<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 

A valóság az, hogy azokkal a traktorokkal és más gépekkel, amelyekkel fizikailag be lehet állni egy kútra, tudnak rögzített áron tankolni, de csak az adott kút 20-50 literes vagy forintban megadott limitjéig. A kombájnokat és nagyobb gépeket azonban nem így tankolják meg - például mert be sem férnének a kútra - , hanem a telephelyre szállítanak nekik üzemanyagot. A július végi szabályváltozás óta azonban megszűnt ez a limitált áras kiszállítási lehetőség. (Nem csoda, ha a gazdák augusztus 20-ra országos gazdatüntetést terveznek).

Mégsem úgy van, ahogy Gulyás Gergely mondta? Fotó: DepositphotosMégsem úgy van, ahogy Gulyás Gergely mondta? Fotó: Depositphotos

Eddig elméletben úgy működött a dolog, hogy a 7,5 tonnásnál nagyobb járművek nem voltak ugyan jogosultak a hatósági áras üzemanyagra, de a mezőgazdaságiak mentességet kaptak, így telephelyre vagy tartályba is vásárolhattak nagy tételben. A G7 cikke szerint azonban a gyakorlatban eddig sem minden kút volt hajlandó olcsó üzemanyagot kiszállítani, bár sokan azért megtették.

A jelenlegi rendszerben még azok a gazdák sem elégedettek, akiknek a traktorja képes kútnál tankolni.

Az ő problémáikat jól foglalja össze egy komment Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének Facebook-posztja alatt, amiben a fideszes politikus annak örül, hogy a mezőgazdasági erőgépek esetén fenntartják a 480 forintos árat:

“Fenntartja, de hogy?! 20-50 literjével rohangálunk a határból a kutakra nem ritkán 20-30 kilómétereket megtéve, hogy azután 2 óra alatt elégessük a munkában, majd kezdjük elölről?!”

Azt maga az Agrárgazdasági Kamara is megerősítette a G7 kérdésére, hogy "szerintük is csak töltőállomáson a jármű/gép tankjába töltve vásárolhatnak hatósági áron üzemanyagot a mezőgazdaság piaci szereplői".

“A jogszabály, ahogy a piacon értelmezik a szabályozást, illetve amit kommunikál a kormányzat, az egyáltalán nincs szinkronban” – fogalmazott Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára.

Ezért a G7 ebben a helyzetben 3 lehetséges forgatókönyvet tud elképzelni a mezőgazdaságban:

  • Az agrártermelők megveszik piaci áron az üzemanyagot, a költségeket pedig beépítik az árakba.
  • A cégek egy része bedől, vagy nem végzi el a munkákat a földeken, ami az előzőhöz hasonló módon inflációt is gerjeszt és áruhiányt is okoz.
  • Megpróbálnak trükközni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem jön tulipán Amszterdamból? Gázválság sújtja a holland üvegházakat, helyzetbe kerülhet a magyar zöldségtermesztés
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 05:49
Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár hazánkba is költözhet. A magyar zöldségtermesztés a geotermikus energia üvegházakban történő nagyarányú felhasználása miatt most relatíve jó helyzetbe kerülhet.
Agrár Búcsút inthetünk október 1. után az árstopoknak?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 12:56
Ha két szakmai érdekképviseleten múlna, akkor mindenképpen.
Agrár Horrorárakon lehet majd tojást venni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 07:22
Karácsonyig is eltarthat a tojás drágulása, így az év végére elérheti a 100 forintot a darabár.
Agrár Putyin letarolja az ukrán földeket, de így is lesz elég krumpli és gabona Ukrajnában
Mester Nándor | 2022. augusztus 24. 19:38
Az agrár cégeknél viszont nincs elég férfi, elvitték őket katonának.
Agrár Az aszály a szüretet is előbbre hozta
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 12:26
Az időjárási körülmények a szőlőnek sem kedveztek, ezért korábban kezdődik a szüret és áremelkedés is indokolt lenne.
Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG