TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kiskereskedelmi áruházlánccal bővült a Tej Terméktanács tagsága.

A magyar tejtermelők és -feldolgozók belföldi piaci pozíciójának javulását eredményezheti, hogy több kiskereskedelmi áruházlánc is csatlakozik a Tej Terméktanácshoz.

Elsőként az Auchan Magyarország Kft. írta alá a csatlakozási megállapodást a szakmai szervezettel pénteken - közölte Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a dokumentum aláírását követően az MTI-vel. Hozzátette: a szakmaközi szervezet tárgyalásokat folytat a Tesco és a Spar hipermarket-lánccal is a csatlakozásról.

Közösen rendeznék a gondokat

Az ügyvezető igazgató rámutatott: a szakmaközi szervezet a kiskereskedők csatlakozásával a teljes vertikumot képviseli majd, így olyan kérdésekben is kialakulhat az együttműködés, amelyre eddig nem volt lehetőség.

Lukács László példaként említette, hogy több termék, de főként a dobozos UHT - hosszan friss - tej esetében adódtak olyan időszakok, amikor az áruházláncok tejkínálatának 70 százaléka külföldről származott. Az ügyvezető igazgató szerint az ilyen anomáliákat ki lehet majd küszöbölni azzal, hogy a kiskereskedőkkel közösen keresnek megoldást a gondokra.

Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója az aláírást követően az MTI-nek elmondta: az együttműködési megállapodással céljuk, hogy a tejpiac valamennyi szereplője - a vásárlók, a beszállítók és a kereskedők - érdekeit egyaránt szolgálják azzal, hogy áruházaikban folyamatosan biztosítják a kiváló minőségű magyar tejet. "Ezzel a megállapodással a hazai vállalkozások pozícióit erősítjük" - szögezte le.

A tejet viszik, a sajtot hozzák

A terméktanács adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,7-1,8 milliárd liter tejet állítanak elő, amelyből 1,2-1,3 milliárd liter a belföldi felhasználás, a nyerstejexport pedig mintegy 250-300 millió liter. A fennmaradó hányadot az üzemi felhasználás, illetve a háztól való értékesítés teszi ki. Az export és az import értéke egyaránt 300 millió euró (mintegy 90 milliárd forint).

A külkereskedelem struktúrája azonban kedvezőtlen: Magyarországról elsősorban alapanyagot, folyékony tejet visznek ki, míg a behozatal főként a magasan feldolgozott termékek köréből származik, ilyenek a különféle sajtok és ízesített tejtermékek. Az Auchannal történt megállapodás keretében ezen is megpróbál a terméktanács változtatni.

Lukács László szerint a kiskereskedelmi láncok csatlakozása a szakmai szervezethez azért is fontos, mivel 2015-től a tejkvóta-rendszer eltörlésével az Európai Unióban életbe lép a tejpiaci liberalizáció, amelynek nyomán még nagyobb lesz a verseny a piacokért, így a magyarországiért is. A tejnél most keresleti a piac, emiatt az alapanyagár várhatóan mintegy 10 százalékkal emelkedik, elérheti a literenkénti 110-120 forint közötti szintet. Ez maga után fogja vonni a tejtermékek átadási árának mintegy 7-8 százalékos emelését is, az ügyvezető igazgató becslése szerint a termékárakban pedig 5 százalék körüli növekedést eredményezhet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél