<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.

Talán véletlen, de tény, hogy az OTP Jelzálogbank éppen 2010-et, vagyis Orbán Viktor legutóbbi hatalomra kerülésének évét vette kiindulási évként, ehhez mérte a termőföld árának alakulását, amikor felrajzolta Termőföld Értéktérképének friss változásait. Nos, nagy számok jöttek ki és a lényeg: a dinamikus drágulásé volt az eltelt bő évtized, átlagosan háromszor kerül most többe egy hektárnyi terület, mint 11-12 évvel ezelőtt.

Járási átlagárak. Forrás: OTP JelzálogbankJárási átlagárak. Forrás: OTP Jelzálogbank

 
Nem meglepő, ha a földesurak - nagyon sok köztük volt vagy jelenlegi, főleg kormánypárti országgyűlési képviselő – egyre másra vásárolták a földeket az elmúlt években. Tavaly sem pihentek, az OTP szerint 36 százalékkal több tranzakció zajlott le, mint 2020-ban, és figyelem: 22 százalékkal nagyobb termőföld-terület cserélt gazdát, mint a megelőző évben.

Tavaly közel 7 százalékos volt az árnövekedés (1,672 millió forintról 1,787 millió forintra emelkedett az átlagár hektáronként), s ezzel a 11 év alatt összesen háromszorosára hízott az átlagár. Az idei adatok még nem ismertek, de már most látszik, hogy a termőföld sok gazda számára menekülés az infláció elől, a kereslet sem lanyhult, ez még magasabbra hajtja az árakat. 

Átlagos szántóárak a megyékben. Forrás: OTP JelzálogbankÁtlagos szántóárak a megyékben. Forrás: OTP Jelzálogbank

A NAV ingatlanforgalmi adatbázisa szerint – ebből dolgozott az OTP Jelzálogbank is - a legnagyobb mértékben (28 százalékkal) Nógrád megyében emelkedtek az árak, s még Somogy megye áll 20 százalék feletti értékkel. A másik végletként minimális, 2 százalék körüli csökkenést Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében látunk, előbbiben a magas bázishoz képest alig volt elmozdulás. 

„A legdrágább megye 2021-ben Békés lett 2,36 millió forintos hektárárral. Ezen kívül Hajdú-Bihar, Tolna, Fejér és Győr-Moson-Sopron megye lépte át a kétmilliós szintet. Tavaly Nógrád először mozdult el az árlista utolsó helyéről, átadva azt Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, ahol 1,23 milliós átlagos hektárárat láthattunk” – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Tavaly azok jártak a legjobban, akiknek erdő van a birtokában, ők bő 12 százalékos értéknövekedést könyvelhettek el. A szántók 7 százalékos áremelkedését a szőlők, gyepterületek és a kert-gyümölcsös kategória egységesen 4-5 százalék közötti drágulása követte.

A vonzó piac még több befektetőt hódít el, a megelőző évi 37,3 ezerről 2021-ben 50,6 ezerre nőtt az adásvételek száma. A tranzakciószám csak Baranyában csökkent, 4 százalékkal, közben Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyében több mint megkétszereződött az adásvételek száma. Bár nem írta az OTP, de itt nyilván a már említett viszonylagos olcsóság tette befektetésre érdemessé a szabad területeket. Igaz ugyanakkor, hogy nem beszélhetünk óriási táblák felvásárlásáról, ez már a korábbi években sem volt jellemző, sőt, tavaly átlagosan kisebb földterületek cseréltek gazdát egy-egy tranzakcióban.

Míg 2016-ban hét megyében is meghaladta a forgalom a tízezer hektárt, azóta egyetlen megye sem volt ekkora eladási volumen közelében. A legnagyobb területet, mintegy 5,7 ezer hektárt ismét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében értékesítettek 2021-ben. A másik véglet Baranya és Komárom-Esztergom megye 6-800 hektárral. Az eladott termőföld-terület öt megyében csökkent az elmúlt évben, a legnagyobb arányban, 15 százalékkal Baranyában. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont több mint kétszeres volt a bővülés.

A lakások és a termőföld értéknövekedése. Forrás: OTP JelzálogbankA lakások és a termőföld értéknövekedése. Forrás: OTP Jelzálogbank
Korábbi cikkeinkben kiemeltük, hogy a gazdák zöme, így a parlamenti képviselők többsége is igencsak ráfeküdt a szántókra, azt találták a leginkább jövedelmezőnek hosszú távon is. Tavaly sem volt ez másként, az országos forgalom bő kétharmadát adó szántó művelési ágban 17 százalékkal nőtt a forgalom; a NAV szűrt adatbázisa szerint nagyjából 32,6 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2021-ben. A népszerűségi sorban mindig is hátrébb lévő más művelési ágak azonban felzárkózóban vannak, jól látszik ez abból, hogy az erdő-és gyepterületek forgalma 27-30, míg a szőlőké 40, a gyümölcsösöké pedig 71 százalékkal emelkedett.

Már többször utaltunk arra, hogy a kormány a szabályozási oldal könnyítésével is árfelhajtó hatást ért el. Tavaly lépett életbe az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó rendelet, s idén kezdett kiteljesedni. Ezzel megnyílt az út sok tízezer hektár tulajdoni viszonyának az egyszerűsítéséhez, s így nőtt a forgalomképességük. Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója szerint a termőföld-piacra ugyancsak hatása lehet a 2023-tól új szabályok szerint induló EU-s támogatási ciklusnak. Úgy látja, hogy közép- és hosszabb távon a generációváltás miatti földforgalom további erősödése várható.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG