5p

A feltámadás ünnepe nem igazi sütemény Eldorádó nélkül!

Ilyenkor még azok is nekifognak a sütésnek, akik egyébként nem szoktak a tűzhely mellett szorgoskodni, és a cukrászdákban is sokszorosa fogy a szokásos mennyiségeknek. Magyarországon a kalács, a kuglóf, a különféle színes torták, sőt néhol a bejgli is hozzátartozik a többnapos ünnepi hagyományokhoz, akárcsak a locsolóknak az aprósütemények kínálása.

Szirkától a muffinig

Egyes vidékeinken más és más ilyenkor a desszertkínálat, a csokoládéféléktől és tojáscukorkáktól, no meg az édes likőröktől eltekintve, mert ezek mindenütt jellemzők. Borsodban például szirkát kóstoltam többször is, amit sárga túrónak is hívnak. A tejet cukorral és sóval felforralják. A tojásokat beleütik egy tálba, és nagyon lazán, villával átkavarják. Amikor a tej felforr, beleöntik a tojásokat, lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig főzik, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. 

Vászonruhába rakják, összekötve, fellógatva hagyják, hogy kicsöpögje a levét.  A tojás ilyenkor nemcsak fontos cukrászati alapanyag, de világszerte a megújulás, a tavasz jelképe is.

Saját csokit is lehet készíteni. Fotó: Szamos
Saját csokit is lehet készíteni. Fotó: Szamos

Változnak persze a hagyományok is.  Akik régen szirkával foglalatoskodtak ilyenkor, ma lehet, hogy répatortát sütnek, amely az elmúlt 20 évben vált divatossá Magyarországon, a muffinokhoz hasonlóan, amerikai behatásra.  Bár répatortát már az ünneptől függetlenül mindenütt lehet kapni, még egyszerűbb, „mezei” kávézókban is, húsvét táján különösen népszerű a répa-nyuszi elválaszthatatlan kötődés miatt.

A szirka távoli rokona az oroszok túróból alkotott pászhája, amelynek luxus változata kandírozott gyümölcsökkel készül, és a formából kivéve kirajzolódik rajta az X és a B betű, a Hrisztosz Vaszkresz szavak cirill kezdőbetűje. A kulics is más ma, mint hajdanán, az elegáns moszkvai cukrászdákban sűrű tejszín és kandírozott narancsszelet teszi fel rá a koronát.

Imádkozó ember meg a colomba

Az olaszok kalácsa, közepén pasztellszínre festett tojáskával, hasonlít az újabban nálunk is divatos mutatós minikalácsokra, amelyeket sonka mellé is tálalnak. Toszkánában olyan citromos sütit készítenek ilyenkor, amely úgy néz ki, mint egy imádkozó ember. A tradicionális húsvéti pite is innen származik, melynek alapja a ricotta, és az olaszoktól származik a crema pasticcera is. De asztalra kerül – nemcsak karácsonykor - a panettone, valamint a colomba, amely egy galamb formájú kenyér. 

Németországban az osterlamm, vagyis a bárány alakú sütemény a legjellegzetesebb húsvéti desszert. Angliában a hot cross buns, míg Svájcban az osterchüechli a hagyományos ünnepi édesség.

Semla nap és almás csigák

Csehországban a zamanec a leghíresebb húsvéti kalács, amely kelt tésztából készül, és mazsola dominál benne, de kandírozott gyümölcsökkel is nagyon finom.

Svédországban ilyenkor is nagyon sok semla fogy – hogy rokona-e a szó a mi zsemlénknek, az nem egyértelmű. Ketté szelik, és tejszínhabbal töltik meg, külsőre inkább csokoládé nélküli indiánerre vagy képviselőfánkra emlékeztet. Semlát egyébként szinte egész évben majszolnak, külön semla nap is létezik. Nagyon kedveltek még a jókora kartonpapírból formázott tojások, amelyeket a szülők különféle édességekkel tömnek meg, a fahéjas és almás csigák, valamint minden mandulás sütemény. Divat otthon marcipánt készíteni.

Csokitojás vadászat a kertben

Nagypénteken a harangok Rómába mennek, vagyis elhallgatnak Franciaország-szerte, és csak reggel szólalnak meg újra, jelezvén, hogy Jézus feltámadt.  Ekkor kezdődik a csokivadászat, amikor a szülők a ház és a kert különböző részein rejtenek el csokitojásokat, amelyeket a gyerekeknek a miséről hazatérve kell megkeresni. 

A legenda szerint Franciaországban ezeket a tojásokat a Rómából visszatérő harangok szórják szét, de sok helyen ma már a nyuszi hozza őket.  Sokféle süteményt készítenek, az egyik legérdekesebb az elzászi cukrosbárány, azaz lamala. Üreges bárányformába töltik a kelt tésztát és így sütik ki. 

A csokoládémesterek ilyenkor igazi remekműveket alkotnak, a látogatók pedig megcsodálhatják azokat a kirakatokban. Emlékszünk még a Csokoládé című amerikai-francia-svéd filmklasszikusra, amelyben Vianne  - Juliette Binoche  zseniális alakításában – káprázatos húsvéti csokoládéparádét szervez?

Ahol bepanírozzák a kenyeret

Desszertnek ilyenkor a spanyolok a tejjel, tojással és mézzel készült keverékkel bepanírozzák a kenyeret és kisütik olívaolajban. Ehhez az édességhez, a torrijashoz, különböző mártogatósokat kínálnak. 

Libanonban a húsvéti előkészületek másik fontos eleme a maamoul elkészítése. A maamoul egy mogyorós-datolyás töltelékű búzadarás-cukormázas aprósütemény, amelynek tésztáját már néhány nappal az ünnep előtt összeállítják. A sütemény elkészítése igazi családi elfoglaltság, ugyanis abban a család valamennyi tagja aktívan részt vesz. persze a maamoulon kívül még számos más édességet is készítenek az ünnep tiszteletére. A sütést többnyire nem maguk végzik otthon, hanem a tortát vagy pitét egy pékségben sütik meg. 

Görögországban, még mielőtt az elmaradhatatlan bárányt a sütőbe raknák, tepsi számra készülnek a különféle sütemények. Az egyik kedvenc a koulourakia, amely afféle mini kalács, megszórva szezámmaggal.
Brazíliában a kerek mandulával és pici színes tojáscukorkákkal meghintett középen lyukas tortaszerű sütemény ugyanolyan népszerű, mint a tört mogyoróból és cukorból sütött szelet.

Címkék: Agrár Húsvét

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kiakadtak a gazdák – jövőre a műtrágya után is szén-dioxid-adót kell fizetni
Szirmai S. Péter | 2025. december 10. 18:47
Január 1-től az Európai Unióba importált műtrágyák után is fizetni kell az EU szén-dioxid-kibocsátás kiigazítási mechanizmusa (CBAM) alapján a kezdetben 10-20 százalékos, de 2030-ig meredeken emelkedő szén-dioxid-adót. Az uniós gazdaszervezetek közösen tiltakoztak a termelőket ellehetetlenítő intézkedés ellen, és kárenyhítést követelnek. Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnökét az új adó várható következményeiről kérdeztük.
Agrár Készítse fel autóját a téli hidegre és indító akkumulátor teszteléssel kerülje el a kellemetlen meglepetéseket
Márkázott tartalom | 2025. december 7. 17:17
Ahogy az ősz beköszönt, a reggelek egyre hűvösebbé válnak, és nemcsak a melegebb öltözet kerül előtérbe, hanem ideje odafigyelni az autók akkumulátoraira is. Amikor a hőmérséklet csökken, könnyen kiderülhet, hogy az autó akkumulátora hogyan viseli a téli időjárást.
Agrár Megvannak az idei év legjobb magyar mézei
Privátbankár.hu | 2025. december 7. 09:31
A XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.
Agrár Ezért változhat a tej ára Magyarországon?
Privátbankár.hu | 2025. december 6. 16:36
Az elmúlt hónapokban árcsökkenés vette kezdetét a globális vajpiacon, de mi történik a tejjel?
Agrár Zuhant a magyar növénytermesztés, mégis nőtt a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2025. december 5. 08:56
Kevesebbet termelt a magyar mezőgazdaság, de azt drágábban tette. A növénytermesztés 8,7 százalékkal esett vissza.
Agrár Itt az új luxus: zöldség, gyümölcs, lekvár, kolbász, magyar farmokról
Elek Lenke | 2025. november 23. 14:13
Kereskedelmi „primőrök” jelentek meg a zöldség- és gyümölcspiacon, a bio és kiskertben termelt, valamint kistermelők által házhoz szállított élelmiszerkosarak népszerűsége nőtt. Kérdés, hogy ki tudja mindezt megfizetni, amikor a szupermarketekben is ezer forint – vagy több – egy kiló, ki tudja honnan származó körte, az alma minimum hétszáz, a jégsaláta hatszáz, némely cukkini és padlizsán húsárban van. Az újfajta kínálat és árképzés titkaiban böngésztünk.
Agrár Több mint 200 milliárdot kaszált össze az egyik vezető hazai agrárcsoport
Privátbankár.hu | 2025. október 31. 16:52
Több mint ötödével nőtt az árbevétel.  
Agrár Karácsonyi kínálat: kevesebb madár, de jobb áron
Szirmai S. Péter | 2025. október 24. 11:31
Sokéves krízis után úgy tűnik, stabilizálódik a hazai pulykaszektor. A karácsonyi készülődéssel, a mély bázisról, kicsit már növekszik a fogyasztás.
Agrár Nem biztos, hogy aszályban többet fizetünk a boltban
Szirmai S. Péter | 2025. október 23. 17:01
A klíma megváltozott: állandósul az aszály. Ennek már – nemcsak a térségünkben – világszerte kézzelfogható és tartós a hatása, amelyet a szántóföldi és kertészeti hozamok csökkenésében is láthatunk. Mindebből meredeken emelkedő termény- és élelmiszeráraknak kellene következni, de a képlet ennél sokkal bonyolultabb – állítja Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője.
Agrár Üres az államkassza? Indulnak az állami földárverések
Szirmai S. Péter | 2025. október 22. 05:46
Befektetők figyelem! Másfél hét múlva, november 3-ától újra indul az állami földárverés országszerte. A júliusi 13 ezer hektár után most kilencezer hektár kerül kalapács alá, és bárki licitálhat, aki megfelel a jogszabályoknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG