<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Több jelentős, a vállalkozások adózási kötelezettségeit érintő törvényi változás lép életbe 2015. január 1-jén. Az aktuális adóév végéhez közeledve a cégeknek ezért is érdemes átgondolniuk a legfontosabb adózási teendőket, illetve feltérképezniük és végrehajtaniuk a főbb adónemekben még elvégezhető ésszerűsítési lépéseket.

Az adóév végéhez közeledve mindig különös aktualitása van annak, hogy a vállalkozások átgondolják saját adózási gyakorlatukat. Ez a vizsgálódás nem csak a folyamatosan szigorodó adóhatósági vizsgálatok miatt fontos, hanem spórolni is segít, hiszen a törvények által biztosított adóelőnyök és kedvezmények kihasználása ésszerűsítheti a vállalkozások adóterhelését. A lehetőségek előzetes felmérése ugyanakkor már a következő adóévre is hatással lehet. Beazonosíthatóvá válnak például olyan, folyamatban lévő tranzakciók és ügyletek, amelyeket az adótörvény-változások ismeretében érdemes elhalasztani, vagy épp ellenkezőleg, előrehozni. A most meghozott helyes döntések így a vállalkozások hosszabb távú adózási gyakorlatára is pozitív hatással lehetnek.

Mi a helyzet az adókedvezményekkel?

Veszprémi István

Veszprémi István, a Deloitte adóosztályának partnere elmondta, az egyik legfontosabb vizsgálandó terület a társasági adózás. A cégeknek mindenképpen érdemes átgondolniuk, hogy kihasználták-e az összes adóalap-csökkentési lehetőséget, így például a behajthatatlan követelések megfelelő elszámolásában rejlő adóelőnyöket, igénybe vették-e például a K+F folyamatokhoz, jogdíj-bevételekhez kapcsolódó adókedvezményeket, vagy lenne-e például lehetőségük a jövő évre vonatkozóan más, kedvezőbb amortizációs kulcsokat alkalmazni egyes eszközcsoportok esetében.

Vállalkozásonként eltérő a felsorolt kedvezmények alkalmazásának ésszerűsége, de a következő évekre beruházást tervező cégek fejlesztési tartalék képzésével idén akár 50 százalékos adózás előtti eredménynek megfelelő adóalap-csökkentést is elérhetnek. Látvány-csapatsport, filmalkotás vagy előadó-művészeti szervezet támogatása révén pedig további adókedvezményhez juthatnak a cégek, amelyek jelentős megtérülést eredményezhetnek. A jövő évi változásokra tekintettel már most érdemes átgondolni, hogy 2015-től előlegként (feltöltésnél), illetve év végén befizetett társasági adóról kíván-e a vállalkozás valamely kedvezményezett számára rendelkezni és igénybe venni az ehhez kapcsolódó adójóváírás lehetőségét.

További vizsgálandó terület lehet társasági adóban, hogy az évközi átalakulás vagy tulajdonosváltozás esetén teljesültek-e az elhatárolt veszteség alkalmazhatóságának feltételei, 2015-től ugyanis jelentősen változnak a veszteség felhasználásának szabályai. Mivel az új szabályok átalakulás és tulajdonosváltás esetére is módosítják a mostani feltételeket, érdemes azt is átgondolni, hogy a tervezett tranzakciókra hogyan hat az új feltételrendszer.

Módosul jövőre a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó definíció, ezért azt is érdemes átgondolni, hogy az új definíció tükrében bővül-e azoknak a partnereknek a köre, akik esetében figyelni kell az alkalmazott árak piaci mértékének alátámasztására.

Erre kell figyelni a személyi jövedelemadónál

A személyi jövedelemadó változó szabályai a vállalkozások számára is járnak feladatokkal. Mielőbb döntést kell hozniuk például azzal kapcsolatban, hogy milyen formában biztosítanak többletjuttatást 2015-től a munkavállalóknak, amennyiben erre lehetőség nyílik. Cégenként eltérő például, hogy a béren kívüli juttatásokra vonatkozó rendelkezések változása következtében a cafeteria rendszeren vagy egyéb juttatások tekintetében végre kell-e hajtaniuk bármilyen változtatást 2015-re vonatkozóan.

Kérdésként merülhet fel, hogy érdemes-e munkáltatói lakáscélú támogatást, biztosítást vagy más adómentes juttatást biztosítani a munkavállalóknak, illetve a családi kedvezményt minden munkavállalónál teljes mértékben figyelembe vették-e, vagy minden lehetséges szociális hozzájárulási adó- és szakképzési hozzájárulási kedvezményt kihasználtak-e. Jövőre bővül az adókedvezmények köre (pl. első házasok kedvezménye), illetve változnak a családi adókedvezményre vonatkozó szabályok, ezért érdemes lesz odafigyelni az ezzel kapcsolatos adminisztratív teendőkre.

Az adminisztratív teendők tekintetében könnyítés a jövőre nézve, hogy a papír alapon kiállított kiküldetési rendelvények mellett a jövőben a digitálisan kiállított kiküldetési rendelvények is megfelelőek lesznek bizonyos feltételek teljesítése esetén. Ennek alkalmazása jelentősen könnyíthet a vállalkozások életén, ezért érdemes megfontolni a bevezetését. Az év végéhez közeledve figyelemmel kell lenni arra is, hogy az adózó minden rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó juttatás adóját, vagy a külföldi munkavégzésre küldött munkavállalók, vagy a belföldre (akár rövidtávra) érkező külföldi munkavállalók jövedelmére eső adóját és járulékát helyesen számolta-e el.

További fontos „apróságok”

A felsoroltak mellett olyan kérdésekre is érdemes odafigyelnie a vállalatoknak, amelyekre a legtöbben még csak nem is gondolnak. Ilyen lehet például a közúti árufuvarozás céljából szükséges Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) szám igénylése az adóhatóságtól, vagy a reklámadóban történő változások figyelemmel kísérése. Általános forgalmi adóban is körültekintést igényel a vállalkozásoktól például az időszaki elszámolás teljesítési időpontjában, a fordított adózás alá eső, valamint az 5 százalékos áfa kulcs alá tartozó áruk körében, vagy a motorbenzinhez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa levonhatóságában 2015-től hatályba lépő változások.

Általános forgalmi adó szempontból további fontos kérdés, hogy az adott cég optimálisan kezeli-e például az ingyenes átadásokat, árengedményi konstrukciókat, kuponos/pontgyűjtő akciókat, és egyéb promóciókat, amennyiben foglalkozik ilyen akciókkal.

Meggondolandó továbbá, hogy devizában történő számlázás esetén a társaság más hitelintézet árfolyamát alkalmazza-e, esetleg az MNB vagy az Európai Központi Bank által publikált árfolyamra térjen-e át, de ideje mérlegelni az elektronikus számlázásra való áttérést is, ezzel ugyanis nemcsak a számlák rendszerezése és kezelése egyszerűsödik, de a váltás a költséghatékonyság miatt is kifizetődő lehet hosszú távon.

Ezen kívül további adózást érintő döntés lehet, hogy a személygépkocsi bérbevétele esetén levonja az arra, illetve a személygépkocsi üzemeltetéséhez kapcsolódó költségekre eső áfát vagy annak egy részét. Az adóteher optimalizálása érdekében érdemes még az év vége előtt arra is gondolni, hogy a vállalkozás a következő adóévre kedvezőbb arányosítási módszerre váltson, vagy az ingatlan bérbeadására és értékesítésére adómentesség helyett adókötelezettséget válasszon (vagy fordítva), esetleg csoportos adóalanyiságot válasszon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos