Szőke Mátyás mátrai borász, az év bortermelője a Magyar Bor Akadémia budapesti sajtótájékoztatóján 2017. december 7-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt |
Elég szoros mezőny alakult ki idén az év legjobb bortermelőjének és legjobb borának járó címért, a jelölési szakaszban ugyanis több mint 630 szakírónak, étterem-tulajdonosnak, sommelier-nek, valamint egyéb szakembernek küldtek jelölőlapot, amelyen mindenki három-három borászt javasolhatott az elismerésre. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Zilai Zoltán elmondása szerint ezt csaknem 300-an küldték vissza, ezeket összegezve a legjobb öt borászt kell a szabályzat szerint felterjeszteni a második fordulóba. Idén azonban az ötödik helyen holtverseny alakult ki, ezért az MBA tagjai hat termelő közül választhatták ki az idei győztest. A szavazólapot visszaküldő 125 borakadémikus voksai alapján az Év bortermelője 2017-ben Szőke Mátyás lett.
Szőke Mátyás az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta: igyekezett sokat tenni a magyar bor külföldi megjelenéséért, a magyar magántermelők közül az elsők között szállított nemzetközi hotelekbe és a külföldi piacra is. A győztesnek Mátraalján van szőlője, 1990-ben az elsők között alapított magánpincészetet a Mátrai borvidéken, mára pedig 60 hektáron évente mintegy 500 ezer palack bort termelnek.
Van, ami nélkül a magyarok kétharmada nem tud létezniRégóta vitatott kérdés, hogy a borászat most a mezőgazdasághoz tartozik, vagy önálló iparág. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának felmérése szerint inkább az utóbbi lehet a helyzet, ugyanis elképesztő mennyiségű magyar bor fogy – nem csak a belföldi lakosság körében. Amellett, hogy a hazai fogyasztók alapvetően magyar bort fogyasztanak, a fröccs hungarikum jellegét is megerősítette a tanulmány – de lássuk, mit szeretnek igazán a magyarok. >>> |