<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miért megy egy tősgyökeres budapesti egy tanyára dolgozni a szabadságán? Miért cseréli le a papírmunkát az istállóra egy fiatal nő és mihez kezd egyedül egy traktorban? Dolgozik. Bálát pakol, állatot hajt a legelőre. Mindezt pihenésként. Szatmári Adrienn a légkondis irodát cserélte egy zajos traktorra és ezer juhra.

Privátbankár: Adja magát a kérdés. Miért megy egy tősgyökeres budapesti egy tanyára dolgozni az egyhetes nyári szabadságán?

Szatmári Adrienn: Az igazat megvallva, régóta vonzott a vidék. 27 éves vagyok, egy irodában dolgozok, ahol pályázatokkal foglalkozom. Természetvédelmi mérnök diplomát szereztem, de mindig is Budapesten éltem, leszámítva az egyetemi éveket. Azok Sopronban teltek, vagyis vidéken nem nagyon voltam így. Annak ellenére, hogy a családban senki sem foglalkozott ilyenekkel, kicsi korom óta vonzott a természet.

Forrás: Agrya
A Vidék Kaland Programot a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) találta ki és szervezi rendszeresen.  Célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról. Emellett a jelentkezők megismerhetik a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életét és a gazdálkodói életformát. A résztvevőknek blogot, illetve élménybeszámolót kell készíteniük az eltöltött időről.

Pb: Ha jól értem, akkor a gyerekkori vágyad teljesült azzal a héttel, amit a Vidék Kaland részeként eltöltöttél vidéken. Mire voltál kíváncsi?

SzA: Arra, hogy hogy épül fel egy gazdaság. Én a munkám miatt sokat beszélgetek vidékiekkel. Ezért akartam megismerni, hogy milyen a mezőgazdaságban élő emberek élete, milyen a vidéki lét. Megtanultam például bálázni…

Pb: Miért akartál megtanulni bálázni?

SzA: Nem akartam, de ez volt a feladat. Kiosztották, én megcsináltam. Vezettem traktort is, ami például teljesen új élmény. Megtanították hogyan kell vezetni, hogyan kell a bálát felállítani, aztán a tulaj kiszállt én meg egyedül maradtam. Mit tehettem? Addig próbálgattam, amíg rájöttem és megcsináltam egyedül.

Pb: Gondolom, nemcsak báláztál egész héten?

SzA: Nem, az csak az egyik feladat volt. A gazdának, ahol voltam, volt ezer juha meg a szaporulat. Az állatok körüli teendőket kellett elvégeznem, etetés, itatás. Naponta háromszor kellett kiterelni a legelőre őket. Közben meg rájön az ember, hogy a maga 46-47 kilójával is tudja terelni az állatokat.

Forrás: Agrya

Pb: És mi volt a te szereped? Irányítani kellett az állatokat?

SzA: Az vicces volt, mert miután kinyitottad a karámot, már nem kellett mutatni az állatoknak az irányt, mert már megtanulták az utat. Gyalogolsz mögöttük, aztán el kellett osztani őket, mert mi három különböző legelőre hajtottuk a juhokat. Aztán otthagytuk őket…

Pb: Azt hittem, neked is maradni kellett…

SzA: Á, nekem rengeteg dolgom volt, az állatokkal a pásztor maradt kint.

Forrás: Agrya

Pb: És mi volt az a sok munka?

SzA: Már az eleje is pörgős volt, mert kölcsönadtak egy szomszédos gazdának, aki meggyet termesztett. Szedtem már gyümölcsöt fáról, de meggyet még nem. Hajnali 3-kor keltünk, 4-kor már kint voltunk a gyümölcsösben. Aztán azt veszed észre, hogy állsz egy nagyon magas létrán, és egész nap emelgeted a kezed. Marha fárasztó. Ugyanakkor az sem áll távol tőlem, hogy egy kisebb gazdaságot vigyek…

Pb: Már most? Akkor ez egy előtanulmány volt?

SzA: Igen, sokat tanultam, de nem biztattak, mert a befektetett munka és a pénz nem jön vissza egy-két éven belül.

Pb: Most nem csak a vidék romantikája beszél belőled?

SzA: Jó, ha nem is most, de öt éven belül bele tudok vágni. Persze vannak dolgok, amiket másként próbálnék csinálni. Ugye a vendéglátóm a gyapjúból él, amit főleg külföldre ad el. Mivel főleg egy, legfeljebb két állandó vevőe van, sokat számít, hogy az adott cég átveszi-e az árut.

Pb: Hogy csinálnád másként?

SzA: Nem csak egy lábon állnék. Például először kezdeném egy hobbitelken, aztán fokozatosan építkezni. Például termeszteni valamilyen növényt, mellette elkezdeni valamilyen virággal is foglalkozni. Lehetne egy-két állatot is tartani. Az egyik gazda mesélte, hogy hálás a szüleinek, amiért ezzel foglalkoznak, mert ilyen gazdasági helyzetben nem biztos, hogy elkezdte volna.

Pb: Ez volt a második figyelmeztetés, hogy nem könnyű. Minden bizonnyal tapasztalatból beszélnek, ennek ellenére kitartasz?

SzA: Ennek ellenére. Szerintem nem az a természetes, hogy reggel bemész a munkahelyedre, aztán délután fél ötkor meg hazamész. Éreztem a természet hívó szavát…

Forrás: Agrya

Pb: Csillog a hangod – ha élhetek ezzel a képzavarral -, ahogy mesélsz. Ennyire megfogott?

SzA: Jó volt, ráadásul vizuális vagyok. Ahogy beszélgetünk, elképzeltem a saját gazdaságom. Vicces, mert mielőtt elutaztam a Vidék Kalandra, egy héttel előtte kezdtem tyúkokat tartani. Nemrég költöztünk Csepelre egy kertes házba, ahol erre van lehetőség. Jó érzés, amikor a saját tyúkjaid tojásából csinálsz, mondjuk egy rántottát. Én komolyan látok benne rációt, hogy fellendül a mezőgazdaság, már csak azért is, mert a városiak sem akarnak éhen halni.

Pb: Mondja ezt egy városi, ez jó.

SzA: Miért, nem így van? Valakinek ki kell menni, el kell ültetni, gondozni kell, hogy legyen a Lehel úti csarnokban.

Pb: Ezek szerint sokat tanultál és a szerelem sem múlt el.

SzA: Rájöttem arra, hogy amit az ember a két keze munkájával csinál, azt megbecsüli. Ezek a parasztok – sajnos a szónak nagyon pejoratív jelentése lett, pedig nem kellene -, nagyon büszkék arra, amit csinálnak. A másik, amit tanultam, hogy hogyan, kitől, miként lehet segítséget kérni.

Pb: Máshogy nézel rájuk…

SzA: Igen. Egy kicsit büszke is vagyok, hogy vannak még ilyen emberek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos