5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piacnak kell eltartania a többletszolgáltatást kínáló egészségügyi szolgáltatókat, az állam ugyanakkor a beruházásokat támogatná – hangzott el a Mabisz konferenciáján. A várakozásokkal szemben a nyugdíjbiztosításoknál a TKM-maximum hatására nem csökkentek a jutalékok – a biztosítók magukon spóroltak.
Zombor Gábor

Az elmúlt évtized egészségügyi reformjai nem érték el a céljukat – mondta Zombor Gábor, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciáján. A funkcionális privatizáció során magánkézbe adott kórházak csődje egyértelműen mutatta, hogy rossz ez az irány. Az üzleti biztosítók beengedése pedig eddig ahányszor ötletként vetődött fel, mindig komoly ellenállásra talált.

Egészségügy ellátórendszerben komoly bérfeszültség van – ez az oka a humán-erőforrás elszivárgásának. Ilyen helyzetben ésszerű, hogy ismét felmerül annak kérdése, hogyan lehet a szolidaritás elvének kormány által elvárt fenntartása mellett újabb külső forrásokat bevonni a rendszerbe – mondta az államtitkár.

A fejlett egészségügy többe kerül

A szakember a jelenlegi helyzet problémái között jelezte, hogy gondot jelentett az, hogy komoly eltérések voltak az egészségügyi szolgáltatási rendszerben annak kapcsán, hogy az önkormányzatok – amíg ők voltak az üzemeltetők – más és más összeget tudtak költeni az intézményekre. Ugyancsak problémát jelentett, hogy megjelentek új eszközök és új lehetőségek a rendszerben, de ezek fenntartása az állam számára nehezen volt finanszírozható, ráadásul sok helyen párhuzamos finanszírozás volt, ami nem növelte a transzparenciát.

Zombor Gábor szerint ugyan az elmúlt években, az állami kézbe visszavett intézményhálózat sok gondot megoldott – például 400 milliárd forint értékű infrastrukturális boom volt az intézményekben –, ugyanakkor az államtitkár szerint a korszerűbb, hatékonyabb eszközöknek köszönhetően a rendszer tovább drágult, költségesebb lett.

A többletigényt fedjék le a piaci szolgáltatók!

A kérdés most az, hogy a magánbiztosítás hogyan tud bekapcsolódni ebbe a rendszerbe. Az öngondoskodás teljesen természetes és szükségszerű igény az emberek részéről, itt az államnak a szerepe ugyanakkor döntő.

Az államtitkár szerint az állami rendszerben lévő kapacitások az igények döntő részét le tudják fedni. Ami látható volt, hogy a többleteszközök munkába állítása az állami eszközök, a tb-által finanszírozott egészségügyre támaszkodva történt meg. Például: az egynapos sebészeti ellátásnál ellátott betegek esetében a súlyosabb komplikációk esetén a szolgáltató azonnal „visszautalta”.

Az EMMI most azt szeretné elérni, hogy megszűnjön ez a kettősség és az állami egészségügy, a tb-által finanszírozott ellátás csak az állami intézményrendszerben működjön. Itt fontos a hatékonyság növelése – hangsúlyozta az államtitkár. Ugyanakkor azt is fontosnak tartják, hogy azok az igények, amelyek magasabb szintű és/vagy gyorsabb ellátást kívánnak meg, szintén teljesíthetőek legyenek. A kormányzat az ilyen célok elérését célzó fejlesztéseket – adókedvezménnyel, EU-pályázati lehetőségekkel, beruházásösztönző támogatással – igyekszik támogatni. Nem szeretné a kabinet, hogy a jövőbeli ellátórendszert szervezők ne tisztán üzleti modell alapján, hanem az állami finanszírozásra támaszkodva alakítsák üzleti tervüket – hangsúlyozta Zombor Gábor.

Az életbiztosítás hiányzik az új megtakarítási mixből

A lakosság megtakarítási rátája hosszú időre magas szinten stabilizálódhat – mondta Palotai Dániel, az MNB monetáris politikáért felelős igazgatója. Ez azt mutatja, hogy a háztartások továbbra is óvatosak, kivárás jellemzi őket. Az elmúlt másfél évben a bankbetétből állampapírba és befektetési jegyekbe ment át a lakossági megtakarítás jó része. Emellett megnőtt a készpénzállomány is – ez a csökkenő kamatkörnyezet fényében érthető.

A biztosítók benyelték a TKM-csökkenést

Palotai Dániel

Az igazgató szerint ugyanakkor a bankbetétekből történő megtakarítás-kivétel az életbiztosítások állományát nem nem növelte. Palotai Dániel szerint e tekintetben lehet ugródeszka a nyugdíjbiztosítás, ahol a költségek MNB ajánlással történő megfogása komoly bizalmi elem lehet. A III. negyedév végéig már 45 ezer szerződést kötöttek az ügyfelek, a piacon elérhető termékekből 45 unit-linked és csak 5 hagyományos, ugyanakkor a termékek 90 százaléka folyamatos díjas. Nyugdíjbiztosítást 17 biztosító kínál a 20 életbiztosítási díjbevétellel rendelkező társaságból, ugyanakkor a piac jelenlegi koncentráltságára jellemző, hogy a szerződések 50 százaléka négy biztosítóhoz köthető.

A termékek 25 százaléka sem alsó, sem felső szinten nem haladja meg az ajánlás TKM-szintjét, míg a termékek 100 százalékára elmondható ma, hogy belefér az MNB által „engedett” +2 százalékos sávba. Ugyanakkor a jegybank várakozásaival szemben, meglepetésre a  TKM-szabályozásra a piac – egyelőre – nem a jutalékbevételek csökkenésével, hanem saját költségeinek csökkenésével válaszolt. A kérdés az, hogy a TKM-szabályozás kapcsán komoly mértékben csökkenő költségek miatt ez a helyzet meddig tartható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG