingatlanalapok jegyeit is szinte azonnal vissza lehet váltani.

Hirdetés

Mi van emögött? Hozam, kockázat, likviditás (eladhatóság, forgathatóság). Általában, jó esetben ezt a három dolgot szokták mérlegelni egy befektetésnél. Az ingatlanalapok nagy dilemmája azonban – legalábbis Magyarországon – az szokott lenni, hogy a likviditás terén nagy ellentmondás feszül a forrás és a befektetés között.

Nem könnyen adható el

Az ingatlan ugyanis, főleg, ha nagy, sok száz vagy sok ezer négyzetméteres irodákról, plázákról van szó, nem adható el egykönnyen. Legalább hónapokig, de sokszor pár évig is tart, míg túl lehet adni rajta. Legalábbis reális áron és megfelelő biztosítékokkal, szabályozott jogi, felelősségi keretek között, biztonságos fizetési feltételekkel.

Az ingatlanalapok – és más alapok, más lakossági befektetések – kisbefektetői tulajdonosai viszont szívesen látják a pénzüket azonnal, vagy legalább pár napon belül. Ennek most, az ingatlanalapoknál részben vége szakad.

Nem kell nekünk válság

Az intézkedés fő oka az lehetett, hogy meg akarják akadályozni a 2008-as likviditási válság megismétlődését. Abban az esetben, ha megint pénzügyi válság törne ki. Bő tíz éve az összes hazai ingatlanalap visszaváltását felfüggesztették néhány hónapra. Ugyanis egyes alapoknál elfogyott a készpénz, és nem tudták kifizetni a kisbefektetőket. Rossz nyelvek szerint azonban ez arra is jó, hogy még inkább az állampapírokat vegyék a kisbektetők.

Mi a helyzet most a nagyobb alapokkal? Az Erste Alapkezelő közleménye szerint az Erste Ingatlan Alap korábban forgalomban lévő befektetési jegyeinek forgalomba hozatala május 15-től szünetel.

Legyen ötmilliárddal kevesebb

“Vételi megbízás adására abban az esetben van lehetőség, amennyiben a forgalomba hozott befektetési jegyek darabszáma a forgalmazási maximumként megállapított befektetési jegy darabszámhoz mérten 2.000.000.000 (azaz kettőmilliárd)” darabbal csökken. Mivel egy befektetési jegy értéke most 2,4 forint körül van, ez azt jelenti, hogy akkor adnak majd el újra belőle, ha 4,8 milliárd forintnyit visszaváltanak. Május 15-én egyébként 548 milliárd volt az alap tőkéje.

Hasonló a helyzet az Erste Euro Ingatlannál, annak négymillió darabbal kell csökkennie, mielőtt újra lehet venni a régi típusú jegyekből. Ez mintegy 5,4 millió euró.

Tíz százalékért beléphet

Az eddig kibocsátott befektetési jegyek tulajdonosait ezek a rendelkezések nem érintik, ők a régi rend szerint válthatnak vissza. Új, hat hónap határidővel visszaváltható befektetésijegy-sorozatról a kezelési szabályzatban egyelőre nem találtunk rendelkezést.

Az OTP Ingatlan Alapnál is szünetel a forgalomba hozatal, a megállapított plafon a május 15-i tőke, mintegy 448 milliárd forint. A Raiffeisen Ingatlan Alapnál azonban más utat választottak, ott egy vezérigazgatói határozattal május 15-től szeptember 30-ig három százalékról tíz százalékra emelték a befektetési jegyek eladási (belépési) jutalékát. Ez az alap egyébként kisebb, csak mintegy 34-36 milliárd forintos.

Ez volt a motor

Az utóbbi években a hazai befektetési alapok piaca szinte csak az ingatlanalapoknak köszönhetően nőtt. Az alapokat sújtja a lakossági állampapírok konkurenciája, az intézmények által vásárolható állampapírok nyomott hozama, és talán már a tőkepiaci turbulenciák is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Kedvenc témája lett a kormánynak a börtönbiznisz, de az kimarad a kommunikációjukból, hogy nem csak a magyar államot szétperelő rabok, hanem például Mészáros Lőrinc is szép hasznot húz a börtönökből. A volt felcsúti polgármesternek ugyanis magánbörtöne is van, de az új rabkórházat sem akárki építi. Szintén biztos bevételt jelent a kiválasztott beszállítóknak a rabok élelmezése.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?